2008.  novemberében a világ 26 országának  kétszáz képviselője gyűlt össze Londonban, hogy az ECRC* (European Coalition for Responsible Credit: Európai Szövetség a Felelős Hitelezésért) keretében megvitassa a világméretű hitelválság fogyasztókat érintő problémáit.

 

2008.  novemberében a világ 26 országának  kétszáz képviselője gyűlt össze Londonban, hogy az ECRC* (European Coalition for Responsible Credit: Európai Szövetség a Felelős Hitelezésért) keretében megvitassa a világméretű hitelválság fogyasztókat érintő problémáit.

A tanácskozás eredményeként a Szövetség felhívta a kormányokat, a pénzügyi szabályozókat, a jegybankokat arra, hogy a hitelpiacok szabályozása körében közvetlen lépéseket tegyenek a háztartások pénzügyi problémái megoldásának a támogatására. Hat pontban fogalmazta meg azokat a priorításokat, amelyek a hitelválsággal, a meggondolatlan hitelezéssel szemben a fogyasztók  hosszú távú érdekeit védik. Ezek:

1.  A  háztartások jelzálog alapú  hitelei törlesztésénél segítséget kell nyújtani a hitelt felvevőknek  ún. "menekülési alapok létesítésével" és megnyitásával, hogy a  hitel átütemezését kezdeményezzék, a törlesztési időt emeljék.

2. Az adósok számára, a végrehajtás alól, bírósági mérlegeléssel, védelmet  kell adni az otthonukban maradásra, legalább egy évre biztosított időszakos moratóriummal.

3. Adóssági tanácsadási szolgáltatást kell szervezni a nemzeti adósságkezelési terv(ek)  alapján a fogyasztói és szociális szervezetek aktív részvételével.

4. A bankoktól és hitelezési engedéllyel rendelkezőktől el kell várni, hogy az alacsony jövedelmű személyek részére  a felelős hitelezés körében szabványosított, nyilvánosan meghirdetett hitelterméket ajánljanak, és külön is hívják fel a figyelmet a szerződéses kötelezettségek teljesítésére.

5. A  nyilatkozat  hangsúlyozza a hitelpiacok  irányításának a javítását a fogyasztók aktív bevonásával mind európai, mind nemzeti szinten:

–         a fogyasztói és szociális szervezetek képviselőinek bevonása a hitelpolitika  és a felügyelet kulcsterületeinek a kialakításába,

–         a fogyasztói és szociális szervezetek pénzügyi támogatása szükséges annak érdekében, hogy képesek legyenek a szabályozókkal és a pénzügyi szolgáltatókkal folytatott dialógusra.

6. A bankok számára ki kell alakítani a „quasi bankcsőd intézményét", amely szemben az eddigi „túl nagy ahhoz, hogy hagyjuk elbukni"  elvvel, a közbelépő államnak  jogot biztosítana a helyzet kezelésére anélkül, hogy a bankrendszernek kárt okozna (pl: beleszólás a menedzsment cseréjébe, a közérdeket szolgáló feladatok kijelölésébe stb.).

————————————————

* A szervezet 2006. áprilisában Hamburg-i székhellyel alakult, és azóta  kimelt feldatként foglalkozott az adósság kezelését érintő jogi megoldásokkal, amelyek akadályozzák a  túlzott eladósodást, csillapítják az adósságból kilábalás negatív hatásait, segítik a tulságosan eladósodott egyének és családok talpraállítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük