2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyarországi Érszűkület Nap – 7 helyszínen országszerte!

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p class="MsoNormal"><span class="inline inline-left"><a href="/node/78652"><img class="image image-preview" src="/files/images/EN_logo_fin.preview.jpg" border="0" width="466" height="115" /></a></span>A magyarországi Érszűkület Nap az európai „PAD and Vascular European Days" kezdeményezés magyarországi eseményeként a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szervezésében valósul meg. Ez a betegség sokáig tünetmentes lehet, miközben az érszűkületes betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal. Erről már korábban irtunk a lapban:<span class="A2"><strong><span style="font-size: 12pt"><a href="/node/78448"><span style="font-family: 'Times New Roman'">http://www.euroastra.info/node/78448</span></a></span></strong></span></p><p> </p>  <p><strong>

A magyarországi Érszűkület Nap az európai „PAD and Vascular European Days" kezdeményezés magyarországi eseményeként a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szervezésében valósul meg. Ez a betegség sokáig tünetmentes lehet, miközben az érszűkületes betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal. Erről már korábban irtunk a lapban:http://www.euroastra.info/node/78448

 

 

A magyarországi Érszűkület Nap az európai „PAD and Vascular European Days" kezdeményezés magyarországi eseményeként a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szervezésében valósul meg. Ez a betegség sokáig tünetmentes lehet, miközben az érszűkületes betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal. Erről már korábban irtunk a lapban:http://www.euroastra.info/node/78448

 

 

 

A perifériás verőérbetegség, közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, amikor az érelváltozás elsősorban az alsó végtag verőereiben lép fel. Felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes maradhat. A romló alsóvégtagi keringés leggyakoribb, már érezhető tünete a járáskor a vádliban vagy a combban fellépő görcs, fáradtság- vagy nehézségérzet, fájdalom, ami pihenéskor rövid idő alatt megszűnik. Ezen tünetek észlelésekor azonban az erek károsodása már jelentős.

 

Az érszűkület gyakorisága világszerte nő, egy nemzetközi felmérés szerint az előfordulás a fejlett és fejlődő országokban egyaránt több mint 20 százalékkal nőtt 2000 és 2010 között. Magyarországon az érszűkület a becslések szerint mintegy 400 ezer embert érint, gyakorisága 50 éves kor felett jelentősen nő, 65 év felett eléri a 20 százalékot. Fokozottan veszélyeztetettek: akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek, illetve, mint a legtöbb szív- és érrendszeri betegségnél, itt is nagyobb a baj kialakulásának esélye, ha a családban előfordult érbetegség.

Az érszűkület több szempontból is veszélyes. A láb vérellátásának romlása akadályozhatja mindennapi tevékenységünket, jelentősen rontja az életminőséget, késői felismerése pedig akár a végtag amputációjához is vezethet. A műtéti és katéteres technika fejlődése ellenére a végtag-amputációk száma Magyarországon nem csökkent.

 

Mindemellett a legújabb kutatások arra hívták fel a figyelmet, hogy az érszűkületes beteg számára sokszor nem az alsóvégtag érbetegsége, hanem a gyakran egyidejűleg már meglévő, de még tünetmentes egyéb érkárosodás (pl. koszorúsér- vagy agyérbetegség) jelenti a legnagyobb veszélyt. A nemzetközi statisztikák szerint normál, tünetmentes társaikhoz hasonlítva, az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére. Nem véletlen, hogy a perifériás érbetegségben szenvedők halálozása kiemelkedően magas, felismerés és kezelés nélkül 5 év alatt elérheti a 30 százalékot, vagyis a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal. Egy olyan országban, ahol az összes halálozás több mint feléért szív- és érrendszeri megbetegedések felelősek, nem lehet eléggé hangsúlyozni a perifériás verőérbetegség előrejelző funkciójának fontosságát.

 

Egy további fontos szempont, hogy az érelmeszesedés megállapítása általában csak beavatkozással járó (ún. invazív) diagnosztikus eljárásokkal megoldható, ami alól a végtag artériák képzik az egyik kivételt. A végtagokban lévő érterületeken már tünetmentes állapotban is lehetőség van egy egyszerű és olcsó módszerrel az érbetegség megállapítására. A diagnózis alapja az ún. „boka/kar index mérés", ami egy egyszerű, fájdalommentes, beavatkozással nem járó műszeres vizsgálat. Ennek során vérnyomásmérő és ultrahangos Doppler- mérőfej (ezen keresztül hallható a vér lüktetése, ami pontosabb mérést tesz lehetővé) segítségével megmérik a vérnyomást mindkét felkaron, valamint a lábakon a boka magasságában. E kapott értékeket elosztják egymással (boka/kar) és ez adja az index pontos értékét. Amennyiben az alsó végtagon mért vérnyomás alacsonyabb, az érszűkület diagnosztizálható.

 

E felsorolt szempontokat figyelembe véve döntött úgy a VAS (Vascular Independent Research and Education European Organisation), hogy kezdeményezi egy Európai Érszűkület Nap megtartását. A kezdeményezés aktualitását jól mutatja, hogy bár még csak az első alkalomról van szó, a kezdeményezést már most felkarolta a WHO is!

A kampány gyakorlati megvalósítását a kezdeményezéshez csatlakozó különféle nemzeti szervezetek végzik, így Magyarországon a kezdeményezés eseményei a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság szervezésében valósulnak meg.

 

Az idei esemény jelmondata „Elég az amputációból, éljen két lábbal a földön!", ugyanis időben történő felismerés estén a legtöbb érszűkület eredetű amputáció megelőzhető lenne! Az idei kampány során ezért – a már bemutatott boka/kar index mérés mellett – a pulzus önvizsgálat megismertetésére is nagy hangsúlyt helyeznek, ugyanis ezzel a módszerrel mindenki saját maga, otthon is ellenőrizheti a végtagi erek állapotát.

Szintén hasznos segítség lehet az a magyar nagyközönség előtt most bemutatkozó, egyszerűen kitölthető Láb Teszt is, aminek segítségével értékelhető egy potenciálisan érintett egyén kockázata.

 

A Társaság mindösszesen négyféle tájékoztató kiadványt is készített kifejezetten erre az eseményre. Az első a betegséggel kapcsolatos ismereteket foglalja össze, a második a pulzus önvizsgálat helyes elvégzését oktatja, a harmadik az ereket védő tornagyakorlatokat mutat be, míg a negyedik a már említett Láb Tesztet tartalmazza.

 

Az Érszűkület Napi eseményeknek Budapesten és hat megyeszékhelyen a helyi plázák adnak otthont. Ezeken a helyszíneken szakemberek adnak tájékoztatást a perifériás érbetegség kialakulásáról, megelőzéséről, valamint boka/kar index mérés segítségével felmérik az erek állapotát is. Az érdeklődőknek bemutatják és megtanítják, hogy milyen módszerrel tudják saját magukon, otthon is elvégezni a pulzus vizsgálatát a csuklónál és a lábukon is, mivel e módszer segíthet önállóan is felismerni a problémát.

 

Az eseményre 2014. március 20.-án 11-17 óra között az alábbi helyszíneken kerül sor:

–          Budapest – Lurdy Ház

–          Szeged – Szeged Plaza

–          Pécs – Pécs Plaza

–          Debrecen – Debrecen Plaza

–          Szombathely – Savaria Plaza

–          Győr – Győr Plaza

–          Miskolc – Miskolc Plaza

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.