A lakosság 89 százaléka tudja, hogy megfelelő életmóddal megelőzhető a magas vérnyomás, ám mégsem tesz egészsége érdekében.

 

A lakosság 89 százaléka tudja, hogy megfelelő életmóddal megelőzhető a magas vérnyomás, ám mégsem tesz egészsége érdekében.

Míg a stressz és étrend – mint a magas vérnyomás kockázati tényezői – erősen élnek a köztudatban, a dohányzást és a túlsúlyt mint kockázati tényezőt a lakosság kisebb része említi spontán módon – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál kérésére készített felméréséből.

A magyar felnőtt lakosság közel fele a magas vérnyomás legfőbb rizikófaktorainak a stresszt és az étrendet tartja. Az elhízást mindössze a megkérdezettek 37 százaléka említette spontán módon, bár amennyiben, mint lehetséges választ kínálták fel, már további 54 százalék állította, hogy a túlsúly szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában. A jelentősen túlsúlyosak körében minden második ember tudja, hogy a nem ideális testsúly rizikófaktora a magas vérnyomás kialakulásának.

Rosszabb a helyzet a dohányzás kockázatának ismerete terén, amit spontán módon a válaszolók mindössze negyede említett. Bár a dohányosok körében magasabb ez az arány, hiszen 37 százalékuk említette, hogy káros szenvedélye magas vérnyomás kialakulásához vezethet, elgondolkodtató, hogy 13 százalékuk még támogatott kérdés formájában sem választotta a dohányzást, mint rizikófaktort.

A 40 év körüliek a legtájékozottabbak

Általánosságban elmondható, hogy a legkevésbé tájékozottnak a 65 év felettiek számítanak, míg a legtöbb kérdésben a helyes válaszokat a 36-45 év közöttiek tudták a legnagyobb arányban.

Ezen korosztály tartja spontán módon az egyik legfőbb rizikófaktornak a stresszt, 59 százalékuk tudja, hogy a feszített élettempó hatással lehet a magas vérnyomás kialakulására.

A túlzott sófogyasztás hatásaival a lakosság 18 százaléka egyáltalán nincs tisztában. Érdekes megjegyezni, hogy a túlzott sófogyasztás káros hatásait a fiatalabbak kevésbé ismerik, az ő körükben valamivel kevesebben tudnak ennek a tényezőnek és a magas vérnyomás kialakulásának összefüggéséről.

Tisztában vannak a megelőzés lehetőségével, mégsem teszik…

Bár a magyar felnőtt lakosság 89 százaléka tisztában van azzal, hogy a magas vérnyomás megfelelő életmóddal megelőzhető, azonban legtöbbjük felmenti magát. A megkérdezettek 79 százaléka vallja azt, hogy idő és pénz hiányában nem fordít elég figyelmet az életmódbeli tényezőkre, a rendszeres testmozgásra, az egészséges és sószegény táplálkozásra, nyugodt életvitelre.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát, egészségügyi témákban való jártasságát. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük