2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Indul a Zsolnay Program – egy nap a kultúra jegyében

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98507"><img class="image image-preview" src="/files/images/zsprogram.preview.jpg" border="0" width="468" height="342" /></a></span>Kivételes kulturális lehetőség a baranyai településeknek. Zsolnay Program néven indította el Pécs városa, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. azt az új kezdeményezést, amellyel kifejezetten a Baranya megyei önkormányzatoknak kínál kivételes lehetőséget: a településekről egy-egy csoport díjmentesen megtekintheti a Negyed látnivalóit.</p> <p> 

Kivételes kulturális lehetőség a baranyai településeknek. Zsolnay Program néven indította el Pécs városa, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. azt az új kezdeményezést, amellyel kifejezetten a Baranya megyei önkormányzatoknak kínál kivételes lehetőséget: a településekről egy-egy csoport díjmentesen megtekintheti a Negyed látnivalóit.

 

Kivételes kulturális lehetőség a baranyai településeknek. Zsolnay Program néven indította el Pécs városa, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. azt az új kezdeményezést, amellyel kifejezetten a Baranya megyei önkormányzatoknak kínál kivételes lehetőséget: a településekről egy-egy csoport díjmentesen megtekintheti a Negyed látnivalóit.

 

A megyei szintű összefogás keretében indított program célja, hogy 2016 és 2018 között valamennyi, azaz több mint 300 baranyai település egy-egy, 30-35 fős szervezett csoportjával térítésmentes formában megismertessék a Zsolnay Kulturális Negyed sokszínűségét, kiállításait, különböző múzeumpedagógiai-, természettudományos-, ismeretterjesztő programjait, valamint táncházait, interaktív és kreatív játszóházait.

 

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a programot bemutató sajtótájékoztatón elmondta:

„A Kormány kultúrpolitikai célkitűzése a kulturális alapellátás megteremtése, vagyis annak biztosítása, hogy lakóhelytől, jövedelemtől, életkörülményektől függetlenül minden magyar ember hozzáférhessen a minőségi kultúrához. Ennek egyik első lépéseként arra kértem először a portfóliónkba tartozó kulturális intézményeket, aztán partnereinket is, hogy dolgozzanak ki olyan programokat, amelyek minimális költségtérítésért cserébe, vagy ingyenesen kulturális szolgáltatást nyújtanak, betekintést adnak a művészeti, kulturális élet egy-egy szeletébe. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekekre, akik számára egy-egy ilyen program a kultúra világával való első találkozást jelentheti, és az életminősége további alakulására nézve is döntő jelentőségű lehet."

 

Dr. Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere úgy fogalmazott, Pécsnek, mint a kultúra városának, Európa kulturális fővárosának példát kell mutatnia olyan programokkal, amelyekkel eljut a művészet a leszakadó térségekbe, a társadalom minden rétegéhez. Kijelentette: a Zsolnay Programmal a ZsÖK NKft. élen fog járni ezen célok szolgálásában.

 

Kulturális és szociális missziót vállalnak a program gazdái mondta a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, Nagy Csaba. Ezzel kifejezetten az a célunk, hogy a szociálisan hátrányos helyzetben lévő településekről olyan gyermekeket, pedagógusokat és szülőket is elhozzunk a Zsolnay Kulturális Negyedbe, akiknek enélkül a program nélkül esélyük sem lenne eljutni ide. Az együttműködésről és a támogatásról a megyei önkormányzat közgyűlése dönt, de a tervek szerint további 2 millió forinttal járulunk hozzá ahhoz, hogy a legrosszabb helyzetben lévő településeknek a Pécsre utazás se okozzon akkora anyagi áldozatot.

 

Vincze Balázs, a ZsÖK NKft. ügyvezetője azt mondta, a Zsolnay Programmal lehetőséget teremtenek arra, hogy a baranyai lakosok díjmentesen bejárhassák a Zsolnay Kulturális Negyed épített és szellemi örökségét bemutató egyedi látnivalókat.

„Kifejezetten célunk, hogy a projekt keretében olyan kisebb települések lakóit is fogadjuk, akiknek erre más módon esetleg nem lenne lehetőségük" – tette hozzá.

 

A projekt megvalósítása érdekében a ZsÖK NKft., mint a város kiemelt kulturális intézménye, hatékony együttműködés kiépítésére törekszik a megye települési önkormányzataival, a kulturális életben szerepet vállaló civil közösségekkel, iskolákkal, pedagógusokkal. A csoportok három különböző csomagból választhatnak, melyek korosztályi igényeknek megfelelően lettek összeállítva. Így külön tematika várja a diákokat, a családokat, illetve a felnőttekből és nyugdíjasokból álló csoportokat.

 

A programra várják az önkormányzatok jelentkezését.

Évente 100 – 100 baranyai csoport fogadását tervezi a cég, valamint 6 horvátországi és vajdasági gyermekcsoportot is fogadnak kétnapos kulturális programra Pécsett.

 

http://www.zsokkft.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.