Szinte mindenkivel előfordult már, hogy nem tudta megmondani, tegnap mire költötte el pénzét, holott úgy emlékszik, semmit sem vásárolt. Üres a pénztárcánk, hónap vége előtt elfogy a fizetésünk és nem tudjuk megmondani pontosan mire ment el a pénzünk, pedig semmi látszata annak, hogy vettünk volna valamit. Bosszantó érzés, főképp akkor, ha fizetésünk éppen elég a kiadásaink fedezésére, avagy hó végén még kölcsön is kell kérnünk.

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy nem tudta megmondani, tegnap mire költötte el pénzét, holott úgy emlékszik, semmit sem vásárolt. Üres a pénztárcánk, hónap vége előtt elfogy a fizetésünk és nem tudjuk megmondani pontosan mire ment el a pénzünk, pedig semmi látszata annak, hogy vettünk volna valamit. Bosszantó érzés, főképp akkor, ha fizetésünk éppen elég a kiadásaink fedezésére, avagy hó végén még kölcsön is kell kérnünk.

A személyes pénzügyi probléma rettenetes és nyomasztó. Nem tudjuk, hogy mit tegyünk, kihez, hova fordulhatunk segítségért. Még rosszabb, hogy ez a probléma nagyon kínos tud lenni. Úgy érezhetjük, ha beszélünk róla, akkor a saját életképtelenségünket bizonyítjuk, ezért inkább palástoljuk, nem akarjuk megbeszélni a barátokkal, a családdal, így sokszor magunkra maradunk a problémánkkal.

Egy nemrég megjelent kutatás szerint[1] a lakosság 82%-ának nincs megtakarítása, tartaléka, ami azt jelenti, hogy fizetésről fizetésre kénytelen élni, boldogulni. A devizahitel miatt és a gazdasági válság következményei okán sokan kerültek nehéz helyzetbe, óriási a probléma és sajnos a hazai felelős szervezetek csak az utóbbi másfél évben kezdték el az ismeretterjesztő munkát a személyes pénzügyekkel kapcsolatban, amikor már az emberek többsége bajba került.

Csekély számban található a személyes pénzügyeink kezelését segítő eszköz, segédlet, továbbá független, nem a pénzügyi vállalkozások értékesítési üzeneteit közvetítő információforrás. Szerencsére ma már akad néhány kezdeményezés, ilyen például a www.penzmenedzser.hu internetes oldal, amely egyrészt egy ingyenes online házi költségvetést kezelő program,  másrészt független információforrásként segít a családi gazdálkodás újragondolásában, személyes pénzügyekkel kapcsolatos tájékozódásban.

Ha egy költségvetés programban rendszeresen feljegyezzük kiadásainkat, amely kategóriánként összesíti azt havi és éves szinten, nemcsak tudni fogjuk, hogy mire költöttük el fizetésünket, hanem bizonyára sokként fog érni bennünket az a tény, hogy látjuk mennyi felesleges kiadásunk volt. A kiadásaink rendszeres feljegyzésével rádöbbenhetünk arra, hogy a napi 500 forint, talán csekélynek tűnő kiadás, de éves szinten számolva 182 500 forintot jelent, amiből akár egy családi nyaralásra is futná. Ráadásul, ha rendszeresen rögzítjük napi költésünket, könnyebben kijövünk fizetésünkből, mert tudatosabbak leszünk, és ez a tudat arra sarkall bennünket, hogy csökkentsük felesleges, impulzív vásárlásainkat, gazdaságosabban, megfontoltabban költekezzünk.

Kiadásaink nyilvántartásán és költségvetésünk kezelésén túl a www.penzmenedzser.hu folyamatosan bővülő információival, cikkajánlóival segít abban, hogy megismerjünk különböző személyes gazdálkodási formákat, stratégiákat, választ találjunk arra, milyen módon növelhetnénk bevételeinket, hogyan csökkenthetnénk kiadásainkat, milyen megtakarítást, befektetést válasszunk, hol vásárolhatunk kedvezményesen.

Egy online házi költségvetés program  előnye az otthoni számítógépünkön található táblázatos megoldás helyett, hogy bárhonnan elérhető (hamarosan mobil alkalmazásról is), így akár napközben is folyamatosan szerkeszthető, rendezhető.

A mostani válságig talán nem is gondoltuk, mennyire fontos személyes pénzügyeinkkel komolyabban és tudatosabban foglalkozni. Ahogy egy cég tönkremehet a megfontolt pénzkezelés és a pénzügyi helyzet aktuális átlátásának hiányában, úgy sajnos életek is csődbe mehetnek. A nem tudatos, folyamatosan nem kontrollált pénzügyek kezelése és a pénzügyeket érintő elhibázott döntések okozhatnak családi vitákat, válásokat, tragédiákat. Természetesen nem készülhetünk föl minden élethelyzetre, de a rendszeres informálódás és egy naprakész kontroll segít abban, hogy átlássuk, újragondoljuk bevételeinket, kiadásainkat, és megfelelő pénzügyi döntéseket hozzunk, főképp nagy horderejű kérdésekben.

A lakosság pénzügyi kultúrájának és tájékozottságának fejlesztése érdekében a PSZÁF kisfilmjei[2], a MNB Pénziránytű weboldala[3], és a Mindennapi Pénzügyeink[4] program is nyújt további független segítséget.


[1] http://www.gfk.hu/pressreleases/press_releases/articles/009466/index.hu.html

[2] http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/bal_menu/kisfilmek

[3] http://penziranytu.mnb.hu/

[4] http://www.mindennapipenzugyeink.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük