Az amerikai szövetségi kormány által 1886-ban bejegyzett üzem az Egyesült Államok legrégebbi lepárlója

 

Az amerikai szövetségi kormány által 1886-ban bejegyzett üzem az Egyesült Államok legrégebbi lepárlója

 

Fennállásának már történelmileg is jelentős, 150. évfordulója alkalmából limitált kiadású Tennessee whiskey-t dob piacra a Jack Daniel lepárlóüzem, amelyet 1866-ban alapított egy fiatal vállalkozó, Jasper Newton 'Jack' Daniel. Neve a mai napig szerepel minden whiskey-n, amelyeket egytől egyig még mindig az eredeti lepárlóban készítenek, a Tennessee állambeli Lynchburgben.

 

Jeff Arnett lepárlómester egyedülálló ízprofillal alkotta meg az évfordulós italt, ami az üzem whiskey-készítő tradícióit házasítja a modern idők mestermunkáival.

(Amerika kedvenc whiskey-jének lepárlóüzemében szeszfőzőnek lenni óriási kiváltság. A tennessee-i párlat történelme alatt mindössze heten töltötték be a kivételes pozíciót.)

 

„A 150. évforduló tiszteletére kádárjaink „lassú pörköléssel" égették ki a hordókat, annak érdekében, hogy érezni lehessen a fa gazdag ízeit és aromáit. Így kortárs jelleggel ötvözték a klasszikus, 1866-ban is alkalmazott kiégetést" – magyarázta Arnett. „Egy igazán egyedi whiskey-t szeretnénk ajánlani a gyűjtőknek és fogyasztóknak saját ünnepeikhez, hiszen ez az ital pont olyan különleges, mint az alkalom, amelyre készült" – tette hozzá.

 

Az üzem alapítója által kidolgozott eljáráshoz hűen az évfordulós whiskey összetétele megegyezik az ikonikus  Jack Daniel's Old No. 7-ével, vagyis 80 százalékban kukoricából, 12 százalékban árpából, 8 százalékban pedig rozsból áll. Mielőtt különlegesen erre a célra szánt, amerikai tölgyből készített hordókba töltenék a nedűt, minden cseppjét 3 méter vastag, cukorjuhar-faszénen szűrik át. Ezáltal az ital a Tennessee whiskey-k minden tradíciójának és szabványának megfelel.

 

A megtöltött hordókat ezt követően a lepárlóüzem egyik legrégebbi raktárjában található, úgynevezett „angyalok fészkébe" helyezik. Itt már generációk óta érlelnek whiskey-t magasított tárolóhelyeken, úgy, hogy a napfény is éri a hordókat. Ez tökéletes légkört biztosít ahhoz, hogy kiváló legyen a whiskey és a hordó közötti kölcsönhatás: így a lehető legjobbat hozza ki egymásból a tölgyfahordó, és a benne érlelődő ital.

 

Az 50% alkoholfokú, 150. évfordulóra kiadott whiskey-n elsőként a vaj- és tejkaramella íze érezhető, amit a lassan pörkölt hordó tölgyének testes, de mégis lágy ízélménye hosszasan követ.

 

A 150. évfordulóra kiadott whiskey várhatóan év végétől lesz elérhető Magyarországon.

http://www.jackdaniels.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük