2010. november 8. és 12. között tartózkodott Magyarországon a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nemzetközi Energia Ügynökségének (Organisation for Economic Co-operation and Development International Energy Agency ­ OECD IEA) szakértői csoportja.

2010. november 8. és 12. között tartózkodott Magyarországon a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nemzetközi Energia Ügynökségének (Organisation for Economic Co-operation and Development International Energy Agency ­ OECD IEA) szakértői csoportja.

 A tagországok nemzetközileg is elismert energetikai szakembereinek 12 fős csoportja (IEA Review Team) a szokásos négy éves felülvizsgálatra érkezett Budapestre. Munkájuk során felmérték az energetikai szektor egészében az elmúlt időszakban lezajlott változások és fejlesztések irányát és eredményeit, értékelték a jelenleg érvényben lévő energiastratégiában foglaltak megvalósulását. Az általános felülvizsgálat célja független szakmai értékeléssel segíteni a tagországok energiapolitikájának megvalósulását.
A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) 2010-ben ismét részletesen felmérte és véleményezte a magyar energiapolitika megvalósulását. A független szervezett pártatlan szakértői által végzett részletes felmérés eredménye rendkívül fontos lehet Magyarország nemzetközi elismertségének javításában, valamint a vizsgálat tapasztalatai alapján készült ajánlások segítséget nyújthatnak a magyar energiapolitika jövőbeni irányvonalainak meghatározásában. A bizottság ajánlásai ugyanakkor segítséget nyújthatnak a jelenleg is kidolgozás alatt álló hosszú távú, 2030-ig szóló magyar energiastratégia véglegesítéséhez.

Az OECD IEA tagországainak energetikai szakembereiből és az IEA titkárságának munkatársaiból álló bizottság az értékelési folyamat első elemeként egy részletes iránymutatással kísért kérdőív kitöltését kérte. Ezt követően 2010. november 8-tól, egy hétig tartó, az érintett szervezetek képviselőivel folytatandó megbeszéléseken alapuló helyszíni felmérésre került sor. A bizottság tagjai találkoztak a kormányzat képviselőivel, a Magyar Energia Hivatal munkatársaival, megbeszéléseket folytattak iparági szereplőkkel, fogyasztóvédelmi szervezetekkel és szakmai szövetségek képviselőivel is. A kérdőívre adott válaszok és a szerteágazó helyszíni felmérések alapján készül el annak a részletes jelentésnek tervezete, amelyet várhatóan a 2011 februárjában, Párizsban megrendezésre kerülő IEA ülésen vitatnak meg és fogadnak el. A vizsgálat eredményeit könyv formájában 2011 során publikálják.

A vizsgálóbizottság munkájában megfigyelőként először vett részt egy nem IEA tagország ­ Kína ­ képviselője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük