1.1.Kíméli a mûködõ tõkét és kitermeli saját árát – ezen kívül a hitelnél rugalmasabb elbírálás, és a kedvezõ elszámolás miatt a hazai kis- és középvállalkozások többsége úgy gondolja, hogy a lízing igénybételével könnyebben átvészelhetõ a jelenlegi forrásszûkös idõszak – derül ki a Lízingszövetség friss kutatásából.
 

1.1.Kíméli a mûködõ tõkét és kitermeli saját árát – ezen kívül a hitelnél rugalmasabb elbírálás, és a kedvezõ elszámolás miatt a hazai kis- és középvállalkozások többsége úgy gondolja, hogy a lízing igénybételével könnyebben átvészelhetõ a jelenlegi forrásszûkös idõszak – derül ki a Lízingszövetség friss kutatásából.
 

 
A kis- és középvállalkozások csaknem felénél csökkentek a bevételek a válság hatására, 40 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy nehezebben jut hitelhez az utóbbi fél évben. Különösen az 500 millió és 2 milliárd Ft közötti árbevétellel rendelkezõk körében kimagasló a hitelfelvétellel küzdõk aránya. A kkv szektor tapasztalatai szerint a hitelintézetek reakciója a válságra elsõsorban a szigorúbb hitelbírálatban (89,8%), illetve a többletfedezet megkövetelésében (85,6%) jelenik meg. Ugyanakkor a kis- és középvállalkozások 67%-a még a jelenlegi helyzetben is venne fel hitelt, míg 25%-uk semmiképp se fordulna ehhez a forráshoz.
 
„Lezárult az a korszak, amikor könnyen lehet hozzáférni olcsó banki hitelekhez. A kis- és középvállalkozások egyáltalán nem, vagy csak jóval szigorúbb feltételek mellett tudnak külsõ forráshoz jutni. Éppen ezért jelenthet számukra megoldást a hitel finanszírozás kiváltása lízinggel, ami a finanszírozó pénzintézet számára nagyobb biztonságot, ezért az ügyfeleknek elérhetõ forrásokat jelent." – hangsúlyozta Lévai Gábor a Lízingszövetség fõtitkára.
 
„Az eszközfinanszírozási piacon drámai visszaesést tapasztaltunk a válság következtében: 70 százalékkal csökkent a beruházások száma az elmúlt év hasonló idõszakához képest." – tette hozzá Hordós Zoltán, a Lízingszövetség Eszköz Bizottságának vezetõje. „Mivel az ingatlanpiac reakció ideje lassúbb, mint a tõkepiacoké, ezért az ingatlan lízingben a visszaesés csak fáziskéséssel érezteti a hatását, de a beruházási kedv visszaesése miatt mostanra már ez a piac is gyakorlatilag leállt." – fejtette ki Gazsi Júlia, a Lízingszövetség Ingatlan Bizottságának elnöke.
 
A Magyar Lízingszövetség által 500 kis- és középvállalkozás körében készített felmérés szerint a szektor jelentõs része (63,3%) úgy gondolja, hogy a válság ellenére a bevételei növekedtek 2008-ban 2007-hez képest. Ugyanakkor 2009-ben már jóval kisebb arányban (43,3%) számolnak árbevétel növekedéssel, sõt a többség a forgalom, illetve a megrendelések visszaesésére, és ezáltal a bevételeinek csökkenésére számít az idei évben. A válság negatív hatásait a cégek több mint 80 százaléka a költségek visszafogásával igyekszik ellensúlyozni, és ezáltal valamekkora nyereségre szert tenni.
 
A felmérésbõl az is kiderült, hogy a kis- és középvállalatok többsége jól informált, napi szinten tájékozódik az aktuális pénzügyi helyzetrõl és háromnegyedük külsõ forrást is igénybe vesz mûködéséhez. A pénzügyi szolgáltatók közül a bankokkal a megkérdezettek 95%-nak van kapcsolata, míg a lízingcégekkel csupán 47%-uknak. A megkérdezett cégek közül banki forgóeszköz hitellel (56,6%) illetve banki beruházási hitellel (52,7%) rendelkeznek a legtöbben, valamint 45,7%-uk pályázik EU-s pénzekre.
 
Ezek az arányok kisebbek a lízingpiacot vizsgálva; a kisvállalatok alig több mint harmada lízingel eszközöket, mindössze 7%-uk él az ingatlanlízinggel és mintegy 16%-uk rendelkezik gépjármû flotta lízinggel. A lízinget igénybe vevõk döntõ többsége gépjármûvet lízingel, majdnem felük, 49,7% pedig termelõeszközökre veszi igénybe ezt a szolgáltatást. Ezen belül 8,3% mezõgazdasági gépeket, 7,4% építõipari gépeket, 34%-uk pedig egyéb termelõeszközt vesz lízingbe.
 
„A kis- és középvállalati szektor helyzetének romlása, a finanszírozási feltételek szigorodása miatt a gép-berendezés, mezõgazdasági gép finanszírozás területén tovább nõ a jelentõsége annak, hogy az illetékes minisztériumok képesek-e a pénzügyi lízing finanszírozási forma integrálására az EU-társfinanszírozott beruházás-támogatási programokba." – hangsúlyozta Lévai Gábor.
 
A vállalkozások számára a lízing konstrukció kiválasztásakor a legfontosabb szempont a kamat mértéke, illetve hogy az felhasználható-e az uniós forrásokhoz önerõként. Ez a két paraméter önmagában több mint 50%-ban magyarázza, hogy az adott cég melyik finanszírozási formát választja. A megkérdezettek döntõ többsége – 84,7% – szerint a lízing legnagyobb elõnye a gyors elbírálás és a rugalmas ügyintézés. A cégvezetõk háromnegyede szerint a lízingelés további nagy elõnye, hogy kitermeli a saját árát, valamint kíméli a cég mûködõ tõkéjét. A megkérdezettek szerint a lízing mellett szól még a gyors ügyintézés, a rugalmas hitelelbírálás, a kedvezõ kiegészítõ szolgáltatások, a kedvezõ elszámolás és könyvelés, valamint az alacsonyabb önerõ.
  

2.2. 3.3. 4.4.
5.5. 6.6. 7.7.
8.8. 9.9. 10.10.
11.11. 12.12. 13.13.
14.14. 15.15. 16.16.
17.17. 18.18. 19.19.
20.20. 21.21. 22.22.
23.23. 24.24. 25.25.
26.26. 27.27. 28.28.
29.29. 30.30. 31.31.
32.32. 33.33. 34.34.
35.35. 36.36. 37.37.

 
A kutatás háttere:
Online kérdezõ-rendszeren keresztül lefuttatott felmérés, amely 875 sikeresen kitöltött kérdõívbõl a szûréseket követõen több, mint 500 hazai kis- és középvállalkozás pénzügyi döntéshozóinak véleményét tartalmazta. A kutatásban résztvevõ vállalkozások 16% mikro-, 64%-a kis-, 20%-a pedig középvállalkozás volt, kétharmaduk kevesebb, mint 1 milliárd forint árbevétellel rendelkezett 2007-ben, 87%-uk pedig kizárólag magyar tulajdonú.
 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük