Fazekas Mihály jól ismert költeményének műsorra tűzésével eddig még soha nem látott összművészeti produkcióval szeretné október elsején lenyűgözni közönségét a Fővárosi Nagycirkusz.

 

Fazekas Mihály jól ismert költeményének műsorra tűzésével eddig még soha nem látott összművészeti produkcióval szeretné október elsején lenyűgözni közönségét a Fővárosi Nagycirkusz.

 

Mitől lenyűgöző? Fekete Péter cirkuszigazgatói – rendezői koncepciója a művészetek olyan ágaira támaszkodik, amelyre eddig még nem volt példa a manézs világában. Az elbeszélő költemény cirkuszi megjelenítésében káprázatos eleggyé válik az artistaművészet, a költészet és a zene, a díszlettervező kreatív, időtlenséget sugárzó világában és a stilizált jelmezek keretében pedig észrevehetetlenül felbukkan az új műfaj: a történetmesélő cirkusz.

 

„Idén, 2016. január 6-án ünnepeltük Fazekas Mihály magyar költő születésének 250. évfordulóját. Részben ezért is esett választásunk méltán leghíresebb és szűnni nem akaró hatású Lúdas Matyi, egy eredeti magyar rege négy levonásban – című elbeszélő költeményének feldolgozására.

 

Ebben a sorban nem mi vagyunk az elsők, Balogh István színész, színigazgató, drámaíró, a 19. századi magyar színjátszás úttörője 1838-ban énekes bohózattá dolgozta át, művének bemutatója december 27-én volt a Nemzeti Színházban. Őt követte egyik legnagyobb prózaírónk, Móricz Zsigmond, aki 1911-ben jelentette meg vásári komédiává átalakított Ludas Matyiját. Számon tartjuk még Deésy Alfréd 1922-ben készült némafilmjét, illetve az évtizedekig sikerrel vetített 1949-es Nádasdy Kálmán és Ranódy László rendezte klasszikust is, melyben Soós Imre játszotta a címszerepet. Ám ha eddig mindez ismeretlenül cseng, akkor már csak egy címet említenénk: Dargay Attila 1977-ben bemutatott egész estés rajzfilmje ma is friss, szórakoztató és talán meghatározó alkotása minden gyereknek és felnőttnek egyaránt.

 

Az elődök munkáját tiszteletben tartva és azok cirkuszi környezetben is működő elemeit felhasználva alkottuk meg a Fővárosi Nagycirkusz Lúdas Matyi a cirkuszban című produkcióját. Cirkuszi porondon, a cirkuszművészet eszköztárát maximálisan felhasználva mi dolgozzuk fel először ezt a művet, mely terveink szerint méltó folytatása lesz a márciustól augusztusig játszott, évtizedek óta nem tapasztalt sikert és nézőszámot eredményező, orosz és ukrán cirkuszművészek közreműködésével készült Atlantisz gyermekei című előadásunknak.

 

A Ludas Matyi a cirkuszban egy újszerű, műfajteremtő cirkuszi előadás lesz, melyben kísérletet teszünk a hagyományos, gravitációt kinevető, emberfeletti teljesítményekkel lenyűgöző cirkuszművészeti produkciók társművészetekkel történő vegyítésére. Így kap szerepet előadásunkban az artistamutatványok és állatszámok mellett a színház, a zene, a báb- és táncművészet, valamint a költészet. Segítségükkel egy olyan történetet szeretnénk elmesélni, amely ott van minden nézőben, legyen kicsi vagy nagy, gyerek vagy felnőtt, naiv vagy tapasztalt. Egy történetet az ember álmairól, a hit fontosságáról, az erények szerepéről, a bosszúról és megbocsátásról, az egyszerre bennünk és a világban egymással örök idők óta harcoló rosszról és jóról.

 

A Ludas Matyi a cirkuszban színház lesz? Musical? Cirkusz? Egyszerre egyik sem és mindhárom egyszerre: egy olyan összművészeti produkció, amellyel tovább megyünk a cirkuszművészet megújításának útján, hogy pár év múlva kellő tudással, és még több fantáziával, valamint az új cirkuszi nyelvet kereső kísérleteinket korszerű csúcstechnikával segítve nyithassuk meg a közönség előtt a Közép-európai Cirkuszművészeti Központ kapuit.

A népmesei motívumokra épülő Lúdas Matyi a cirkuszban című összművészeti produkciót 2016. október 1-jétől láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

 

Fekete Péter cirkuszigazgató üzenete

 

„Kedves Tanárnő, Tisztelt Tanár úr!

Megtisztelő, hogy úgy döntöttek, megtekintik a Lúdas Matyi a cirkuszban című rendhagyó cirkuszi produkciónkat.

A jó színháznak, jó koncertnek, jó cirkusznak olyannak kell lennie, hogy oda különösebb előkészület, felkészülés nélkül is be lehessen térni, hátra lehessen dőlni, és egyszerűen átadni magunkat annak, amit az előadás kínál. Lesznek, akik így tesznek, és ez így rendben van.

