Magyar whiskyMagyar whisky  A világ legnépszerűbb magas alkohol tartalmú (40-45 %) égetett szeszes italai közé tartozik. A kelták mágikus erőt tulajdonítottak neki. Úgy vélték, a víz, a föld és a tűz egyesüléséből származik. A történelem során több ízben zavargások törtek ki miatta. Volt, hogy fizetőeszközként is szolgált. Gyógyszernek is használták, amely véd az agyvérzéstől, a fekete himlőtől, oldja a hasgörcsöt.

Magyar whiskyMagyar whisky  A világ legnépszerűbb magas alkohol tartalmú (40-45 %) égetett szeszes italai közé tartozik. A kelták mágikus erőt tulajdonítottak neki. Úgy vélték, a víz, a föld és a tűz egyesüléséből származik. A történelem során több ízben zavargások törtek ki miatta. Volt, hogy fizetőeszközként is szolgált. Gyógyszernek is használták, amely véd az agyvérzéstől, a fekete himlőtől, oldja a hasgörcsöt.

   A szesz lepárlásával először alexandriai gazdák próbálkoztak, de az ókori eszközök nem voltak alkalmasak erre. Az írek mélyen hisznek abban, hogy a szesz előállításának feltalálója a IV. században élt Szent Patrik, Írország nagy tiszteletnek örvendő védőszentje volt. (Az íreknél március 17. világi és egyházi ünnep, Szent Patrik halálának napja.)

   A XVIII. század során kivándorló skót és ír telepesek Észak-Amerikában is meghonosították a whiskyfőzést. Kezdetben főleg árpából, zabból és búzából erjesztették, majd áttértek a rozsra, mely bőségesen termett Maryland és Pennsylvania államokban. Később elterjedt a kukorica használata is, melyet önmagában, vagy rozzsal keverve használtak. A ma ismert whiskyfajták később alakultak ki.

  A whiskyk fahordós érlelése a XIX. században jelent meg, és csak a XX. század elején vált általánosan elterjedtté; fahordóban érlelik, régebben a legtöbb whiskyt érdemi érlelés nélkül itták. Mai előállításának pontos receptje, a lepárláshoz szükséges fatüzelés módja, amely a „füstös" ízt adja persze titkok.

 A világ whisky-exportjának döntő része három fajtából áll. A skót (scotch), az ír (irish) és az amerikai (Bourbon whiskey). De gyártanak jelentős mennyiségben Kanadában, Japánban, sőt, egy időben Magyarországon is. Ez volt a Club 99., kissé élesztő illatú, de jobb híján ezt iszogattuk. A Vaterán valaki egy palack 1984-es évjáratú Club 99-et  30.000 forintos induló áron szeretne értékesíteni. Sok szerencsét hozzá.

   Whiskyt koktélhoz ritkán használnak, én egyet ismerek, a Manhattan-t. Összetétele: 0,1 dl. whisky, 1 dl. Curacao likőr, 1 dl. keserű angosztura és természetesen jég. Egyesek szerint a whisky jól vegyíthető a kólával, a gyömbérrel, a narancslével és az energiaitalokkal. És természetesen sok jéggel.

   A világ legdrágább skót whiskyjét 2011-ben árverezték el. Egy kínai üzletember vette meg a  Dalmore szeszfőzde 1862-ben előállított különleges keverékét, amelyből összesen tizenkét palackot készítettek. Méz, keserű csokoládé, kardamom, szegfűszeg, sevillai narancs, gyömbér és mandula aromájával ízesítve. A boldog vevő 200.000 dollárt (60 millió forintot) adott érte.

   Egészségünkre!

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük