ING Allee Simplon Udvar látványterveING Allee Simplon Udvar látványterve

Magyarországon az újépítésű lakások piacán megjelenő épületek kevés kivételtől eltekintve nem felelnek meg se minőségi, se tartóssági szempontoknak, különösképpen, ha az új lakásokra a korábban épült lakások pótlásaként tekintünk. Az otthonteremtésen kívül a lakások megítélésében szerepet játszik a megjelenésük és a városképben betöltött szerepük.

 ING Allee Simplon Udvar látványterveING Allee Simplon Udvar látványterve

Magyarországon az újépítésű lakások piacán megjelenő épületek kevés kivételtől eltekintve nem felelnek meg se minőségi, se tartóssági szempontoknak, különösképpen, ha az új lakásokra a korábban épült lakások pótlásaként tekintünk. Az otthonteremtésen kívül a lakások megítélésében szerepet játszik a megjelenésük és a városképben betöltött szerepük.

A hosszú évtizedeken keresztül fennálló lakóépületek esetében nem elég műszaki minőséget biztosítani, hogy az épület változatlan színvonalon tölthesse be funkcióját a teljes életcikluson keresztül, hanem olyan építészeti minőséget is létre kell hozni, amivel az épület hosszú évekig szerves része lesz környezetének. A városvédők rengeteg energiát fektetnek régi épületek megőrzésébe, melyek üzemeltetése gyakran már nem gazdaságos, de építészeti jelentőségük miatt mégis meg van létjogosultságuk. Ha a régi épületeket leváltó új épületek is elérnék azt az építészeti színvonalat, akkor a városkép elrontása nélkül lehetne az épületek technológiai minőségét növelni.

„Az újépítésű lakások piacán hazánkban sajnos az építészeti minőség kapja a legkisebb figyelmet." – mondta el Baross Pál a 85 lakásból álló Simplon Udvart építő ING Magyarország Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója. – „Ez a fejlesztői szemlélet azonban téves, hiszen az épület designja egyrészt értékteremtő tényező, másrészt az épület megjelenése a fejlesztő névjegykártyája is egyben. Nagyszerű városokat nagyszerű épületek alkotják. Ezt a fejlesztőknek sem szabad elfelejteniük."

A régi, elavult lakóépületek pótlása kulcsfontosságú a lakáspiac szempontjából. A pótlás, azonban csak hasonló vagy jobb minőséget és tartósságot biztosító ingatlanokkal lehetséges. „Az elmúlt évekig a minőségi lakóprojektek egyelőre csak szigeteket képeztek a projekt-tengerben. – mondta el Lukács István, a Lukács és Vikár Építészstúdió Kft., a Simplon Udvart tervező két építész iroda egyikének vezetője – „Reméljük, hogy a jelen gazdasági állapotok számos negatív tapasztalatával szemben egy pozitív is lesz, talán sokkal inkább az átgondolt, építészetileg, műszakilag magas minőséget hordozó épületek maradnak meg a beszűkült piacon."

A magas műszaki és építészeti minőség megteremtése általában többlet beruházást kíván a fejlesztőtől, a költségek azonban a legtöbb esetben megtérülnek. Hazai és nemzetközi tapasztalat, hogy a jól működő, innovatív épületek önmagukban hordozzák az értékállóság lehetőségét. Mint minden ingatlan esetében a lakóépületeknél is az értéket, illetve annak tartósságát meghatározó legfontosabb tényezők a lokáció, a műszaki minőség, illetve a gyakran háttérbe szorított építészeti minőség. Lakó ingatlanok esetében ezeket a tényezőket egészítik ki például a közelben elérhető szolgáltatások. Ennek megfelelően egy multifunkcionális fejlesztés – mint amilyen például a Simplon Udvart is magában foglaló Allee. – ahol a lakó funkció közvetlen közelében számos egyéb funkció is megtalálható, szintén az értékállóság egyik záloga lehet. Természetesen a fenti tényezők – a magas építészeti és műszaki minőség, a lokáció, a közelben elérhető szolgáltatások – nem csak magán a projekten fejtik ki hatásukat, a komplex városfejlesztések a szűkebb és tágabb környezet jelentős felértékelődéséhez vezetnek.

A lakóingatlanok piacán már megjelent egy olyan vásárlóréteg, aki tudatosan keresi az olyan épületeket, ahol a lokáció és műszaki minőség mellett az építészeti minőség is megtalálható. Emögött nem csupán gazdasági megfontolások állnak, az értékállóság mellett egy jó építészeti koncepció, egy tetszetős épület a lakások otthon funkcióját is erősíti. Ez gyakran fontosabb is a vásárlók számára, mint az érték befolyásoló aspektus, hiszen a lakásvásárlás leggyakoribb célja az otthonteremtés, a befektetések ezen a piacon, főleg a jelenlegi gazdasági körülmények között visszaszorulóban vannak.

Az építészeti minőség, mint érték-meghatározó tényező alkalmazása még nem jellemző a hazai újépítésű lakáspiacra. A magyar piac éretlensége miatt sajnos a keresleti oldalon még nem alakult ki széles körben egy egyértelmű igény az egyedi, modern építészeti formatervezés és design iránt, szinte, csak a fejlesztő döntésén múlik, hogy az épület megjelenése, designja milyen színvonalat ér el. Ugyanakkor a magas építészeti minőség nem feltétlenül jelent egy teljesen új, formabontó ötletet. „Építészeti szempontból a Simplon Udvar esetében egyértelműen a környékre jellemző, az 1930-as években kialakult építészeti karakter újradefiniálása, korszerű, mai nyelven történő megfogalmazása volt a célunk. – mondta el Turányi Bence, a t2a Építész Iroda Kft., a Simplon Udvart tervező két építész iroda egyikének ügyvezetője. – „A házban használt építészeti elemek, mint a zárt, csendes, parkosított belső udvar vagy a kiemelt figyelmet kapott előcsarnokok olyan elemek, melyek megléte a hasonló léptékű társasházak, akkoriban bérházak építésének fénykorában szintén határozottan megfogalmazott építtetői szempontok voltak. Ezt párosítottuk az innovatív homlokzattal és modern technikai megoldásokkal."

„Egy épület építészeti és műszaki minősége hosszan, több évtizedig kitart, szemben egy gazdasági válsággal, melynek időtartama, reményeink szerint ennek csak töredéke." – tette hozzá Baross Pál. – „Ezért ezeket az épületeket, illetve értéküket egyértelműen válságállónak tekinthetjük."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük