Pénteken, szombaton és vasárnap Mackófesztivál lesz a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Számos gyermek- és családi programmal várják a medvék és rokonaik iránt érdeklődőket. Lesz játszóház, macibáb készítés, mézkóstoló, látványetetések a medvéknél, illetve különleges állatbemutató is.

 

Pénteken, szombaton és vasárnap Mackófesztivál lesz a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Számos gyermek- és családi programmal várják a medvék és rokonaik iránt érdeklődőket. Lesz játszóház, macibáb készítés, mézkóstoló, látványetetések a medvéknél, illetve különleges állatbemutató is.

 

Mackófesztivállal várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert február 1-től 3-ig, azaz pénteken, szombaton és vasárnap. A pénteki napon elsősorban az óvodai és iskolai csoportok számára, hétvégén pedig a családosan érkezőknek kínálnak változatos programokat.

A Mackófesztivál három napja alatt az Állatkert jelentős kedvezményeket is kínál: azok a 14 éven aluli gyermekek, akik brummogva érkeznek a főbejárathoz, díjmentesen látogathatják a városligeti intézményt.

 

Mindhárom nap lesznek látványetetések az Állatkert különféle medvéinél, így a barnamedvéknél, a jegesmedvéknél, és a kis pandáknak is nevezett vörös macskamedvéknél. Az „Állatok akcióban" című népszerű állatbemutató a Varázshegy belsejében ezen a három napon medvés különkiadással jelentkezik. A Barlangteremben Dörmögő Dömötör játszóháza, macibáb készítés és bábozás és sok más érdekesség várja a nagyközönséget. Szombaton és vasárnap pedig játékmackó kiállítás, méhészeti bemutató és mézkóstoló, valamint jelképes medve örökbefogadás is lesz ugyanitt. A főbejáratnál lévő cukrászda is készül a Mackófesztiválra: háromféle macis muffinnal kedveskednek az édesszájú látogatóknak. A rendezvény részletes programja az Állatkert honlapján olvasható.

 

Február 2-án ráadásul azt is meg lehet majd figyelni, hogy a medve meglátja-e az árnyékát.

A Mackófesztivál keretében kerül sor február 2-án délelőtt 10 órakor a medveárnyék észlelésre is. A népi időjóslás tapasztalatai szerint a február 2. jeles nap, mert az aznapi időjárás alapján következtetni lehet a tél hosszára és az elkövetkező hetek időjárására. A hagyomány ezt a téli nyugalmi időszakból „felébredő", rejtekhelyükről előmerészkedő medvékhez és az általuk vetett árnyékhoz köti. Ezért február 2-án meteorológiai alaposságú medveárnyék észlelésre kerül sor az állatkerti medvekifutónál.

 

Az észlelés egyben a február 1-től 3-ig tartó állatkerti Mackófesztivál egyik kiemelt eseménye. A medveárnyék észlelés hivatalos eredményét, és az ebből levonható közvetkeztetéseket Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke fogja bejelenteni Dr. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár, valamint Prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója társaságában a helyszínen.

 

Mackófesztivál

2013. február 1-3.

Fővárosi Állat- és Növénykert

Budapest, Állatkerti krt. 6-12.

 

www.zoobudapest.com/mackofesztival

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük