2022.december.03. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar Szociális Fórum a Fidesz-frakció devizahitel-javaslatáról

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/36336"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/SOS.thumbnail.jpg" border="0" width="99" height="100" /></a></span>    A kormány elé terjesztett új terv a devizaalapú hiteltartozás visszafizetéséről azoknak kedvez, akik kellő jövedelemmel rendelkeznek, a hitelesek többségének azonban nem áll módjában egy összegben kifizetni a tartozását, sem pedig póthitelt felvenni állami segítség nélkül - tartalmazza a Magyar Szociális Fórum első reagálása Lázár János bejelentésére.

 sos.thumbnail    A kormány elé terjesztett új terv a devizaalapú hiteltartozás visszafizetéséről azoknak kedvez, akik kellő jövedelemmel rendelkeznek, a hitelesek többségének azonban nem áll módjában egy összegben kifizetni a tartozását, sem pedig póthitelt felvenni állami segítség nélkül – tartalmazza a Magyar Szociális Fórum első reagálása Lázár János bejelentésére.

 sos.thumbnail    A kormány elé terjesztett új terv a devizaalapú hiteltartozás visszafizetéséről azoknak kedvez, akik kellő jövedelemmel rendelkeznek, a hitelesek többségének azonban nem áll módjában egy összegben kifizetni a tartozását, sem pedig póthitelt felvenni állami segítség nélkül – tartalmazza a Magyar Szociális Fórum első reagálása Lázár János bejelentésére.

    A probléma nem pusztán a hitel maga, hanem a megélhetéshez és a törlesztéshez szükséges jövedelem, azaz a munka – áll a közleményben.

    Amíg a kormány – ígérete ellenére – nem biztosítja a megélhetéshez szükséges feltételeket, segítenie kell a Hitelkárosultak fizetésképtelen többségén úgy, hogy tartozásuk jelentős részét a bankok extraprofitjának terhére írja. Egy Hitelkárosult emlékeztetett arra, hogy az OTP, a 80-as években elengedte tartozásuk 40-50 százalékát azoknak, akik egy összegben azonnal kifizették. További segítség lehet az államilag támogatott kamat, hogy az emberek fel tudják venni a forint alapú póthitelt, és egy összegben kifizethessék a tartozásukat – hivatkozik a közlemény a Hitelkárosultak véleményére.

    Az MSZF szakértői kérdésesnek tartják, hogy a bankok adnak-e, és milyen feltételekkel kölcsönt a devizahiteleseknek. Szerintük a forrást magának az államnak kellene előteremtenie a forint hitelhez. Erre szolgálhatna egy állami kereskedelmi bank, amelynek tervét maga a Fidesz is dédelgette. Egy ilyen bank feltőkésítése nem volna gond, hiszen forrását első lépcsőben az biztosítaná, hogy a teljes állami költségvetés pénzforgalma
ezen történne. Ez a bank kedvezményes (támogatott) kamat mellett hitelt adhatna a devizahitel-tartozások végtörlesztésére, egyszersmind folyósíthatná a most
induló újabb lakásvásárlási hiteleket is. Mértéktartó ténykedésével ahhoz is hozzájárulhatna, hogy a lakáspiacon helyreálljon a normális cserearány, az építőipar pedig újra fellendüljön – javasolják az MSZF szakértői a kormánynak, mielőtt döntene.

   Az MSZF ismét felajánlja szakmai segítségét a kormánynak a súlyos emberi és társadalmi gond megnyugtató rendezése érdekében – áll a közleményben

 

www.mszfszk.hu

www.hitelkarosultakert.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.