Drága édesanyám, nővérem – pedagógusok – nem szívesen indulnak úgy el egy gyermekcsoporttal múzeumba, színházba, moziba, hogy ne ismerjék a hátteret, ne tudják, mit is fognak ott látni, mire készítsék fel a gyermekeket. Azoknak a tanároknak, nevelőknek, akik szintén így éreznek, és biztonságosabbnak érzik, ha van háttér információjuk, pár mondatban mesélnék a produkciónk hátteréről, ha van még öt percük erre.

Ebben az évben 250 éves lenne Fazekas Mihály, így elővettük ezt az alapművet, de nem csak az évforduló miatt. Alkotótársaimmal hittük, hogy különböző korcsoport számára is értékekkel bíró produkció készülhet erre a műre építve. Ráadásul a cirkuszművészet segítségével, ami forradalmian új gondolat. A kisiskolást, a felsőst és a középiskolást is egyszerre megcélozni komoly kihívás. Vállaltuk! A mi Lúdas Matyink megőrzi az alaptörténetet, de néhány helyen jelentős kérdéseket tesz fel. Kevés szóval kell operálnunk, mert a cirkusz egy nonverbális előadó-művészeti műfaj, maga a cirkusz épületének akusztikája is kedvezőtlen az élő beszéd, a színházszerű dialógusok megértésére. A különleges látványvilágra alapoztunk hát, ami a cirkusz sajátja. És természetesen az élő zenére. Jó részét a történetnek dalokban meséljük el.

Volt olyan pedagógus, aki megkérdezte tőlem: „Olvassuk-e el a művet, mielőtt jövünk?" – Ha tehetik, igen – volt a válaszom.  Abból indultunk ki, hogy Lúdas Matyi történetét többnyire ismerik a nézők. Nekünk nem megismertetni, hanem felidézni kell a jeleneteket, s így marad energia új tartalmak keresésére.

Természetesen lesznek a porondon élő állatok: libák, szamarak, nyuszik, kecskék, ahogy azt Matyi baromfiudvarában elképzeljük. Izgalmas hangszereken szólal meg a zene, a legkisebbek is könnyen beazonosíthatják, követhetik a történetet.  Lesznek mutatványosok, kardegyensúlyozó, zsonglőr, akrobata kötéltáncos, igazi cirkuszi hangulat.

De a nagyobbak esetében már a gondolatébresztés volt a cél. 

7+1 ludunk lesz, levegőakrobata lányok személyesítik meg őket, nevük is van: Alázat, Szelídség, Szorgalom, Tisztaság, Hűség, Egyensúly, s a számomra legfontosabb lúd, a Megbocsátás!  Nálunk nem azért nem adja Matyi a lúdjait Döbröginek, mert keveset kínál érte, hanem felteszi a kérdést: alkalmas vagy-e a tisztaság, az alázat, a szorgalom befogadására? Méltó vagy-e a szelídségre, a hűségre? Ha igen, a tieid, adom őket, sőt keresem a párjukat, olyanokat, akik éppen ezekre a tulajdonságokra vágynak.

Az eredeti műben a furfang, a bosszú tervének tökéletes végrehajtása, az eltökéltség, Matyi leleményessége áll a figyelem középpontjában, mi tovább merészkedünk: Feladható-e a bosszú, ha már elérni látszik a cél? Tudunk-e, képesek vagyunk-e újratervezni, ha már elértük, amit akartunk, s bírunk-e jól sáfárkodni a furfanggal megszerzett hatalmunkkal? Elereszthető-e a bosszú? Mekkora önbizalom és magabiztosság kell ahhoz, hogy az irgalom, a megbocsátás erősebb tulajdonság legyen a bosszúnál. Milyen személyiségfejlődésen kell Matyinak átesni, és mi történik Döbrögivel a verések által? 

Csupa-csupa kérdés, tucatnyi új gondolatfelvetés az artistaművészet, a cirkusz, a színház eszközeivel. Vitára, beszélgetésre, elemzésre inspiráló előadást terveztünk úgy, hogy több korosztály ingerküszöbét megpiszkálva vessünk fel kérdéseket. A 10 és a 16 éves is talál majd vitatára érdemeset benne – reméljük.

Kísérlet ez, a cirkuszművészet megújításának lehetséges útját kutatjuk. Kérem, segítsenek, közelítsenek az előadáshoz nyitottan, s biztassák ere a diákokat is! Még sosem fordult elő, hogy a cirkuszművészet kapcsán a tananyaghoz illeszthető, nevelési célokkal parolázó tartalmak kéredzkednek színpadra/porondra. S osszák majd meg velünk véleményüket, hogy mire a három év múlva felépülő új cirkuszunk megnyílik, pontosan tudjuk, milyen produkciókat akarunk majd létrehozni.

Kísérlet ez, árgus szemmel figyel ránk Európa, a cirkuszvilág. Hallják, hogy Magyarországon valami elindult, megváltozott a cirkuszművészet kapcsán, s szurkolnak, hogy az itt kicsiszolandó eredményekből majd mások is merítkezhessenek. Kérem, segítsék munkánkat!

Jó szórakozást, jó kikapcsolódást, hasznos tanulást kívánok a Lúdas Matyi a cirkuszban kapcsán."

 

2016. október 1. – Bemutató

Lúdas Matyi a Cirkuszban

Fővárosi Nagycirkusz

 

www.fnc.hu

https://www.youtube.com/watch?v=Tv3WwYB5a04

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük