A Magyar Posta alkalmi bélyegsorozat kibocsátását kezdi meg a magyarországi zsinagógák bemutatásának céljával.

 

A Magyar Posta alkalmi bélyegsorozat kibocsátását kezdi meg a magyarországi zsinagógák bemutatásának céljával.

Szegedi Új Zsinagóga

Az alkalmi bélyegsorozat 200 Ft-os címletét a Szegedi Új Zsinagóga oltára, a hozzátartozó alkalmi borítékot a kupola belső képe, a bélyegzőt Dávid lantjának stilizált rajza díszíti.

A mór-arab-mediterrán elemekkel vegyített szecessziós stílusú szegedi Új zsinagóga 1900-1902 között Baumhorn Lipót tervei alapján épült. Magyarország második, és a világ negyedik legnagyobb zsinagógájaként tartják számon: 48 m hosszú, 35 m széles, 48,6 m magas, belmagassága 32 m. A zsinagógában 740 földszinti és 600 karzati ülőhely van. A templom eklektikus, a stíluskeveredés mégsem zavaró, hiszen egységet képez a falak elefántcsontfehér-kék-arany színharmóniája és a különböző stílusjegyek mértékletes alkalmazása. A festett kupolaablak és a templom valamennyi színes üvegablaka Róth Miksa műhelyében készült. A templom színes, szecessziós földszinti és emeleti ablakain a zsidó nép vallásának és történelmének fontosabb eseményei jelennek meg. A főbejárat felett látható a Régi zsinagóga képe, egy elébe kikötött csónakkal, ezzel emlékezve az 1879-es szegedi nagy árvízre.

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem zsinagógája

Az alkalmi bélyegsorozat 250 Ft-os címletén a budapesti Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Zsinagógájának oltára, a hozzátartozó alkalmi borítékon a mennyezeti ornamentika, a bélyegzőn pedig egy menorah stilizált rajza szerepel.

Az Országos Rabbiképző Intézet – ma Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem – zsinagógája 1877 óta folyamatosan, megszakítás nélkül látja el feladatát. Százhúsz férőhelyével, orgonájával a zsidó vallás temploma. Legfőbb rendeltetése, hogy istentisztelet színhelye legyen, az Imádság Háza, ahol sábbáti és nagyünnepi, hétköznapi és zarándokünnepi istentiszteleteket tartanak. E kicsiny templom második, de az Egyetem szempontjából igen fontos funkciója, a pedagógiai célok szolgálata, hiszen ún. tan-zsinagóga feladatot is betölt. A rabbijelöltek meghatározott rend szerint péntek esténként tartanak prédikációt a zsinagógában. A liturgia (kántorképző) szakos hallgatók pedig itt sajátítják el a péntek esti, a szombat délelőtti, a nagyünnepi és nem utolsósorban a hétköznapi istentiszteleti rendet, rituálét.

  www.posta.huwww.posta.hu

Megjelenési időpont:

2008. szeptember 25.

Össznévérték:

450 Ft

Perforálási méret:

30,7 x 45 mm, 50 bélyeg/ív

Példányszám:

200.000 db

Gyártó nyomda:

Állami Nyomda Nyrt.

Fotóművész:

Szelényi Károly

Tervezőművész:

Nagy Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük