Nem érted már a címet sem? Nem is neked szól! A kommunikációnk nagy része nem azt jelenti, ami a szavak szótári jelentése. Pszichológiai eszközkészletünk nem teszi lehetővé a kommunikációnak az objektív megvalósítását.  (Az első rész: http://www.euroastra.info/node/35276

 

Nem érted már a címet sem? Nem is neked szól! A kommunikációnk nagy része nem azt jelenti, ami a szavak szótári jelentése. Pszichológiai eszközkészletünk nem teszi lehetővé a kommunikációnak az objektív megvalósítását.  (Az első rész: http://www.euroastra.info/node/35276

Kedves volt tanítványom!

Hallgattál egy szemesztert, beszéltél, ha kérdeztelek. Most mit tudunk egymásról? Állíthatom-e arról a hallgatóról, akinek jelest adtam, hogy képes alkalmazni is a tanultakat? A „tudásgyár vagy papírgyár" régi polémia. Tovább mennék. Az ember sokszor maga sem tudja azt mondani, amit szeretne! Erről szól Tarkovszkij Stalkere, a Jézust követő tömeg Barrabásozása, vagy az a sok internetes fórum arról, hogy ki mit ért azon hogy …  és itt a férfi-női igentől, tetszőleges részcsoportig el lehet menni. Van, amikor egyértelmű. Két katona barkochbázik. Gondoltál? Gondoltam. Sör? Az. Többnyire nem.

Amikor a számítástechnika bekerült az iskolákba a legtöbb helyen a matektanárt nevezték ki rendszergazdának. Elvárták tőle, hogy értsen hozzá. Ma már több olyan iskolát ismerek, ahol a rendszergazda informatikus, de van ahol többszakos: kémikus, biológus, és van ahol matektanár. De nem feltétlenül.

Léteznek feltételezések arra nézve, hogy miért pont ők …

A honlaptervezés összetett folyamat. Nekem – aki nem grafikus – a grafikai rész tűnik a döntőnek, a legnehezebbnek. A többi – szerintem – megtanítható, megtanulható, sőt rásegítő eszköztárral megoldható. CMS.

A profi autóvezetők számára egy mazsola, sőt egy B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező kalapos egyén nem sofőr, legfeljebb úrvezető. Egy profi sportoló számára az évente egyszer a Chopokon sítalpon csúszkáló  család nem sportol.

Ne akarjuk feltétlenül versenyeztetni a dolgokat, ha elég hasonlítani.

Barbi vérnarancsos teát iszik sáfránylevéllel és vérnarancsaromával, az édesanyja meg gyümölcsálom teát (almadarabok, hibiszkuszvirág, csipkehús,bodza, eperdarabok, maracuja, kivi, málna… – a többi a teaház honlapján lévő itallapról idemásolható). Nem mondhatnám azt, hogy egyik jobb. Még azt sem elég, hogy nekem jó. Legfeljebb azt, hogy én ezt szeretem, azt meg nem. Az alkalmazás (a tea is) felhasználófüggő, célfüggő, alkalmazásfüggő.

Sajnos sok probléma abból ered, hogy a hasonlítás helyett egyből értékítéletet alkotunk – gyakran helytelent.

A honlapkészítés nehéz, mert a honlaptervező program sok parancsot tartalmaz. Igaz? Hát … Ez a mennyiségi-nehézség kapcsolat sok embernél rögzült. Ha igaz lenne, akkor igen sokan számolnának kettes számrendszerben, jegyzetelnének Morse abc-vel és programoznának a Whitespace nyelven – ezek mindegyike kételemű. (Tulajdonképpen a Whitespace nyelv a három elemű: a szóköz, a tabulátor és a sortörés karaktereket veszi figyelembe a szintaxis, de ezek mindegyike az üres karakternek látszik nyomtatáskor. A kettő az a három és az egy számtani közepe J).

Ha kevesebb a jel, akkor összetettebb szabályrendszerrel valósíthatjuk meg ugyanazt. Peter Brook előadatta Shakespeare Lear királyát halandzsa nyelven egy afrikai törzs közösségének. Ha a szó a kommunikációs alap, akkor ez zéró elemű rendszer? A testbeszéd és az artikuláció tökéletesen átvitte a mondanivalót.

Dömdödöm. A négyszögletű kerekerdő lakói mindent megértenek belőle. Ha Dömdödöm mondja.

Van egy érdekes gondolatkísérlet, amit Asimovtól Clarkig sok sci-fi író körbejárt. Mi lenne a tökéletes kommunikáció hatása?

Az együttgondolkodó (telepata) egyedek társadalma lényegében egy idő után teljesen lényként funkcionál, nincs egyed, mindenki a nagy egység testrészeként létezik. A gondolat és cselekvés egyidejű (nincs késedelem), egyöntetű (nincs félreértés). Viszont nincsen vita, nincs együttgondolkodás (konkurens asszociáció), nincs brain storming. (Mit is írt a Fecsegő csecsebecsékben Didero?)

