2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar Termék Nagydíjat kaptak a különleges Kalocsa-bélyegek

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64352"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/MTND_01_Díjátatás.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Immár negyedik alkalommal kapott Magyar Termék Nagydíjat postabélyeg. Ez alkalommal a 85. Bélyegnap tiszteletére 2012. július 6-án kibocsátott filatéliai különlegesség, a Kalocsa bélyegek nyerték el a minőségi termékeknek járó kitüntető címet. A Magyar Posta részéről a díjat Péterffy Gábor filatéliai igazgató vette át 2012. szeptember 4-én a Parlament Felsőházi Termében.</p>

mtnd 01 díjátatás.thumbnailImmár negyedik alkalommal kapott Magyar Termék Nagydíjat postabélyeg. Ez alkalommal a 85. Bélyegnap tiszteletére 2012. július 6-án kibocsátott filatéliai különlegesség, a Kalocsa bélyegek nyerték el a minőségi termékeknek járó kitüntető címet. A Magyar Posta részéről a díjat Péterffy Gábor filatéliai igazgató vette át 2012. szeptember 4-én a Parlament Felsőházi Termében.

mtnd 01 díjátatás.thumbnailImmár negyedik alkalommal kapott Magyar Termék Nagydíjat postabélyeg. Ez alkalommal a 85. Bélyegnap tiszteletére 2012. július 6-án kibocsátott filatéliai különlegesség, a Kalocsa bélyegek nyerték el a minőségi termékeknek járó kitüntető címet. A Magyar Posta részéről a díjat Péterffy Gábor filatéliai igazgató vette át 2012. szeptember 4-én a Parlament Felsőházi Termében.

A Magyar Termék Nagydíj Pályázatot immár tizenötödik alkalommal hirdették meg a minőségi termékek iránti igény és a minőségtudatos szemlélet széleskörű elterjesztése érdekében. Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke egyben a rendezvény fővédnöke köszöntője után került sor a Nagydíjak, Nívódíjak és Különdíjak átadására. Az eseményt a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusának műsora tette színesebbé.

A hazai bélyegtervezés évszázados tradícióra épülő művészeti ág, az alkalmazott grafika sajátos területe. Ez az a műfaj, ahol nem elég megbirkózni a témával, de le kell győzni a parányi méretekből adódó akadályokat is. A bélyegalbumok lapjaira, hazai és nemzetközi világkatalógusokba, múzeumokba kerül, és e helyeken halhatatlanná válik. Bélyegeink a postai küldeményeken eljutnak a világ legtávolabbi pontjaira, népszerűsítve hazánk kultúráját, közvetítik korunk fontos eseményeit és emléket állítanak jeles személyiségeknek. 

mtnd 02 p%c3%a9terffy%20g%c3%a1bor,%20balla%20l%c3%a1szl%c3%b3,%20bencsik%20j%c3%a1nos.thumbnail2011-ben a Magyarország Új Alaptörvénye kristályokkal díszített bélyegblokk, 2010-ben a különleges Gömböc „mozgó"-bélyegfüzet, 2009-ben pedig az egyedi technológiával és hőre színváltó festék alkalmazásával gyártott 50 éves a Budapesti Kutatóreaktor bélyegblokk, valamint az iridescens lakk szitanyomással díszített Sarkvidékek és gleccserek védelme bélyegblokk nyerte el a megtisztelő Magyar Termék Nagydíj címet. A 2012. évi Magyar Termék Nagydíj címre a Magyar Posta és az Állami Nyomda közösen pályázott.

 A Magyar Posta hagyományosan bélyegkibocsátással köszöntötte a bélyeggyűjtők legnagyobb ünnepét, a Bélyegnapot, melynek ezúttal 2012. július 6-8. között Kalocsa városa adott otthont.

 A bélyegsorozat 80 Ft-os címletén kalocsai hímzés, a 130 Ft-os bélyegképen pedig kalocsai paprikafüzér és a kalocsai Paprika Múzeum épületének külső részlete látható. A sorszámozott blokk bélyegképén és keretrajzán a Kalocsai Érseki Kincstár egyedülálló egyházművészeti emlékei közül látható néhány. A blokk különlegessége, hogy az azon alkalmazott ofszet nyomdai eljárás kiegészült egy ún. Anti-Stokes festékréteggel. Ennek különlegessége, hogy infravörös fénnyel gerjesztve zöld színű fényt, illetve hangjelzést bocsát ki. Biztonsági elemként funkcionál. Detektálása speciálisan erre a célra kifejlesztett vizsgálóeszközökkel lehetséges. A különleges festékréteg – a blokk bélyegképén a „MAGYARORSZÁG" felirat résznél – a HORUS 1019 lámpa alatt zöld színű fényt ad ki, a RADIR 2029 vizsgáló berendezés használatakor pedig ugyanaz az infrasugárzás csipogással reagál.

 A bélyegblokk 1-10000-ig tartó sorszámozott példányai a 85. Bélyegnap: Kalocsa Kollekció elnevezésű különleges bélyeg összeállításban vásárolhatók meg. Az exkluzív összeállítás része a bélyegsorozat alapváltozata mellett, a bélyegsorozat speciális változata, ami kizárólag ebben a kollekcióban vásárolható meg. A speciális 80 Ft-os címlet különlegessége, hogy arra a kalocsai rózsa motívuma valódi hímzéssel került, a 130 Ft-os bélyegképen pedig a paprika motívumra paprika illatú szitalakk került, amely így a paprika különleges illatát mikrokapszulákba zárva tartalmazza. Az összeállítás 10.000 példányban készült, ami a bélyegsorozat speciális változatának példányszámával azonos.

 A bélyegblokk felárából befolyó összeget (blokkonként 200 Ft-ot) a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására fordítja.

 Az újdonságok Hajdú József művészfotóinak felhasználásával Domé Eszter bélyegtervező grafikusművész tervei szerint az Állami Nyomdában készültek.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.