2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Majomfogó a Déli Pályaudvaron is: A MÁV Start is az ketrecet választja

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/4638"><img class="image preview" src="/files/images/monkeyanim3.gif" border="0" width="74" height="68" /></a></span>Az ember azt gondolta volna, hogy a MÁV az utasokkal szemben egyre erõszakosabbá váló politikája abbamarad a MÁV Start esetében, és a Nyugati Pályaudvar Majomfogója rossz emlék marad csupán. Nos ez nem igy lett. A Máv Start folytatta a Nagy MÁV hagyományait és a második Majomfogót most helyezte üzembe a Déli Pályaudvaron. <p>

 monkeyanim3Az ember azt gondolta volna, hogy a MÁV az utasokkal szemben egyre erõszakosabbá váló politikája abbamarad a MÁV Start esetében, és a Nyugati Pályaudvar Majomfogója rossz emlék marad csupán. Nos ez nem igy lett. A Máv Start folytatta a Nagy MÁV hagyományait és a második Majomfogót most helyezte üzembe a Déli Pályaudvaron.

 monkeyanim3Az ember azt gondolta volna, hogy a MÁV az utasokkal szemben egyre erõszakosabbá váló politikája abbamarad a MÁV Start esetében, és a Nyugati Pályaudvar Majomfogója rossz emlék marad csupán. Nos ez nem igy lett. A Máv Start folytatta a Nagy MÁV hagyományait és a második Majomfogót most helyezte üzembe a Déli Pályaudvaron.

Mi is ez valójában? Nem más mint egy körülkerített (birka)karám egyes vágányok között, kapukkal.Ennek egyes bajáratainál próbálják különbejáratú ellenõrök az utasokat jegyvételre kényszeríteni. Ez rendben is lenne. Mint annak idején említettük, elvben. A gyakorlatban azonban ez az emberek vegzálásának minõsül, mert a MÁV szerelvények nem helyi vicinálisok. Ide csomaggal érkezik az ember. Sõt szintén csak elvben, a mozgássérülteket segítik. De ez természetesen legtöbbször szintén csak elv maradt. Részint az akadálymentesítés részleges vagy teljes hiánya miatt. Részint, mert a túlhajszolt és eredmény orintált beléptetõ emberek még ilyenkor sem engedik a hozzátartozókat, hogy a helyére kísérjék az utasokat.

Sõt, ebben a rendszerben a hozzátartozó csak a peronhatárig kísérheti az utazni szándékozót. A tapasztalat már korábban is azt mutatta, hogy ez csak látszólagos bevétel növekedést eredményez. Aki bliccelni akar így is megteheti, csak kicsit kell gondolkodnia. De a többi utazót vegzálja, no nem a bliccelõ, hanem azarra vadászó rendszer. A hivatalos közlemény természetesen ódákat zeng errõl a csodaszerrõl, miként a benga zongorahordozók biztonságis és ellenõri szerepben történõ felléptetésénél a BKV. Úgy tünik egy nagyon rossz trendnek vagyunk tanúi, ahol az utas ellenség, ellenfél szükséges rossz, de minimálisan csaló, aki zavarja a rendszer mûködését.

Hogyan is magyarázza a dolgot Dr Sági Zoltán a MÁV Start Kommunikációs igazgatója:

A MÁV-START Zrt. folytatja programját a jegy nélkül utazók számának csökkentésének érdekében. A 2006. augusztus 24-e óta a Nyugati pályaudvarnál felállított peronkapuk meghozták a várt eredményeket. Az azóta eltelt idõszakban közel 130 M Ft többletbevétel keletkezett, ami a jegypénztáraknál 10%-os, a jegykiadó automaták esetében 12% bevétel növekedést jelent. A szigorúbb ellenõrzéseknek köszönhetõen a büntetések összege ezzel párhuzamosan jelentõs mértékben csökkent.

A Déli pályaudvaron a peronkapu beruházás 36 M Ft befektetést igényelt, ami a tervek szerint néhány hónapos üzemeltetés után megtérül. A megrendelõ a MÁV Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatósága volt, a beruházás lebonyolítója a Beruházási Szolgáltató Egység, a peronzár üzemeltetõje a MÁV-START Zrt. lesz. A peronkapu kerítés elemekbõl, valamint személyforgalmat és gépkocsiforgalmat kiszolgáló kapukból áll.  A pályaudvart a mozgássérültek továbbra is az Alkotás úti kapun közelíthetik meg, a mentõk és egyéb jármûvek távnyitású kapun juthatnak be az Alkotás úti szervizútról.

A Nyugati pályaudvar és a most átadott Déli pályaudvar peronkapu rendszere között lényeges különbség nincs, a mûködésük azonos.

A jövõben újabb peronkapuk bevezetését tervezzük, várhatóan még ebben az évben átadásra kerülnek a Keleti pályaudvar peronkapui, 2008 elsõ félévében pedig Kõbánya-Kispest, illetve a Kelenföldi állomásokon helyezzük üzembe a rendszert. Jelenleg vizsgálati szakaszban vannak, az elõvárosi és a megyeszékhelyi nagy állomások peronzárral történõ kiépítésének lehetõsége.

Eme bizalomgerjesztõ és különösen ügyfélbarát programjukhoz csak gratulálni tudunk! Mint a BKV-nak, különösen az éjszakai járaton újonnan alkalmazott zongorahordozói ténykedéséért! No meg a Kontroll címû külömûsorért az egyes HÉV illetve Metró állomásokon.  A következõ lépés nyilván a peronjegy lesz (itt is lehet hivatkozni: ilyen már volt régen és külföldön is van) hiszen megelõzi a pályaudvaron esetleg jelenlévõ hajléktalanok és mások tartózkodását. Meg a csomagjegy, mivel a csomag is súly és szállítani kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.