A B32 Galéria és Kultúrtér 2016. szeptember 28. és október 1. között rendezi meg a reflACT, független társulatoknak szóló színházi fesztiválját, melynek nyertese előadás továbbjátszási lehetőséget nyer a B32-ben. A versenyelőadásokon túl sor kerül a Fiatal Írók Szövetsége és Kárpáti Péter közös színházi- irodalmi workshopjának felolvasóestjére is, a fesztivál zárásaként pedig Jordán Adél és a Puszi lép a színpadra.

 

A B32 Galéria és Kultúrtér 2016. szeptember 28. és október 1. között rendezi meg a reflACT, független társulatoknak szóló színházi fesztiválját, melynek nyertese előadás továbbjátszási lehetőséget nyer a B32-ben. A versenyelőadásokon túl sor kerül a Fiatal Írók Szövetsége és Kárpáti Péter közös színházi- irodalmi workshopjának felolvasóestjére is, a fesztivál zárásaként pedig Jordán Adél és a Puszi lép a színpadra.

 

A B32 Galéria és Kultúrtér határozott célja, hogy a progresszív képző- és iparművészeti kiállítások mellett színpadi produkciók tekintetében is kövesse a kortárs trendeket és támogassa az innovatív művészeti kezdeményezéseket. Ebben a szellemiségben kerül megrendezésre szeptember 28. és október 1. között a reflACT 2016, fókuszban a világ történéseire reflektáló kortárs színházi produkciókkal.

 

Négy nap alatt négy olyan előadást láthat a közönség, amely a saját nyelvén tud szólni a fiatalabb generációhoz, sajátos és egyetemes problémákat tud jelen idejűvé tenni, reflektál a világ történéseire, ugyanakkor reflexióra is készteti közönségét.

 

A színházi produkciók mellett sor kerül a Fiatal Írók Szövetsége és Kárpáti Péter közös színházi – irodalmi workshopjának záró eseményére, ahol az elkészült jeleneteket a szerzők nyilvános felolvasás formájában prezentálják színészek és szakmai résztvevők közreműködésével, Tárnoki Márk rendezésében.

A négy napos mini-fesztivált Jordán Adél és a Puszi koncertje zárja október 1-én.

 

Részletes program

 

SZÍNHÁZI előadások

Szeptember 28. szerda 19 óra

Metanoia Artopédia: JÉG DIKTRÍNÁK

Rendező: Perovics Zoltán

Az előadás a Holokauszt esztétikai reprezentációjának szokatlanabb módját választja azáltal, hogy az áldozatok perspektívája helyett az elkövetőkre koncentrál, pontosabban az elkövetők nyelvhasználatát és gondolkodásmódját állítja a fókuszba, azt a nyelvi propagandát, amely képes volt tömegméretekben mételyezni a hétköznapi emberek tudatát is, és gyilkosokká, vagy a gyilkosok kollaboránsaivá tenni őket.

 

Szeptember 29. csütörtök 14 óra

Janne Teller – Tandem Csoport: SEMMI

Rendező: Pálffy Tibor

A Semmi című regényben egy kamasz, arra hivatkozva, hogy semminek sincs értelme, és ezért semmit sem érdemes csinálni, úgy dönt, hogy maga mögött hagyja hétköznapi életét, lemond kötelezettségeiről, és a maga törvényei szerint fogja letölteni hátralévő éveit. Az osztálytársai megtesznek minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy bebizonyítsák, igenis vannak dolgok, amelyek számítanak. Az élet értelmének keresése, az igazi értékek és a szabadság fogalmaival való találkozás erőteljes és kevésbé veszélytelen témáját dolgozza fel a regényből készült előadás.

 

Szeptember 30. péntek 19 óra

Munkacím költöző madarakkal zárt facebook csoport: NEM – DE HOGY NEM?

Rendező: Kárpáti Pál

Ha a gólyatáborban történik, akkor közügy; ha otthon, a négy fal között, akkor magánügy? Az erőszak minden esetben határátlépés, módszeres offenzíva, a személyiség kereteinek legsúlyosabb megsértése. Mégis elenyésző eset kerül napvilágra, a nyilvánosság jótékony és káros hatásait alig érzékeljük. Megpróbáltuk azoknak a hangját is hallatni, akik a legkevésbé részesülnek ebből, akik az internet távoli zugaiban, töredezett, névtelen vallomásokban mesélnek a velük történtekről.

 

Október 1. szombat 17 óra

Kompánia Társulat: PENELOPÉ RETROSPEKTÍV – túlélés etűdök szolgáló lányokra

Rendező: Lukács László

Az előadás Pénelopé szemszögéből vizsgálja az Odüsszeia történetét. Annak a 12 szolgálólánynak a síron túli vádját eleveníti fel, akiket Odüsszeusz hazatérésekor egyszerűen felakasztatott, mint a ház árulóit. Pénelopét nem hagyja nyugodni a 12 akasztott lány halála. A retrospektív kiállítás ezeknek az rém – álomképeknek a tárlata képzőművészet – színház és koncert mezsgyéjén. Akasztófahumor, játék és csipke kíséretében a különböző női létezési formákat, a túlélés stratégiáit kutatja.

 

Szakmai zsűri: Gáspár Anna, a Manna Kulturális Egyesület vezetője, Gyulay Eszter dramaturg, produkciós vezető (Nézőművészeti Kft) és Török Ákos kritikus.

 

SZÍNHÁZ ÉS IRODALOM

Nyulat a kalapból – A FISZ Színházi Workshop felolvasóestje

 

KONCERT

Október 1. szombat 20.30

Jordán Adél és a Puszi

 

GALÉRIA

Kondor Attila festőművész Magasból épülő város c. festmény – film installációja

Bartha Ágnes ötvösművész Üvegplexi változatok c. kiállítása (Design Hét Budapest programhoz kapcsolódva)

 

2016. szeptember 28 – október 1.

reflACT 2016

Térfoglalók a B32 Galéria és Kultúrtérben

Bartók Béla út 32.

 

https://www.facebook.com/events/693496727472920

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük