A szeptember első hétvégéjén a fővárosi Erzsébet téren megrendezésre kerülő Libamájfesztivál minden bizonnyal a legnagyobb liba- és kacsarajongókat is elvarázsolja majd.

 

A szeptember első hétvégéjén a fővárosi Erzsébet téren megrendezésre kerülő Libamájfesztivál minden bizonnyal a legnagyobb liba- és kacsarajongókat is elvarázsolja majd.

 

Új helyen, új koncepcióval rendezik meg az V. Libamájfesztivált. A 2013. szeptember 6-8. között Budapesten, az Erzsébet téren zajló fesztivál célja, hogy népszerűsítse a liba- és kacsaételekkel kapcsolatos hagyományokat, rámutasson e két szárnyasból készült ételek közötti különbségekre, illetve az, hogy a rendezvényre kilátogatók minél több formájában megkóstolhassák ezt a különleges hungarikumot. A szervezők idén a gasztronómiai és szórakoztató programok mellett a társadalmi felelősségvállalás irányába is komoly lépéseket tettek.

 

Az eseményre kilátogatóknak lehetősége nyílik, hogy megtanuljanak különbséget tenni a kacsa- és libamáj között, felismerjék azok egyedi ismertetőjegyeit, szakértőivé váljanak megvásárlásuknak, helyes tartásuknak, sőt akár elkészítésüknek is. Az ínyenceknek olyan különleges fogásokat lesz alkalmuk megkóstolni, mint a libaburgert libamájjal, lilahagyma lekvárral rusztikus lepényben, a libakolbászt chillis málnamustárral, házi fehér kenyérrel, vagy a konfitált libacombot csomboros gerslis káposztával.

 

A hagyományos és az újragondolt receptek alapján készült magyar libamájételeket idén is Tokaji borok és egyéb magyar ínyencségek kíséretében kóstolhatják a látogatók, mindenki számára elérhető áron. A gasztronómiai programok mellett egész nap zenével, kézműves játékokkal, valamint szórakoztató libaolimpiával várják a családokat.

A rendezvényről további információt a www.libamajfesztival.hu weboldalon találnak.

 

"Idén ötödik alkalommal rendezzük meg a Libamájfesztivált. Tavaly a Budai Várban tartottuk, idén a budapesti Erzsébet téren. A fesztivál egyik fő célja, hogy egy évben egyszer mindenkinek legyen lehetősége megfizethető áron részesülni ebből a gasztronómiai élményből." – mondta Pap Krisztián, a fesztivált szervező Magyar Delikátesz vezetője.

 

Kezdetben Orosházán, a libamáj fellegvárában tartották a fesztivált majd 2012-ben egy alkalommal a Budai Várban rendezték meg. A korábbi fesztiválokat 12-15 ezren látogatták, és bármilyen hihetetlennek is hangzik, rendezvényeként 1200 kg libamájat fogyasztottak, sőt a Budavárin két tonna libamáj fogyott.

 

A libamáj a magyar gasztronómia és a magyar kultúra egyik kiemelkedő része, már az 1500-as években, Bornemissza Anna által készített receptkönyv is tartalmazta a sült libamáj receptjét. Többek között ez az írott emlék is bizonyítja, hogy Magyarországon több mint 400 éves hagyománya van a hízott libatenyésztésnek.

 

A korábbi években is a legnépszerűbb libavariációk közé tartozott a libaburger, a libamájhurka és a libakolbász, a leginkább keresett édesség pedig a tokaji aszús libamájfagyi volt.

 

Idén is válogathatunk és kóstolhatunk a különlegességek közül, melyekből némi ízelítőnek néhányat Olvasóink figyelmébe ajánlanék – a fent említetteken kívül:

Bükkfán füstölt körtepálinkás hideg libamáj, Libamájpástétom lilahagymalekvárral, Mangalica szalonnában sütött kacsamáj hidegen kínálva, Kacsamell brassói almás káposzta salátával (grillezett libamáj koronával), Sült libacomb, rozmaringos csicsókapürével,

Libaburger szalmaburgonyával, Tradicionális ludas kása, Töltött káposzta libamellhúsból,

Grillezett libamáj őszibarack kompóttal, Bundában sült libamáj árpagyöngye.

Erre mondhatjuk, mi szem szájnak ingere…

 

2013. szeptember 6-8. között egy hétvégére most bárki királynak érezheti magát.

V. Libamájfesztivál

Erzsébet tér

 

www.libamajfesztival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük