2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MAGYARORSZÁGI ZSINAGÓGÁK II.

3 min read
      <table border="1" cellspacing="0" cellpadding="0"><tbody><tr><td width="307" valign="top"><span class="inline inline-left"><a href="/node/43002"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_260.thumbnail.jpg" border="0" alt="Nagykőrösi Zsinagóga" title="Nagykőrösi Zsinagóga" width="68" height="100" /></a><span style="width: 66px" class="caption"><strong>Nagykőrösi Zsinagóga</strong></span></span></td><td width="307" valign="top"><span class="inline inline-left"><a href="/node/43003"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image2_176.thumbnail.jpg" border="0" alt="Szolnoki Új Zsinagóga" title="Szolnoki Új Zsinagóga" width="68" height="100" /></a><span style="width: 66px" class="caption"><strong>Szolnoki Új Zsinagóga</strong></span></span></td></tr></tbody></table>A Magyar Posta alkalmi bélyegsorozat kibocsátását kezdte meg 2008-ban a magyarországi zsinagógák bemutatásának céljával. A sorozat első két címletén az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem zsinagógája és a Szegedi Új Zsinagóga került bemutatásra. A sorozat most a Nagykőrösi és a Szolnoki Új Zsinagógát ábrázoló címletekkel bővül. <p>

     

Nagykőrösi ZsinagógaNagykőrösi Zsinagóga Szolnoki Új ZsinagógaSzolnoki Új Zsinagóga

A Magyar Posta alkalmi bélyegsorozat kibocsátását kezdte meg 2008-ban a magyarországi zsinagógák bemutatásának céljával. A sorozat első két címletén az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem zsinagógája és a Szegedi Új Zsinagóga került bemutatásra. A sorozat most a Nagykőrösi és a Szolnoki Új Zsinagógát ábrázoló címletekkel bővül.

     

Nagykőrösi ZsinagógaNagykőrösi Zsinagóga Szolnoki Új ZsinagógaSzolnoki Új Zsinagóga

A Magyar Posta alkalmi bélyegsorozat kibocsátását kezdte meg 2008-ban a magyarországi zsinagógák bemutatásának céljával. A sorozat első két címletén az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem zsinagógája és a Szegedi Új Zsinagóga került bemutatásra. A sorozat most a Nagykőrösi és a Szolnoki Új Zsinagógát ábrázoló címletekkel bővül.

Nagykőrösi Zsinagóga

Az alkalmi bélyegsorozat 110 Ft-os címletén a Nagykőrösi Zsinagóga oltára, a hozzátartozó alkalmi borítékon a zsinagóga épülete, illetve kiemelt motívumként tetődísze található. A bélyegzőt Dávid csillagokból álló grafikai kompozíció díszíti.

Nagykőrösön zsinagógát először 1817. szeptember 7-én avattak. Az épületet azonban az 1911-es földrengés oly mértékben megrongálta, hogy helyette újat kellett építeni. A Rákóczi utca – Patay utca sarkán megépült zsinagógát 1925. augusztus 27-én avatták fel. A terveket Molnár Lajos építész készítette, a kivitelezési munkákat Szarvas György mérnök végezte. A régi zsinagógából beépítették az épületbe a Tóraszekrényt, áthozták a rabbiszéket, és több díszes templomi padot. A II. világháborúban az épület megrongálódott, de a visszatérők a legfontosabb helyreállítási munkálatokat elvégezték. A zsinagóga felavatásának 80. évfordulójára megújultak a csillárok és újból elkészült az I. világháborús hősökre emlékező emléktábla. (Forrás: www.nagykoros.hu)

Szolnoki Új Zsinagóga

Az alkalmi bélyegsorozat 175 Ft-os címletén a Szolnoki Új Zsinagóga oltára, a hozzátartozó alkalmi borítékon a napjainkban múzeumként üzemelő régi zsinagóga, valamint az új zsinagóga épülete látható. A bélyegzőn a tízparancsolat kőtábláinak stilizált rajza szerepel.

A szolnoki izrealita hitközösség 1850-ben alakult meg. Az 1898-99-ben épített zsinagógájuk a Koltói Anna téren található. Az építkezés Baumhorn Lipót tervei alapján zajlott. 1940-ig működött vallási épületként, majd 1960-ban a város felújíttatta, azóta falai között a Szolnoki Galéria működik.

Az Új Zsinagógát 1931-ben kezdték építeni, és 250-300 fő befogadására volt alkalmas. 1935-ben Dr. Hasznos József, az akkori hitközség elnöke és Dr. Heves Kornél főrabbi avatták fel és nevezték el Mártírok templomának. (Forrás: www.szolnok.varosom.hu * Varga Béla: A szolnoki zsidóság története)

SO

 

Perforálási méret: 30,4 x 45 mm, 40 bélyeg/ív

www.posta.huhttp://www.posta.hu/

Példányszám: 350.000 db

 

Gyártó nyomda: Állami Nyomda Nyrt.

 

Megjelenési időpont: 2010. szeptember 6.

Fotóművész: Hajdú József

Össznévérték: 285 Ft

Tervezőművész: Nagy Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük