A kulturális évadok 2005-ös sikeres lebonyolításával és a kulturális együttműködés felélénkülésével igen pozitív változás zajlott le az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatokban.

 

A kulturális évadok 2005-ös sikeres lebonyolításával és a kulturális együttműködés felélénkülésével igen pozitív változás zajlott le az orosz-magyar kétoldalú kapcsolatokban.

 

 Ennek egyik kiemelt eseménye volt a sárospataki könyvek 2006. évi hazatérése, amelynek kapcsán a két ország kulturális, társadalmi életének képviselői között egyetértés született a Sárospataki Folyamat néven elkezdett párbeszéd folytatásáról, a hosszú távra szóló együttműködés kialakításáról. A kezdeményezők 2007 őszén a moszkvai magyar nagykövetségen szervezett találkozó keretében megbeszélést folytattak az együttműködés intézményesítésének lehetőségeiről; egy új, magyar-orosz konzultációs fórum létrehozásáról. A cél az volt, hogy tekintélyes orosz és magyar közéleti, valamint kultúrával foglalkozó személyiségek találkozzanak rendszeres konzultációk keretében, ahol megvitatják a két ország együttműködésének kérdéseit. Az elsősorban kulturális, tudományos, gazdasági és humán területekre összpontosító fórum létrehozásának gondolatát az inspirálta, hogy 2006-ban, az 1956-os forradalomról rendezett, Mihail Svidkoj vezetésével tartott magyar-orosz értelmiségi kerekasztalok mind Budapesten, mind Moszkvában jelentős visszhangot váltottak ki. Mivel a magyar-orosz kapcsolatok újrarendezésében történelmi szerepet játszik a sárospataki könyvek visszaszármaztatása, a kezdeményezés eredetileg a Sárospataki Dialógus nevet viselte, amelyet az orosz fél javaslatára, az orosz-német, orosz-finn, orosz-francia fórumokhoz hasonlóan végül Magyar-Orosz Fórumnak neveztek el. A Fórum megalapításáról szóló szándéknyilatkozatot 2009. december 21-én a két delegáció vezetője, Mihail Svidkoj, az Oroszországi Föderáció Elnökének kulturális együttműködési különmegbízottja, valamint Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója írták alá a budapesti dalszínház épületében. A Fórum ezután megtartotta alakuló értekezletét. Az eseményen vendégként jelen volt Alekszandr Tolkacs, az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövete és Gilyán György, a Magyar Köztársaság moszkvai nagykövete.

A Fórum célja

A Magyar-Orosz Fórum célja, hogy hosszú távú, választási ciklusokon átívelő együttműködés lehetőségét teremtse meg a két ország kulturális, tudományos, gazdasági és civil szférájában. Az alapító tanácskozás, amelyen a magyar és az orosz kulturális és tudományos élet meghatározó személyiségei vettek részt, az Oktatási és Kulturális Minisztérium pénzügyi segítségével valósult meg, a szándék azonban az, hogy a Fórum egy független, civil szerveződés kereteiben (pl. magyar-orosz egyesület) működjön, amely különböző intézményeket, szervezeteket, vállalkozásokat nyer meg tevékenységének finanszírozására.

A Magyar-Orosz Fórum alapító ülésének további résztvevői

Anatolij Ikszanov, a moszkvai Nagyszínház (Bolsoj) főigazgatója

Pavel Guszev, a Moszkovszkij Komszomolec kiadóház főigazgatója

Mihail Osztrovszkij, az OF Társadalmi Kamarájának titkárhelyettese

Dr. Szvák Gyula professzor, az ELTE Ruszisztikai Központjának vezetője

Dr. Hörcsik Richárd parlamenti képviselő, Sárospatak polgármestere

Dr. Csepeli György, az ELTE Társadalomtudományi Tanszékének professzora

Székely Árpád, volt moszkvai nagykövet

Kiss Ilona, a moszkvai Magyar Kulturális Központ volt igazgatója

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük