A nemrégiben lezajlott Hajós-Bajai borvidéki borversenyen 43 bortermelő 117 bora méretett meg.  A szoros verseny kiemelkedő eredményeket hozott.  Bán Ferenc borvidéki titkár, a verseny egyik bírája szerint, ma már a termelői borok is kiemelkedő minőségűek, nemcsak a csúcsborok, de még a bronzérmes borok is méltán erősítik a borvidék jó hírnevét.

 

A nemrégiben lezajlott Hajós-Bajai borvidéki borversenyen 43 bortermelő 117 bora méretett meg.  A szoros verseny kiemelkedő eredményeket hozott.  Bán Ferenc borvidéki titkár, a verseny egyik bírája szerint, ma már a termelői borok is kiemelkedő minőségűek, nemcsak a csúcsborok, de még a bronzérmes borok is méltán erősítik a borvidék jó hírnevét.

A 15 településből álló Hajós-Bajai borvidék szubmediterrán éghajlatának és löszös, humuszos-homok talajadottságainak köszönhetően számos kiváló minőségű borfajta hazája. Erről tett tanúbizonyságot az idei Hajós-Bajai borvidéki borverseny is, amelyre 43 borászat 117 mintával nevezett, melyből: 48 fehér-, 8 rozé-, 61 vörös. A hagyományosan, évente megrendezendő borvidéki borversenyen idén már a mezőny is kiemelkedőnek számított, ezért ahogy mondani szokás: a bíráló bizottság nem volt könnyű helyzetben.

– Remek eredmények születtek – teszi hozzá Bán Ferenc titkár-, hogy számszerűsítsük is: 27 arany-, 59 ezüst- és 19 bronzérmet ítélt oda a zsűri, 4 db lett champion-díjas, melyek a következők: – Fehér bor: Koch-Vin Kft Cserszegi fűszeres, Vörös bor: Kovács Borház: Cabernet sauvignon barrique, Rosé bor: Antalvin Kft Kékfrankos rosé, Desszer bor: Varga Mihály Jégbor.

Az ezüstérmek nagy száma egyértelműen jelzi, hogy már termelői szinten sem találkoztunk hibás vagy éppen beteg borral, de a bronzérmes borok is olyan kiváló minőségűek, hogy egyre inkább azt a szemléletet erősítik, miszerint a Hajós-Bajai borok egyre jobb minőségűek, és bármilyen összehasonlításban megállják a helyüket. Az idei borvidéki versenyen többségében voltak a vörösborok, de például a desszertborokon belül, jégbor kategóriában is szép eredménnyel zártak a borászatok.

A 100 pontos rendszerben lezajlott versenyen egyébként bizottságonként 7 bíráló ítélkezett, az öt legmagasabb pontszámot elért bor között végezetül a csúcsbizottság döntött a Champion-díj odaítéléséről, s külön díjként a legjobb borok a megtisztelő „Premium quality of Hajós-Baja címet" nyerték el, melyet a borokon embléma formájában is feltüntethetnek. A következő megmérettetésre, a Régiós borversenyre, amelyet a Hajós-Bajai borvidék rendez, június második hetében került sor, ezen a versenyen már a Duna Borrégió csúcsborai mérik össze erejüket, majd az innen kikerülő legjobbak az országos versenyen folyathatják a versengést.

Az augusztus 1-jétől életbe lépő bortörvény szerint az EU hatályos bortörvényének minden intézkedését be kell vezetni két éven belül, s ennek az egyik legfontosabb része az eredetvédelem kérdése és a termékleírások pontosítása, melyet a Hajós-Bajai Borvidék hazánkban elsők közt kezdett el.

– Az uniós bortörvény bevezetésével hazánkban az EU országaihoz hasonlóan egységesedik a szőlőtermesztés és borgazdálkodás, valamint a borászati termékekre vonatkozó rendeletek – magyarázza Bán Ferenc -. A bortörvény egyik legfontosabb alapja az eredetvédelem és a termékleírások elkészítése, amely faladatra két év áll rendelkezésünkre.  A Hajós-Bajai Borvidék már elkészítette eredetvédelmi szabályzatát, amennyiben elfogadják, úgy az rendeletként jelenik meg. Az eredetvédelmi szabályzatunk megalkotásánál elkezdtük a termékleírások bővítését is, amellyel így elsők közt teszünk eleget a hazánkban életbe lépő új bortörvény rendelkezéseinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük