2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Levél egy polgármesternek

3 perc olvasás

Daniel Vaillant úrnak,

Párizs XVIII. ker. polgármesterének

174, rue Ordener

Mélyen Tisztelt Polgármester Úr!

 

moulin_rouge.jpgMoulin Rouge  

Először is bocsánat, hogy magyarul írok, de az én generációm nyolc éven át az orosz nyelvre lett szocializálva. Talán akad az Ön közelében egy magyar vendégmunkás, aki lefordítja soraimat.

Tiszteletteljes kérésem, illetve javaslatom, hogy írasson ki egy népszavazást a Pigalle szórakozónegyed megszüntetése, vagy intézményei nyitva tartásának erős korlátozására. Neves szobrászművészük, Jean-Baptiste Pigalle forogna a sírjában, ha látná, milyen állapotok uralkodnak a környéken. Néhány adalékot sorolok fel kérelmem alátámasztására.

A Moulin-Rouge-ban hajnalig harsog az ének, a zene, a táncosnők kánkán műsorszáma alatt ágyútűzhöz hasonló dübörgő hangok töltik be a boulevard de Clichy lakóházait, zavarva a pihenni vágyó ott lakók éjszakai nyugalmát. Nem beszélve a villódzó fényreklámok idegesítő látványától.

A Cabaret du Tambourin fúvós zenekara elviselhetetlen hangerővel szól, remegnek a házak ablakai. A kapubejárónál márványtábla hirdeti, hogy itt állította ki műveit először Van Gogh. Ha valaki tiszteletét szeretné tenni, szeretné megnézni a helyet, nem teheti meg, napközben zárva van.

A 2, rue Pigalle alatt üzemel a Gályarabok Pincéje, ahol a személyzet gályaraboknak öltözve szolgálja ki a vendégeket. A folyamatos harsány nevetés, sikítozás miatt menekülnének a lakók a házakból, de nincs hová. Ember nem venne meg egy ilyen helyen lévő lakást.

Nem beszélve az Új Athén bárról, ahol egész éjjel bömböl a gépzene. Hajdan a Döglött Patkány nevet viselő kávéház volt a helyén, ide járt Maupassant, Zola és Toulouse-Lautrec. Most jobbára a női bájak kedvelői látogatják, a műsort az ablakon át is meg lehet nézni, erkölcsös polgárok nagy megrökönyödésére.

És a Madame Arthur lokál, a 73, rue des Martyrs alatt? Szégyellem leírni, de félmeztelen nőimitátorok vaskos humorú tréfái szórakoztatják a közönséget. Még szerencse, hogy többségük nem ért franciául. Persze a testbeszédet megértik.

Tabaris strip-tease-bár. Környékén részegek, mindenre kapható lányok, aberráltak, rettenetes látvány. Reggel halomban a szemét, papírzsebkendő, eltépett belépőjegyek, csikkek, műsorfüzetek.

Beláthatja Polgármester Úr, ez így nem mehet tovább. Francia barátaim kérését tolmácsolva kérem, írassa ki a népszavazást. Megértését előre is köszönve maradok őszinte híve és tisztelője.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.