„Micsoda féktelen tapsvihar köszöntötte! Még virágcsokrok is hulltak a lába elé! Igazán ünnepélyes és fennkölt pillanat volt, amint a győztes hadvezér rendíthetetlen nyugalmával állt a virágeső közepette, majd bájos mosollyal az arcán kiválasztott egy piros kaméliát a bokréták egyikéből és a mellére tűzte. Számomra ez a jelenség testesítette meg a Lisztomániát."

 

„Micsoda féktelen tapsvihar köszöntötte! Még virágcsokrok is hulltak a lába elé! Igazán ünnepélyes és fennkölt pillanat volt, amint a győztes hadvezér rendíthetetlen nyugalmával állt a virágeső közepette, majd bájos mosollyal az arcán kiválasztott egy piros kaméliát a bokréták egyikéből és a mellére tűzte. Számomra ez a jelenség testesítette meg a Lisztomániát."

Heinrich Heine a zeneszerző 1841-42-es elhíresült berlini koncertsorozatáról írta a fentieket. Ekkor született a „Lisztománia" kifejezés és ezt választotta szlogenjének a 2011-es burgenlandi jubileumi év. A raidingi zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából Burgenland a Lisztomania 2011 című rendezvénysorozattal tiszteleg a kiemelkedő komponista egyedülálló munkássága előtt. Burgenland 200 koncerttel, kiállításokkal, rendezvényekkel, projektekkel és publikációkkal ünnepli "szupersztárját". Igen, a „Szupersztárt", miként tapasztalható a Franz Hanfstaengl által készített reklámképen, amely a mai kor szellemében, mint egy popsztárt, divatos napszemüveggel ábrázolja Liszt Ferencet.

A sajtótájékoztató résztvevőiA sajtótájékoztató résztvevőiValóban korának sztárja volt, hiszen koncertjei igazán különc fellépések voltak, zongoristaként egyedül töltött meg egész estés koncerteket, közönségét eufórikus hangulatba hozta a hölgyhallgatóság szinte hisztérikus rajongása mellett. Kivételes képességeivel Liszt is tisztában volt, hiszen „Le Concert c'est moi" – „A koncert én vagyok", írta a Párizsban élő Christina Belgiojoso hercegnőnek címzett levelében 1839-ben.

Johannes és Eduard KutrowatzJohannes és Eduard KutrowatzA Liszt Fesztivál megnyitójára Raidingban a Franz Liszt Concert Hall-ban 2011. január 27-en kerül sor, ez az esemény jelenti egyben a Lisztománia 2011 kezdetét is. A megnyitóbeszédet Ausztria köztársasági elnöke tartja. Ünnepi beszédet mond: Dr. Nike Wagner és Dr. Erhard Busek. A műsoron Liszt: Magyar Rapszódiája szerepel Johannes és Eduard Kutrowatz előadásában.

„Mivel a 2011-es Lisztévhez nemzetközi szinten is számos kezdeményezés kapcsolódik, valamint a nemzetközi utazásszervezők részéről is nagy érdeklődés mutatkozik a jubileumi év ünnepségsorozata iránt, nagy várakozással tekintünk a Lisztomania 2011 elé" – mondta Dr. Josef Wiedenhofer, a Raidingi Liszt Fesztivál igazgatója. A fesztivál programjaiért felelős intendánsok, Johannes és Eduard Kutrowatz zongoraművész testvérpár világszerte egyedülálló koncertélményekkel ajándékozzák meg a látogatókat. A koncertek időpontjai: január 27-30, március 17-20, Június 12-26 és október 19-23.

"Le Concert c'est moi" "A koncert én vagyok" (Liszt Ferenc) "Nincs még egy mondat, amely jobban körülírná a Raidingból származó zenei zseni lényét. Liszt Ferenc forradalmasította a koncert műfaját és varázslatos új dimenziókat nyitott a zene terén" – nyilatkozták a Liszt Fesztivál intendánsai, Johannes és Eduard Kutrowatz.

A Raiding-i Liszt Fesztivál súlypontjai:

1. Zongoraciklus

10 koncert világhírű előadók – Daniel Barenboim, Elisabeth Leonskaja, Ivo Pogorelich, Boris Bloch, Leslie Howard, Alice Sara Ott, Roberta Pili, Mihaela Ursuleasa, Stefan Mikisch és a Kutrowatz fivérek  – közreműködésével.