A linkek között találnak egy matekos anyagot. Egy matektanár morgolódás a félreérthetőségekről. De ez másutt is ugyanúgy előfordul. Vegyük például a teát. Kérsz? Ez most hideg kínai jázminos. Üdítőnek kiváló. Kérsz barackteát hidegen? Na, az nem tea! Van az úgy nevezett teanövény (Camellia sinensis , Camellia assamica). Vannak országok, ahol csak azt nevezik teának, ami teanövényből készül. A nálunk felszolgált teaidegen gyümölcstea, maté tea, herba tea az más. Vagy vegyük a sört. Az angol gyerekek sok sört isznak (lásd Arthur Ransome: Fecskék és fruskák sorozata).  Alkohol nincs benne. Náluk a készítési eljárás alapján nevezik gyömbérsörnek azt, amit nálunk gyömbéres üdítőnek titulálunk.

Ez már dichotómia? Kérdezzünk rá a Gugliban. Pötyögjük be a „def: dichotómia" keresőszöveget, és kapunk jó pár meghatározást.

= > vagy-vagy típusú adatelválasztódás

= > ~ felosztás, azaz minden állítást megillet a két igazságérték (igaz, hamis) valamelyike, de csak egyike.

A google találatok nem dichotomok: nem csak kettő van, és közülük nem lehet csak az egyik igaz. Viszont a logikai rendszerekben, tervezésekben, programozásokban van virtuális cipőkanalunk.  Bármely sokelágazást át tudunk alakítani kettős (bináris, dicohotom) elágazások sorozatára. Ez nagyon matekosan hangzott! Ilyenekkel van tele a Num3ers (Gyilkos számok) krimisorozat, ott viszont mindig megmagyarázzák. Legyen. Bármely sokértékű döntési helyzet felbontható kétértékűek sorozatára. Most továbbléptünk? Igen. Az életben minden döntési helyzetünk kezelhető igen-nem döntések sorozataként. Egy forgalomból kivont lyukas kétfilléressel lemodellezhetjük az életünket. Csak nehogy annyit is érjen!

Miből is indultunk ki? Bölcsészek kapnak kézhez egy egyszerűen kezelhető honlapépítő eszközt. OK. Ez a technika. De mit tesznek bele? Amit akarnak!

A webkettes technika az aktív netizenek világa. Nem csak nézünk, mint Rozi a moziban, hanem bele is szólunk a műsorba. Twitter, e-mail, fórumok és most már a CMS. Ez elvileg így is van. De mit tesznek bele a kondérba? Amit találnak. És az igaz-e? Én sem tudom, te sem tudod. A világ hiteltelen – te meg eldöntheted, hogy hasonulsz, vagy dichotom párt alkotsz vele. Nem könnyű döntés!

A Független Médiaközpont honlapján olvasható, hogy összehoztak egy tankönyvet az Oknyomozó Újságírásról (pontosabban kettőt: tanári és hallgató változat létezik). A honlapon le is tölthető belőle egy használható minta. A 13 fejezet nem szerencsésen van összeválogatva a számossága ellenére, de tanár nélkül nem sokat ér. A könyv(ek) étlapként használhatóak ehhez a menühöz. Elég komoly igény van a témára, elég veszélyes, elég jó neveket is fel tudunk sorolni hozzá – és valóban kell az utánpótlás. De ők is „csak" a kereteket tudják pontosítani. Mire kell vigyázni a jogi és etikai szempontoknál, hogyan javasolható a források feltérképezése, interjúfajták, stb.  

Ez is dichotom kérdés. Technika – tartalom. A különböző kormányok a sulinettel kapcsolatban is kapkodtak fűhöz és fához. Nem lehet elkülönített vagylagossággal (dichotom módon) kezelni ezt a területet. Óvodás kezébe aduk fegyvert? Sajnos sem az oktatási rendszerünk, sem a társadalmunk nem képes egységben adni az eszközt és a tartalomkezelő viselkedésmódot, az erkölcsöt.

Ennek a dichotómiának mi lehet az oka? Én értem. Te érted? A rendszer nem működik sem értem, sem érted. Ugye érted? És tudsz tenni valamit érte?

linkek

„A" Montázs teaház http://www.montazsteahaz.hu/

A whitespace nyelv, amit 2003. április 1-jén (Bolondok napján) adtak ki http://hu.wikipedia.org/wiki/Whitespace_programozási_nyelv 

Egy matektanár fogalmazási hibái http://mathdid.elte.hu/pic/vtcikk/mader.pdf

Denis Diderot: Fecsegő csecsebecsék http://mek.oszk.hu/02900/02959/

Arthur Ransome: Fecskék és fruskák http://mek.oszk.hu/00200/00286/index.phtml

Oknyomozó Újságírás http://www.cij.hu/hu/oknyomozo-ujsagiras-tankonyvet-adtunk-ki

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük