2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mackófesztivál az Állatkertben

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/98505"><img class="image image-preview" src="/files/images/mackó.preview.jpg" border="0" width="489" height="347" /></a></span>Brummogó gyermekek díjmentesen léphetnek be. Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Mackófesztivált a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A négynapos fesztivál január 30-tól február 2-ig, vagyis szombattól keddig tart, s ebben az időszakban számos, a medvékhez kapcsolódó látnivalóval, eseménnyel, ismeretterjesztő programmal várják a nagyközönséget. <p> 

Brummogó gyermekek díjmentesen léphetnek be. Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Mackófesztivált a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A négynapos fesztivál január 30-tól február 2-ig, vagyis szombattól keddig tart, s ebben az időszakban számos, a medvékhez kapcsolódó látnivalóval, eseménnyel, ismeretterjesztő programmal várják a nagyközönséget.

 

Brummogó gyermekek díjmentesen léphetnek be. Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Mackófesztivált a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A négynapos fesztivál január 30-tól február 2-ig, vagyis szombattól keddig tart, s ebben az időszakban számos, a medvékhez kapcsolódó látnivalóval, eseménnyel, ismeretterjesztő programmal várják a nagyközönséget.

 

Szombattól keddig négy napon át tartó Mackófesztivállal várja a nagyközönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert. A fesztivál keretében a különféle medvékhez kapcsolódó programokat, látványetetéseket, arcfestést, kézműves foglalkozást, mézkóstolót és sok más érdekességet kínál a városligeti intézmény. A 14 éven aluli gyermekek pedig – ha brummognak is – díjmentesen léphetnek be.

 

Február 2-án kedden a szokásos medveárnyék észlelést is megtartják.

 

Az „állati találkozások", illetve látványetetések sora a fesztivál mind a négy napján 9:30-kor kezdődik a vörös macskamedvéknél: a kis pandának is nevezett állatok, Ambrus és Aurora egy tálból „cseresznyéznek" ebben az időpontban. 10:30-kor a kamcsatkai medvék kifutójához invitálják a nagyközönséget, 13 órakor a koalák (bár ők nem igazi medvék, hiszen az erszényesek közé tartoznak) kapnak friss eukaliptuszt, 14 órakor pedig a Varázshegy belsejében ismerkedhetnek meg a medvék világával az érdeklők.

 

A Varázshegyben mind a négy napon 10 és 16 óra között kézműves foglalkozások, arcfestés, illetve játékos ismeretterjesztő programok várják a látogatókat, köztük is elsősorban a gyermekeket, a családokat. Ugyancsak a Varázshegy lesz a „Mackó Show" helyszíne, amelyen Görbivel, Banditával és Nyalival ismerkedhet meg a közönség. A két hétvégi napon lesz még mézkóstoló is, mi több, a Gödöllői Mézmúzeum is bemutatkozik. Szombaton 11 és 14 órai kezdettel a Bóbita Band zenés műsora szórakoztatja a Mackófesztivál résztvevőit, vasárnap 11 órakor pedig Dolák-Saly Róbert „Én vagyok a kedvenc állatom" című műsorára, illetve azonos című könyvének dedikációjára is sor kerül.

 

Február 2-án délelőtt 11 órakor természetesen a hagyományos medveárnyék észlelést is megtartják. A népi időjóslás hagyományai szerint ez a nap jeles nap a kalendáriumban, s az aznapi időjárás alapján meg lehet becsülni a tél hosszát. Ráadásul ez a hagyomány összekapcsolódott azzal a népi megfigyeléssel, hogy a telente kevésbé aktív medvék nyomaival ettől az időszaktól kezdve találkoztak ismét az erdőkben. Ezért a néphit szerint a medve ilyenkor jön elő a barlangjából, s annak megfelelően lehet az időt megjósolni, hogy az állat meglátja-e az árnyékát. A medveárnyék észlelésre a kamcsatkai medvék kifutójánál kerül majd sor.

 

Azért, hogy a Mackófesztiválra minél többen ellátogathassanak, a négy nap során díjmentesen beengedik a kertbe azokat a 14 éven aluli gyermekeket, akik érkezésükkor a főbejáratnál brummognak.

Egyébként sok család körében hagyomány ilyenkor az is, hogy az aprónép valamilyen „medvés" viseletben, például „mackófüles" sapkában érkezik.

 

2016. január 30 – február 2.

Mackófesztivál

Fővárosi Állat- és Növénykert

1146 Budapest, Állatkert krt. 6-12.

 

http://www.zoobudapest.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.