2. Zenekari ciklus – Liszt Ferenc zenekari művei – 2010-2012

A Martin Haselböck vezette Bécsi Akadémia által életre hívott „The Sound of Weimar" zenekari projekt alkalmával 2010 és 2012 között 7 koncertet rendeznek a raidingi Liszt Központban. A koncertsorozat alkalmával felcsendül Liszt Ferenc valamennyi zenekari műve, mégpedig a weimari ősbemutatók (1849- 1860) eredeti zenekari beosztásában.

3. Dal- és kórusciklus, felolvasások

Öt koncert világklasszis előadókkal. (Adrian Eröd, Ildiko Raimondi, Ruth Ziesak, a Bécsi Kamarakórus, Concentus Vocalis, Peter Matic, Wolfgang Böck.)

4. Projektek – ősbemutatók

Johannes és Eduard Kutrowatz zongorapárosa Gerhard Krammerrel (filmjelenetek) és  „A rózsa – az érzelmek káosza" Willi Spullertıl a zongoraművész Clara Frühstück közreműködésével, valamint Gerhard Altmann szövegek Wolfgang Böck előadásában.

5.  Emlékkoncertek

2011. június 12-én, pünkösdvasárnap a raidingi plébániatemplomban felcsendül Liszt Missa Choralis című egyházi műve. A misét celebrálja Dr. Paul Iby püspök, közreműködik a Bécsi Kamarakórus és Wolfgang Horvath (orgona), a koncertet az ORF és a ZDF televízió is közvetíti. Koncert Liszt Ferenc születésnapjának 200. évfordulóján, 2011. október 22-én Daniel Barenboimmal. Koncert Liszt Ferenc keresztelőjének 200. évfordulóján, 2011. október 23-án az Lóki plébániatemplomban.

A Lisztománia 2011 rendezvénysorozathoz számtalan intézmény és művész csatlakozott kreatív projektekkel. Gyermekszínház a kulturális központban, iskolai kezdeményezések, egy gyermekkoncert az ORGELockenhaus alkalmával, kulturális programok gyermekeknek a kiállításokon, egy gyermekkönyv és egy modern dráma a lexliszt12 kiadásában, Liszt egyetlen operájának, a "Don Sanche avagy a szerelem kastélya" című alkotás kottaanyagának első kiadása, a Bécsi Akadémia jubileumi CD-je, az Osztrák Pénzverde ezüstből készült Liszt-emlékérméje és nem utolsósorban Burgenland kulináris üdvözleteként, Liszt-borok és párlatok. A kulturális turizmus az elmúlt időszakban egyre meghatározóbb szerephez jutott Burgenlandban. A jubileumi év – bátran megállapítható – kultúrturisztikai gazdasági tényező.

Az Eisenstadtban és Raidingban, a Kultur-Service Burgenland által szervezett kiállítások középpontjában Liszt Ferenc sokoldalú munkássága áll. A kiállítások tematikája:

Liszt-ház Raiding-ban – „Le petit Litz"

Unterfrauenhaidi plébániatemplom – Liszt a csodagyerek

Burgenlandi Tartományi Múzeum – Lisztománia

Eisenstadti Haydn-ház – Új hangok

Eisenstadti Egyházmegyei Múzeum – Liszt abbé

Raidingi Liszt-központ – Weimar hangja

MUBA – Szabadkőműves munkásság

Burgenlandi Tartományi Galéria – Turné

A raidingi Liszt-házban, a szülőházban a zeneszerző származása és a fenomenális életpálya elején álló csodagyermek áll a középpontban. A Raidinggal szomszédos település, Unterfrauenhaid plébániatemplomában látható kiállítás Liszt keresztelőjét és a születése körül keringő mítoszt dolgozza fel, amelyben egy cigányasszony megjósolta a nagy művész érkezését. A Burgenlandi Tartományi Múzeumban a vezértéma, a „Lisztománia" áll a kiállítás

középpontjában. A tárlat a magával ragadó színpadi fellépések és az európai koncertsorozatok

időszakát dolgozza fel, amikor Liszt Ferenc igazi szupersztárrá, a „Lisztománia" valóságos fogalommá vált. Az eisenstadti Haydn-házban látható kiállítás Liszt zenekarvezetői jelentőségét mutatja be a weimari évek alatt, valamint párhuzamot von Liszt Ferenc és Haydn között karnagyi szerepvállalásukat és a zenei életben betöltött úttörő szerepüket illetően.

A Burgenlandi Tartományi Képtárnak köszönhetően a Lisztománia 2011 végérvényesen

megérkezik a XXI. századba: 2010-ben a burgenlandi Oslipban található Cselley-malomban tartották az eu-art-network szimpóziumot, amely során az Európa különböző tájairól érkező művészek Liszthez kapcsolódó műveket alkottak. A 2011-es jubileumi év elején ezek az alkotások a Burgenlandi Tartományi Képtárban kerülnek kiállitásra, majd európai turnéra indulnak. Az első állomás a Budapest Galéria, ahol a „Vivát Liszt" című kiállítás 2011. március 18-tól április 3-ig csodálható meg. A kiállítás részét képezi a budapesti művésznő, Szilágyi Teréz Liszt Ferencről alkotott kortárs műve is. A további állomások között található például Bayreuth, Weimar, London és Velence is. Az Eisenstadti Egyházmegyei Múzeum Liszt mély vallásosságának szentel kiállítást. A MUBA – Neutali Épitészettörténeti Múzeum „Liszt, a szabadkőműves" címmel rendez kiállítást, míg a raidingi Liszt Ferenc Koncertházban a Martin Haselbock közreműködésével létrehozott történelmi hangszerekből álló kiállítás várja az érdeklődőket.

A kiállítások 2011. március 17-től november 11-ig tekinthetőek meg. Minden további időpont és részlet megtalálható a programfüzetben, a Liszt Fesztivál kiadványában vagy www.lisztomania.at honlapon.

„Az ünnepi Lisztév a tartomány kulturális életének egy újabb kimagasló fénypontját jelenti, amelynek keretén belül az érdeklődők kihasználhatják az alkalmat, hogy az egyedülálló zeneszerző életének helyszínein merüljenek el Liszt Ferenc munkásságában és varázslatos személyiségében." – mondta Mario Baier, a Burgenlandi Turisztikai Hivatal igazgatója.

Széles körű turisztikai ajánlataik között a 2-3-4 éjszakás programokon kívül többek között az alábbiak találhatók:

A Liszt-élményösvény felfedezése a zeneszerző szülőhelyén

Borkóstolás egy borszaküzletben

Belépőjegyek a Liszt-kiállításokra és koncertekre

Idegenvezetés a Bösendorfer zongorakészítőnél

Liszt kedvenc szivarjának megkóstolása

Kényeztetés egy wellnessoázisban.

A Liszt-emlékév nyitányaként Clara Frühstück Liszt műveit játsszotta január 20-án az Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában. A fiatal burgenlandi zongorista, aki a raidingi Liszt-fesztivál „követeként" is működik, három éves kora óta zongorázik, a bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen végzett Johannes Kutrowatznál, aki egyben a raidingi Liszt-fesztivál intendánsa. Clara Fühstück számos zenei verseny, többek között a fiatal koncertzongoristák salzburgi versenyének díjazottja. Júniusban Raidingban a Franz Liszt Concert Hall-ban ismét találkozhatunk a művésznővel.

Bővebb információk: http://www.lisztomania.at/

A csoportképen a budapesti Osztrák Kulturális Fórum Szalonjában megjelent szervezők, balról jobbra: Eduard Kutrowatz, a Radingi Liszt Fesztivál intendánsa – Dr. Josef Wiedenhofer, a Raidingi Liszt Fesztivál igazgatója – Dr. Elisabeth Kornfeind, Budapesti Osztrák Kulturális Fórum – Erdödy Orsolya, KLASSZ – Mag. Theresia Gabriel, Kultur-Service Burgenland – Dr. Wolfgang Kuzmits, a Kultur-Service Burgenland igazgatója és Johannes Kutrowatz, a Radingi Liszt Fesztivál intendánsa. A szerencsés ill. meghívott jelenlevők a Kutrowatz testvérek rögtönzött Liszt-koncertjét is élvezhették.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük