Minden igényt kielégítő színes programokat szervezett a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. nemcsak a Magyar Kultúra Napjára, hanem az egész hétre. Tekintsék meg a heti ajánlatukat.

 

Minden igényt kielégítő színes programokat szervezett a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. nemcsak a Magyar Kultúra Napjára, hanem az egész hétre. Tekintsék meg a heti ajánlatukat.

 

2014. január 20.

Shakespeare Marathon – Shakespeare összes drámája filmen

Művészetek és Irodalom Háza – Breuer Marcell terem – 18.00 óra

William Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából három éven át havonta egy-egy drámavetítés várja a közönséget, a vetítések előtt rövid bevezetővel. Első alkalommal Shakespeare korai műve, véres rém- és bosszúdrámája, a Titus Andronicus látható, melyhez a bevezetőt P. Müller Péter egyetemi tanár tartja.

A részvétel ingyenes!

 

2014. január 22.

A Magyar Kultúra Napja

Kodály Központ – 19.00 óra

A magyar kultúra napját annak emlékére ünnepeljük meg január 22-én, hogy a Himnusz kéziratát Kölcsey Ferenc ezen a napon véglegesítette Csekén 1823-ban.

A magyar kultúra ünnepén ebben az évben a Kodály Központ színpadán egy rendhagyó, különleges műsort láthatunk, melynek előadói a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Érdi Tamás zongoraművész, valamint a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Balett művészei.

Néhány mondatban a közreműködőkről:

ÉRDI Tamás egy hibás inkubátor következtében elvesztette a látását. Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanárai – Becht Erika és Eckhardt Gábor – egy speciális módszerrel, a darabok újrakomponáltatásával 'láthatóvá' teszik számára a kottát. 15 évesen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Mozart zongoraversennyel és Vásáry Tamás vezényletével aratja az első sikert. 17 évesen Moszkvában első helyezést ér el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen, majd felvételt nyer a Bécsi Zeneakadémiára. 18 évesen egy ötzongorás produkcióval első helyezést érnek el Salt Lake Cityben a Gina Bachauer Zongoraversenyen. 2002-ben művészdiplomát szerez Leon Fleisher tanítványaként a Torontói Royal Konzervatórium ösztöndíjasaként. Torontói tanulóévei alatt játszott a Torontói Szimfonikusokkal, az Izlandi Szimfonikusokkal, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Bécsi Mozart Zenekarral, majd a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Szverdlovszki Szimfonikusokkal, és az Enescu Szimfonikusokkal. Fellépett a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben. 2008-ban a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Príma díj, 2010-ben pedig a Príma Primisszima Díj győztese a komolyzene kategóriában.2012-be a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta meg.
A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Első zeneigazgatójuk Sándor Frigyes, a Zeneakadémia legendás professzora volt, akinek a halála után, 1979-ben, Rolla János kiváló hegedűművész vette át a zenekar irányítását. Közel fél évszázados működésük során nemzetközi hírnévre tettek szert, több mint ötven országban adtak koncertet, és felléptek a new york-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a sydney-i Operaházban, a párizsi Théatre de la Ville-ben, valamint az amszterdami Concertgebouw-ban is. Rendszeresen hangversenyeznek Európa szinte minden országában, többször is meghívták az együttest az Egyesült Államokba, Ausztráliába és Japánba, de eljutottak Dél-Amerikába Indiába és Kínába is. A zenekar eddig több mint 200 hanglemezfelvételt készített a Hungaroton, az Erato, a Teldec, az EMI, a Quintana és a CBS-Sony Classic kiadókkal. Legtöbb felvételük a Hungarotonnal készült, ahol Ferencsik János után másodikként vehették át az egymillió példányszám után járó emlékplakettet. Párizsban három alkalommal nyerték el a francia Académie du Disque nagydíját és Magyarországon több felvételük kiérdemelte az Év Hanglemeze címet. Az elmúlt évek bővelkedtek kiemelkedő koncertekben. 2010-ben az együttes fellépett Frankfurtban, az Alte Oper, és Düsseldorfban a Tonhalle koncerttermeiben, valamint a Mecklenburg – Vorpommern Fesztiválon. A 2011-es Liszt – évben koncerteztek Pekingben a világhírű National Centre for the Performing Arts koncerttermében, valamint meghívást kaptak Ázsia egyik legrangosabb fesztiváljára: a China – Shanghai International Arts Festival-ra. Végre sor került a zenekar első erdélyi turnéjára is, Kolozsvárott és Székelyudvarhelyen léptek fel, valamint Rosztropovics szülővárosába, Bakuba is eljutottak. 2013-ban a zenekar fennállásának 50. évfordulója alkalmából világkörüli turnéra indultak. Nagy sikerrel léptek fel Németországban, Svájcban, Dél-Amerikában, Hollandiában, Bécsben, Oroszországban és Kínában is. Az ünnepi évet méltó befejezésként november 21-én a Zeneakadémia Nagytermében nagyszabású koncerttel zárták.

 

2014. január 24

Sit Down Melody

Zsolnay Negyed – E-78 – 20.00 óra

Kispál András úgy gondolta, hogy régi barátaival és fiatal tehetségekkel havonta leül és zenél, beszélget, meghallgat. Tehát a Sit Down Melody előadásnak annyi az üzenete, hogy van egy tér, székek, hangszerek, emberek, és persze jó zene. Talán ennyi elég is ahhoz, hogy kötetlen formában együtt eltöltsünk egy kellemes estét.

Közreműködnek: Kispál András, Járai Márk, Sasvári Géza, Kovácsovics Fruzsina, Hargitai Anna Veronika, Tóth Árpád, valamint bárki, aki elég bátor ahhoz, hogy kipróbálja magát.

A részvétel ingyenes!

 

2014. január 26.

Zsolnay Szalon – Alinda beszélget

Zsolnay Negyed – E-78 – Koncertterem – 19.00 óra

A Zsolnay Kulturális Negyed beszélgetéssorozatát a közismert televíziós riporter-újságíró, Veiszer Alinda vezeti.

A januári téma: „Nagy párosok"

Vendégek:

Mucsi Zoltán, „Kapa", Jászai-díjas színész – Scherer Péter, „Pepe", Jászai-díjas színész

Erős Antónia, újságíró, műsorvezető – Szellő István, újságíró, műsorvezető 

Jegyárak: 2 500 Ft

 

http://www.zskn.hu/

 

Lantai József