2022.05.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MAGYAR BETLEHEMI JÁSZOL A PANTHEONBAN

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56330"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Kiss%20Istv%C3%A1n%20Betlehem.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="52" /></a></span>Két jelentős, magyar részvétellel zajló eseményre került sor Olaszországban a hét végén. A római Pantheonban fölállították Kiss István egri fafaragó betlehemi jászolját, valamint idén az a megtiszteltetés érte hazánkat, hogy díszvendége lett a XVI. Nemzetközi Betlehemi Jászolkiállításnak Giffoniban.</p> <p>

Két jelentős, magyar részvétellel zajló eseményre került sor Olaszországban a hét végén. A római Pantheonban fölállították Kiss István egri fafaragó betlehemi jászolját, valamint idén az a megtiszteltetés érte hazánkat, hogy díszvendége lett a XVI. Nemzetközi Betlehemi Jászolkiállításnak Giffoniban.

Két jelentős, magyar részvétellel zajló eseményre került sor Olaszországban a hét végén. A római Pantheonban fölállították Kiss István egri fafaragó betlehemi jászolját, valamint idén az a megtiszteltetés érte hazánkat, hogy díszvendége lett a XVI. Nemzetközi Betlehemi Jászolkiállításnak Giffoniban.

2011. december 2-tól Vízkeresztig lesz látható a hagyományosan évenként megrendezendő nemzetközi jászol kiállítás a Nápoly melletti olasz kisvárosban, Giffoniban. Magyarországról a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) kapott meghívást az eseményre, melyet Monsignore Don Antonio Tedesco vatikáni bíboros úr személyesen adott át Igyártó Gabriellának, a NESZ ügyvezető igazgatójának.

 

A NESZ évek óta rendezője a Budai Várban a magyar kézművesség nagy seregszemléjének, a Mesterségek Ünnepének, továbbá az ő nevéhez fűződik a Vörösmarty téri Karácsonyi vásár is, amely az elmúlt években Európa vezető – vásárlással egybekötött — adventi kiállítása volt és idén már meg is nyitotta kapuit a látogatók előtt.

 

 A vatikáni bíboros figyelmét a magyar népművészeti alkotások iránt a Néprajzi Múzeumban a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által rendezett " Élő népművészet" című kiállítás keltette föl. Monsignore Don Antonio Tedesco arra kérte a szövetséget, hogy Magyarország díszvendégként vegyen részt a XVI. Nemzetközi Betlehemi jászol kiállításon a természetes anyagokból, hagyományosan kézzel készített jászlakkal. Az olasz látogatók a legjelesebb magyar alkotók mintegy 50 alkotását ismerhetik meg egy XIV.századi kolostor falai között. Kiemelt figyelmet kapott a Esély Kövesi Erzsébet Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai és tanárai által készített hordozható jászol, mely a római Zarándokközpontban lesz látható.

 

2011. december 4-dikén állították föl Róma híres templomában, a Pantheonban Kiss István egri fafaragó járom-keretbe foglalt betlehemi jászol-alkotását, Monsinore Don Antonio Tedesco vatikáni bíboros, valamint Magyarország római, illetőleg a Szentszékhez kirendelt nagykövetei jelenlétében.

 www.nesz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.