2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyarországon is exponenciálisan terjed az ingyenes tartalomkezelő — Beszámoló a Drupal Hétvégéről

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56214"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_303.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span><em>Nagy érdeklődés mellett zajlott az immáron 6. alkalommal megrendezett Drupal Hétvége, ahol a nyílt forráskódú, ingyenesen elérhető tartalomkezelő rendszer soron következő újdonságairól is szó esett. A Drupal rendszert becslések szerint Magyarországon több mint 7 ezer szervezet használja, a soron következő, 8-as verziószámú tartalomkezelő fejlesztésének irányításában magyar szakemberek is részt vesznek.</em></p> <p><em> </em>

Nagy érdeklődés mellett zajlott az immáron 6. alkalommal megrendezett Drupal Hétvége, ahol a nyílt forráskódú, ingyenesen elérhető tartalomkezelő rendszer soron következő újdonságairól is szó esett. A Drupal rendszert becslések szerint Magyarországon több mint 7 ezer szervezet használja, a soron következő, 8-as verziószámú tartalomkezelő fejlesztésének irányításában magyar szakemberek is részt vesznek.

 

Nagy érdeklődés mellett zajlott az immáron 6. alkalommal megrendezett Drupal Hétvége, ahol a nyílt forráskódú, ingyenesen elérhető tartalomkezelő rendszer soron következő újdonságairól is szó esett. A Drupal rendszert becslések szerint Magyarországon több mint 7 ezer szervezet használja, a soron következő, 8-as verziószámú tartalomkezelő fejlesztésének irányításában magyar szakemberek is részt vesznek.

 

„Ma már nem kell magyarázni egy cégnek, hogy miért jó választás a Drupal" – hangzott el a Drupal Hétvége 2011 rendezvény üzleti kerekasztal beszélgetésén. Két-három évvel ezelőtt ez még kérdés volt, mára azonban a megrendelők úgy gondolják, hogy a Drupalra alapozva könnyen fejleszthető, fenntartható és minőségi megoldáshoz juthatnak, s hazánkban ez összesen több mint 7 ezer referenciát jelent.

A fejlesztőket és az érdeklődőket megcélzó hazai rendezvényen közel 200 résztvevő jelent meg, hogy megismerje a legújabb fejlesztési irányvonalakat és a legjobb gyakorlatokat.  Az előadók így többek közt bemutatták a Drupal következő, 8-as verziójában várható újdonságokat. Jelentős változás várható például a jogosultságkezelésben, mely elsősorban a működési logika és az ergonómia javítását célozza. A nemzetközi szinten zajló munka oroszlánrészét egyébként magyar fejlesztő, Kléri Bálint végzi, akit Négyesi Károly mentorál.

Szintén hazai szakember, Hojtsy Gábor felügyelete mellett zajlik a nyelvkezelés továbbfejlesztése, ennek köszönhetően sokkal könnyebbé válik a többnyelvű oldalak létrehozása és működtetése. „A Drupal 8-ban ezen kívül alapértelmezetté válik a HTML 5-ös szabvány támogatása, az éles és fejlesztési verzió közötti átállást hatékonyan megvalósító konfigurációmenedzsment, valamint a mobileszközökre történő optimalizálás is" – ismertette a várható újdonságokat Palócz István, a Drupal Hétvége főszervezője, az Integral Vision Kft. tanácsadója.

Üzlet az ingyenességben, ingyenesség az üzletben

Idén első alkalommal került sor a nyílt forráskóddal és a Drupallal kapcsolatos üzleti lehetőségeket firtató kerekasztal beszélgetésre, Drupallal dolgozó, Drupalra fejlesztő magyar cégek részvételével. „A Drupal mellett nem pusztán a szabadon felhasználhatóság szól, hiszen egy biztonságos, modulárisan felépített, gyorsan bővíthető rendszerről van szó. A tartalomkezelő azért is népszerű, mert – szemben az egyedi megoldásokkal – nincs meg az a kockázat, hogy a fejlesztői csapat távozásával újra kell építeni mindent. A cégek azt is felismerték, hogy a Drupalhoz több ezer olyan kiegészítő érhető el, ami kész megoldást biztosít egy-egy konkrét problémára, így jelentősen csökkenhet a fejlesztési idő" – mondta a kerekasztal beszélgetést moderáló Kulcsár Zsolt, az Integral Vision ügyvezetője.

Hajas Tamás, a konferencia szóvivője hozzátette, a Drupal alapú webhelyek száma világszinten exponenciálisan növekszik, az Acquia adatai szerint 2010-ben a weboldalak 1, míg 2011-ben már 2 százalékát Drupal motor hajtotta. A növekedés egyébként Magyarországon is exponenciális, a kerekasztal résztvevői számára egyre több munkát ad a Drupal alapú weboldalak, webalkalmazások létrehozása, testre szabása és üzemeltetése. Ezért is érzi fontosnak a szervezőbizottság, hogy a soron következő nagyobb tavaszi rendezvényig is tartsanak havi rendszerességgel Budapesten és több vidéki városban is Drupal Használói Találkozókat, ezzel is segítve, hogy minél többen megismerhessék és kiaknázhassák a Drupal rendszerben rejlő lehetőségeket.

 

http://drupal.hu/konferencia/2011

(Az Euroastra Internet Maggazin is a Drupál rendszert használja)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.