Lux-filmnapok az Uránia Nemzeti Filmszínházban

November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.

 

November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.

 

A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, melyet 2007 óta minden évben olyan, kortárs problémákra érzékeny filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európai emberek életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő társadalmi kérdésekről szólnak.

 

Az idén versenyben lévő három film olyan aktuális társadalmi problémákat ábrázol, mint a menekültválság (Jonas Carpignano: Mediterranea), a tanárok társadalmi megbecsülésének hiánya (Petar Valcsanov és Krisztina Grozeva: A lecke) vagy a női önrendelkezés kérdése (Deniz Gamze Ergüven: Mustang). A vetítésekre az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet jegyeket nyerni.

 

A három döntős alkotást, amelyeket a közönség az Európai Unió mind a 28 tagállamában megtekinthet, nemzetközi zsűri választotta ki. A határokon átívelő Lux-filmnapok keretében a filmeket mindenütt az adott ország nyelvén feliratozva vetítik. Magyarországon 2015. november 3. és 5. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a döntős filmeket, a győztes alkotást november 24-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. A Lux-filmnapok egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy megtapasztalják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitassák a Lux-díjért versengő filmekben felvetődő érzékeny témákat.

https://www.youtube.com/watch?v=kaBGXW-dMnc

 

November 3-án 19 órakor Erdős Norbert európai parlamenti képviselő és Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója nyitja meg a Lux-filmnapok vetítéssorozatát.

A nyitófilm Jonas Carpignano Mediterranea című, olasz-francia-amerikai-német-katari koprodukcióban készült alkotása. A megrázó erejű film két afrikai bevándorló történetén keresztül, sok kézi kamerás felvétel alkalmazásával teszi átélhetővé azt az életveszélyes utat, amit a menekülők végigjárnak, mire megérkeznek Európába, és azt is bemutatja, hogy a megpróbáltatások nagy része csak ezután következik.

A bolgár rendezőpáros, Krisztina Grozeva és Petar Valcsanov tizenkét nemzetközi fesztiváldíjjal elismert, bemutatkozó nagyjátékfilmje, A lecke kíméletlen őszinteséggel beszél a kisember tehetetlenségéről napjaink pénz uralta világában. A november 4-én 19 órakor műsorra kerülő filmdráma főhőse átlagember, egy tanárnő, aki átlagon felüli tettekre kényszerül, amikor egyszeriben kicsúszik alóla a talaj.

A Lux-filmnapok záró filmje, Deniz Gamze Ergüven Cannes-ban is díjazott, Mustang című filmdrámája nyerte el az idei Jameson Cinefest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, emellett ez az alkotás Franciaország hivatalos nevezettje az Oscar-díjra. Az észak-törökországi falucskában játszódó, tragikus történet főhőse öt kamaszodó, szabadságvágyó lánytestvér, akik egyre kétségbeesettebben keresik a hagyományok börtönéből való kiutat.

 

A Mustang vetítése előtt, november 5-én 18 órától az Uránia Kávézóban kerekasztal-beszélgetés várja a látogatókat, amelynek témája a társadalmilag tudatos és kortárs problémákra érzékeny filmek útja a közönséghez. A beszélgetés résztvevői: Bíró Tibor, a Jameson CineFest fesztiváligazgatója, Bognár Péter filmforgalmazó (Magyar Hangya), a Lux-díj jelölőbizottságának magyar tagja és Böszörményi Gábor filmforgalmazó (Mozinet), moderátor: Buglya Zsófia, az Uránia programigazgatója.

 

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvíz kitöltésével a www.facebook.com/Europai.Parlament.Tajekoztatasi.Irodaja oldalon.

 

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2016 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a Lux-díj következő évi kiírásának tíz filmjét is kihirdetik.

 

A döntős filmek:

 

Mediterranea

olasz-francia-amerikai-német-katari filmdráma, 2015

rendező: Jonas Carpignano

Főszereplők: Alassane Sy, Koudous Seihon, Annalisa Pagano

http://www.imdb.com/title/tt3486542/

Afrikából indulnak, a szemük előtt Európa lebeg. Üres kézzel jönnek, másuk sincs, csak az álmaik. A jobb élet reménye hajtja őket végig sivatagokon és óceánokon. Van, hogy bekerülnek a hírekbe – például ha a hajó elsüllyed útközben, vagy ha a rendőrség még a másik oldalon elkapja őket – de általában ezek a bevándorlók láthatatlanok maradnak, pedig sorsuk hihetetlen történeteket kínál.

Jonas Carpignano Mediterranea című filmje két afrikai férfi feszült és megrendítő történetén keresztül teszi átélhetővé azt az életveszélyes utat, amelyet a menekülők végigjárnak, mire megérkeznek Európába, és azt is bemutatja, hogy a megpróbáltatások nagy része csak ezután következik.

https://www.youtube.com/watch?v=2RiwcH2gM8Q

 

A lecke

színes, bolgár-görög filmdráma, 2014

Rendezte: Kristina Grozeva, Petar Valchanov

Író: Kristina Grozeva, Margita Gosheva

Szereplők: Ivan Barnev, Ivan Savov, Stefan Denolyubov

Magyarországi mozibemutató: 2015. 11. 05. Forgalmazó: Mozinet

https://www.youtube.com/watch?v=ZfLxmBakoC4

Nadezhda (Margita Gosheva) tanítónő egy általános iskolában, és amikor az egyik diákját meglopják az osztályteremben, nyomozásba kezd, hogy megtalálja a tettest. Megszállottja lesz a bűntény felderítésének, noha odahaza sokkal nagyobb gondjai vannak: hála adósságainak, amelyet munkanélküli, részeges férjének köszönhet, a bank éppen ki akarja dobni őket és kislányukat a házukból. A becsületes és szigorú elvek szerint élő Nadezhda egyre mélyebbre sodródik munkahelyén és magánéletében egyaránt, kétségbeesett és megalázó megoldásokhoz kell folyamodnia összeomló élete megmentésére.

A rendezőpáros bemutatkozó nagyjátékfilmje szenvtelenül és brutális őszinteséggel beszél a kisember tehetetlenségéről és a tanárok társadalmi megbecsültségének hiányáról napjaink pénz uralta világában. A hűvös, letisztult és precíz történetmesélés, valamint a minden szentimentalizmust mellőző, szorongató atmoszféra csak növeli A lecke érzelmi hatását.

 

Mustang

francia-német-török-katari filmdráma, 2015

rendező: Deniz Gamze ERGÜVEN

Főszereplők: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Elit Iscan

http://www.imdb.com/title/tt3966404

Hazai mozibemutató: 2016. február 11. Forgalmazó: Mozinet

Nyár elején járunk. Egy észak-törökországi falucskában a kamaszodó Lola és négy lánytestvére épp hazafelé sétálnak az iskolából. Ártatlanul játszadoznak a fiúkkal, de vannak, akik szerint ez a játék messze nem ártatlan. A skandalum váratlan következményekkel jár: a családi otthon börtönné változik, az iskola helyett jönnek a háztartásvezetésről szóló leckék és kezdik előkészíteni a házasságokat. Az öt szabadságvágyó nővér keresi a rájuk kényszerített sorsból való kiutat… A film az idei Cinefest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját nyerte el, emellett Cannes-ból is díjjal tért haza.

https://www.youtube.com/watch?v=rU9JAN8LtIk

 

2015. november 3 – 5.

Lux-filmnapok

Uránia Nemzeti Filmszínház

 

www.luxprize.eu

http://urania-nf.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.