2023.január.29. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar építési rendszer: VEKLA

7 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/23217"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/wwwveklacom.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.vekla.com" title="www.vekla.com" width="100" height="94" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.vekla.com/">www.vekla.com</a> </strong></span></span>  <p>2009. január 27-én került sor a VEKLA építési rendszer első hivatalos magyarországi bemutatójára a Műegyetemen.A zsúfolásig megtelt Díszterem közönsége a know-how nemzetközi fogadtatásáról és a magyarországi hasznosítás terveiről hallhatott a  VEKLA 5 Zrt  munkatársaitól </p><p>

www.vekla.comwww.vekla.com  

2009. január 27-én került sor a VEKLA építési rendszer első hivatalos magyarországi bemutatójára a Műegyetemen.A zsúfolásig megtelt Díszterem közönsége a know-how nemzetközi fogadtatásáról és a magyarországi hasznosítás terveiről hallhatott a  VEKLA 5 Zrt  munkatársaitól

www.vekla.comwww.vekla.com  

2009. január 27-én került sor a VEKLA építési rendszer első hivatalos magyarországi bemutatójára a Műegyetemen.A zsúfolásig megtelt Díszterem közönsége a know-how nemzetközi fogadtatásáról és a magyarországi hasznosítás terveiről hallhatott a  VEKLA 5 Zrt  munkatársaitól

Elhangzott, a magyar találmányként szereplő VEKLA a jövő építészetének alap-elemeként képviselte hazánkat a müncheni  BAU 2009  építőipari világvásáron 2009. januárjában. A feltaláló Veres Klára és munkatársai az ingatlanfejlesztők, építési vállalkozók, beruházók, építőanyag-gyártók érdeklődését kívánják felkelteni.

Az új anyag különös aktualitást nyer a klímaváltozás körülményei között, mivel jól alkalmazkodó, energiahatékony építési rendszert jelent, mellyel a beruházási és üzemeltetési költségek 30%-al csökkenthetők.

A know-how 2007-ben már megmérette magát egy rangos találmányi versenyen. A feltaláló neve után VEKLA névre keresztelt technológia iránt azonnal vételi szándékot jelentett be a világ egyik vezető egyetemi kutatóintézete,  a texasi  IC2 .  Ötmillió dollárt kínált érte, de a feltaláló ragaszkodik hozzá, hogy Magyarországon valósuljon meg az alkalmazás, itt teremtsen munkahelyeket vele.

A találmány alapját a  Habiten  elnevezésű új anyag jelenti, ebből készülhetnek a legkülönbözőbb változatban a VEKLA termékek. Az anyag  Veres Klára szabadalma,  a felhasználói jogok a  Vekla 5 Zrt. tulajdonát képezik. 

Bilinszky Ferenc, a Zrt. vezérigazgatója beszámolt róla, a terméket saját standjukon mutatták be nagy sikerrel a müncheni  BAU 2009  építőanyagipari szakvásáron, s előrehaladott tárgyalásokat folytatnak cégekkel, amelyek a termékek gyártására vállalkoznának.

A Habiten alapötlete;  tetszés szerinti hulladékból, pl. tégla-törmelékből, betonból, üvegből, fából, polisztirolból és más anyagokból granulátumot (kis-szemcséjű golyókat) állítanak elő, majd ezt az anyagot megőrlik.

Az őrleményhez különleges, a szabadalom tárgyát képező folyadékot, egy vegyi anyagot adagolnak ragasztó-elemként.  A kapott folyékony állagú anyagból formába öntéssel, préseléssel állítható elő a kívánt építő-elem; 

tégla, cserép, födémelem, járólap,  ill. fa-granulátum esetén akár ajtólap is.  Az eljárás menete hasonlít a betonkészítésnél alkalmazott módszerhez, a cementhez való kavics-adagoláshoz.

A találmány központi eleme tehát a ragasztó, többkomponensű vegyianyag, a KLA 555  jelű oldat.  A gyártásra vállalkozó cégek számára ezt az anyagot csak a szabadalom tulajdonosa tudja szállítani. Ez a vízzel higítható alap-anyag hozza létre azt a kristályos szerkezetet, melynek cellái magukba zárják a töltőanyag szemcséit, az így kialakuló, 400 kg/m3-ű optimális tömeg könnyen mozgatható.

Összesítve, a Habiten : 

Építő és szigetelő anyag egyben.

Környezetbarát, mivel töltőanyaga műanyag, textil, növény, fa, gumi, üveg hulladékanyag lehet, újra-hasznosíthatóan.

Kiváló hőtároló, kiváló hőcsillapító, ellenáll az eróziónak (tartós), betonhoz viszonyított kötési ideje 9-szer gyorsabb.

Kiváló hangszigetelő, nehezen ég.

Közepes páraátbocsátó képessége miatt jó szellőzést biztosít, optimális páratartalom mellett jó komfortérzetet ad.

Élettartama alatt folyamatosan szilárdul, ellenáll az UV és a földsugárzásnak.

Nem igényel kiegészítő bevonatot, védőszerkezetet, (nem kell vakolni a belőle készült falat, csak glettelni).

Színezhető, hagyományos módon megmunkálható.

Gyártásakor nem keletkezik selejt vagy hulladék, mert a visszamaradt anyagok újrahasznosíthatók.

A Habiten építőipari termékek előnye:

-energia-hatékonyság,

-a klímaváltozáshoz illeszthető,

-30%-al alacsonyabb a beruházási költség,

-30%-al alacsonyabb a fenntartási költség,

-betanított munkások képesek dolgozni vele,

-a kivitelezés kőműves, vagy technikus műszaki irányítása mellett házilagosan is megoldható,

-univerzális építési rendszert nyújt,

-környezetbarát zöld-technológiát biztosít,

-jövőálló kivitel.

Az Európai Parlament és Tanács 2002/91/EC irányelve szerint 2009-től Magyarországon is kötelező lesz a magán- és köztulajdonban lévő ingatlanokról szóló energia-tanúsítvány kiállítása, azaz zöldkártya készítése az energiafelhasználási jellemzők alapján. Ez a tanúsítvány mutatja meg, hogy az adott ingatlan mennyire gazdaságosan használja fel az energiát fűtési, világítási és egyéb célokra.  Az un. Passzívház megoldás már ma is előírt építési szabvány az EU bizonyos régióiban,  az Európai Parlament 2008. januári jelentésében pedig 2011-től kötelező jelleggel javasolja bevezetni a passzívház szabványt.

A Habiten anyagból készült termékek a passzív követelményeknek messzemenően megfelelnek, a technológiával épült építmények nyáron nem igényelnek külön hűtést, télen pedig a fűtés szakaszos leállítása után a szerkezetekben tárolt hő biztosítja a helyiségek hosszabb  idejű temperálását.

Habiten anyagból, technológiával épült házak bizonyítják a leírtakat Magyarországon (Szentendre), Ausztriában, Németországban és Új-Zélandon.

Várfalvi János  épületfizikus szakértő, a BME hőfizikai laboratóriumának vezető professzora mélyreható elemzéseiről számolt be, laboratóriumában a Vekla téglát hasonlította össze mért hőtechnikai jellemzőiben a piacon lévő építőanyagokkal.

A korszerűnek tekintett,  44 cm-es vastagságú üreges tégla hőátbocsátásához képest a Vekla harmadrésznyi átbocsátású, azaz jó hőszigetelő. Az új szerkezeti anyag hőtechnikai jellemzői kézbentarthatók, szabályozhatók sűrűségének megválasztásával. Változatos megoldásokra ad lehetőséget, az építési előírásoknak megfelelően, különböző sűrűségű rétegek összeragasztásával a fal külső és belső viselkedése különböző értékekre állítható be.

A belső oldalon sűrűnek mutatkozó réteg teherhordásra képes, a külső kisebb sűrűségű pedig jó hőszigetelést ad.

A professzor összefoglaló véleménye;  a Vekla az európai szabványokban megadott hővezetési tulajdonságokat eléri, sőt annál valamivel kedvezőbbnek is mutatkozik.  Két alapvető épületfizikai jellemzője, a hővezetési tényező és a sűrűség tág határok között változtatható, ezzel az anyag széleskörű építőipari alkalmazása válik lehetővé.

A feltaláló Veres Klára,  előadása előtt elismerésben részesítette a találmány 15 éves útján segítségére levő munkatársakat és szakembereket, majd utalt rá, a BAU 2009-en való megjelenés komoly elismerést jelent, egyedüli magyarként a kiállítási lehetőségért meg kellett küzdenie, sokan szurkoltak neki magyarok a helyszínen is, de komoly ellenérzésekre is lehetett következtetni szavaiból…

Az anyagról szólva elmondta, a különleges tulajdonságot a néhány mikrométertől 1 cm-es méretű cellaélek kapcsolódása biztosítja.  Építőipari felhasználásában Legó-szerű, könnyen összerakható elemekben gondolkodnak a megvalósításkor, erre várják hazai kis- és középvállalatok jelentkezését, mert itthon kívánja sikerre vinni a terméket, de ha nem találkozik hazai vállalkozóval, akkor kénytelen lesz valamelyik környező országban kiteljesíteni a gyártást.

A feltaláló a betonnak állít találmányával versenytársat. A rossz hőtároló, kapilláris szerkezetű, erózióra hajlamos és más kedvezőtlen tulajdonságokkal bíró betonnal szemben ajánlja a hidrofób Habiten-t, mellyel szinte minden típusú feladat, akár magas és mélyépítés is megvalósítható. Az érdeklődők számára hazai referenciaként szolgál a Szentendrén 2002-ben megépült ház, amelyen az erózió egyetlen nyoma sem fedezhető fel.

http://www.vekla.com/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.