2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Több százezer liter ivóvíz folyik el a céges flottákkal

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56216"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_304.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="76" /></a></span>Egy autómosáshoz átlagosan 120 liter ivóvíz szükséges. Ez a mennyiség egy 50 járműből álló céges flotta esetén, havi 2 mosással számolva, már évente 144 ezer liter vizet jelent, és a mosatás a járulékos költségekkel együtt mintegy 4,5 millió Ft-ba kerül.  A flottakarbantartás költségeinek csökkentése - az emelkedő üzemanyagárak miatt is - az éves tervezéskor létfontosságú a cégek számára. </p> <p><strong> </strong>

Egy autómosáshoz átlagosan 120 liter ivóvíz szükséges. Ez a mennyiség egy 50 járműből álló céges flotta esetén, havi 2 mosással számolva, már évente 144 ezer liter vizet jelent, és a mosatás a járulékos költségekkel együtt mintegy 4,5 millió Ft-ba kerül.  A flottakarbantartás költségeinek csökkentése – az emelkedő üzemanyagárak miatt is – az éves tervezéskor létfontosságú a cégek számára.

 

Egy autómosáshoz átlagosan 120 liter ivóvíz szükséges. Ez a mennyiség egy 50 járműből álló céges flotta esetén, havi 2 mosással számolva, már évente 144 ezer liter vizet jelent, és a mosatás a járulékos költségekkel együtt mintegy 4,5 millió Ft-ba kerül.  A flottakarbantartás költségeinek csökkentése – az emelkedő üzemanyagárak miatt is – az éves tervezéskor létfontosságú a cégek számára.

 

A válság hatására a nagyobb futásteljesítmény és a megszokottnál hosszabb idejű használat háttérbe szorította a közlekedésbiztonsági és a környezetvédelmi szempontokat, a legfontosabb szempont a költséghatékony üzemeltetés lett. Az üzemeltetés során fontos szempont, hogy ne romoljon a kocsik állaga, növekedjék a csereperiódus – a fenntartási költségek minél alacsonyabb szintje mellett.

 

Magyarországon még nem kézenfekvő megoldás, míg az Egyesült Államokban vagy akár Németországban is egyre általánosabb a flottatisztítás víz nélküli változata, az úgynevezett szárazmosás. A környezetkímélő innovációval nem csak a takarításra szánt idő és pénz takarítható meg, de mosásonként több ezer liter elpazarolt ivóvíz is megmenekül. Nem utolsó szempont ez akkor, amikor tudható, hogy a Földön kevés édesvíz áll rendelkezésre – ez a világ vizeinek 2,5%-a, amelynek ráadásul kétharmada fagyott.

 

Magyarországon még kevés céges flottát üzemeltető cég választ nem csak társadalmi, hanem környezeti szempontból is felelősen, pedig a környezettudatosság akár versenyelőnyt is jelenthetne. A szárazmosás technológia zárt rendszerű, az összes kellék elfér egy személyautóban, és tisztítás során nem jut vissza a környezetbe szennyeződés. A munka során felhasznált tisztítószerek biológiai úton teljesen lebomlanak. A készítmények hatásmechanizmusa a nanotechnológián alapul. A szer a felületre permetezve atomi szinten fejti ki hatását, a megfelelő kémiai kötések létrejöttének köszönhetően kvázi elemeli a szennyeződést a felülettől. A karosszéria-tisztítószer Carnauba brazil pálmából sajtolt növényi alapú viaszt tartalmaz, amivel a folyamat végén karcolásmentesen fényesre polírozzák a tiszta felületet.

 

Egy fa egy év alatt kb. 10 CO2-t tud megkötni. Az 50 darabos céges autóflotta 864 kg CO2-t bocsát ki, amelynek megkötéséhez 86 db fa szükséges. Ugyanennek a flottának a tisztításához 144 ezer liter vizet használnak fel, amelynek költségén, ha víz használat nélküli tisztítást választ a cég, közel 50%-os költségcsökkentést érhet el." – mondja Bíró Andrea, a szárazmosással foglalkozó InnoWash vezetője. „Az autótisztítás megkerülhetetlen tétel, mert a cégautó kvázi reklámtábla, az ápolatlan kocsik rossz benyomást keltenek. A céges flották karbantartását és tisztítását egyre többen bízzák alvállalkozókra, mert a dolgozók munkabére és elpazarolt munkaideje drágább, mint a mobilszolgáltatásért való többletköltség vállalása. " – teszi hozzá Bíró Andrea.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.