2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Makk Károly 90. éves!

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><strong><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/97152"><img class="image image-preview" src="/files/images/makk_karoly.jpg" border="0" width="458" height="304" /></a></span>Makk Károly</em></strong>  Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőnk 2015. december 22-én ünnepli kilencvenedik születésnapját.<u> </u>A jeles évforduló közeledtével a Magyar Újságírók Országos Szervezete Életmód Szakosztálya szervezésében december 2-án köszöntésére gyűltek tisztelői a Sajtóházban.

Makk Károly  Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőnk 2015. december 22-én ünnepli kilencvenedik születésnapját. A jeles évforduló közeledtével a Magyar Újságírók Országos Szervezete Életmód Szakosztálya szervezésében december 2-án köszöntésére gyűltek tisztelői a Sajtóházban.

Makk Károly  Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőnk 2015. december 22-én ünnepli kilencvenedik születésnapját. A jeles évforduló közeledtével a Magyar Újságírók Országos Szervezete Életmód Szakosztálya szervezésében december 2-án köszöntésére gyűltek tisztelői a Sajtóházban.

 Dr. Szalontai Éva, a Szakosztály elnöke, megnyitójában utalt a kiváló művész életútjára, annak meghatározó mérföldköveire, benne a kényszerű lakáskérelemmel, a traktoros epizóddal. Elnök asszony imígyen indokolta, miért az ünnepi meghívás; „…mert Makk Károly fiatal, szép és tehetséges!"

 Személyes hangú ünnepi köszöntőt Karinthy Márton, Kossuth-díjas színházrendező mondott. Elmondta, kapcsolatukat saját édesapjától „örökölte", így került a Makk Károlyt körülvevő legendakörbe, amelynek emlékezetes összetevői közé sorolható Makk Károly  '56-os tankos „vonulása", és irigyelt sikerei a szép színésznőknél…  

Szívesen ajánlotta az olvasók figyelmébe Makk Károly „Szeretni kell" c. könyvét; a sok történelmi ismeretet, adatot tartalmazó, számos anekdotával fűszerezett dokumentumot. A hét évtizedes pályára való visszaemlékezés 2014-ben jelent meg, a Kossuth Kiadó gondozásában.   

http://olvassbele.com/2015/02/26/makk-karoly-szeretni-kell-reszlet

http://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/3226/szeretni-kell

 Csaba Beatrix, a Szakosztály vezetőségi tagja beszélgetett ezután az ünnepelttel a magyar film-történet és a magyar történelem személyesen megélt viszontagságairól, öröméről, bánatáról.  

Makk Károly szerint a felelősséggel élő művészember, de bárki más is, az élet szeretetét tartja fontosnak és elsődlegesnek, ennek mentén munkálkodik pályája során, állandóan keresve saját teendőjét. A filmrendező életvitelének szabadsága nagyon sokat ad, de egy vonzó filmtéma elmélyültséget és hihetetlen rabságot is jelent a munka során, a „muszáj a végére járni" feszültségével. A sablonos, ismétlődő megoldások meghaladása is sok energiát igényel…

 

Az ünnepeltet elkísérte a megemlékezésre felesége, Hanna is, akit arról kérdezett a riporter, hogyan lehet megélni egy nem könnyű természetű ember mellett a mindennapokat. A kérdésre kérdés a válasz; ugyan kinek van könnyű természete? Pozitív módon kell feldolgozni az ütközések feszültségét. Maga is közreműködött Károly könyvének írásakor, és közben sok, addig ismeretlen dolgot megtudott róla. (Az ünnepelt reagálása; nem mindent…)

http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/makk0603 

 

Makk Károly Cannes-i díjnyertes filmje, a Szerelem a 100 legjobb film közé soroltatott a nemzetközi elismertségben.

Géczy Dorottya színművész az 1971-ben bemutatott fekete-fehér alkotás elismertségének összetevőit vázolta, majd   

részleteket láthattak a résztvevők a filmből. A művésznő az ünnepeltet egy szerelmes filmdal előadásával köszöntötte.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szerelem_(film,_1971)

https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9czy_Dorottya     

 

Fiatalokat is tanít Makk Károly, a Komlósi Oktatási Stúdió növendékei tisztelgő dolgozatokkal lepték meg az ünnepen. 

 

Szóka Júlia operettprimadonna dalos köszöntésként Webber „Macskák" c. művéből adta elő a Memory c. dalt,

majd a művésznő felhívására a megjelentek együtt énekelték el a „Boldog születésnapot!". 

http://operett.network.hu/blog/operett-klub-hirei/beszelgetes-szoka-julia-operettprimadonnaval    

http://vivalamusical.hu/cikkek/a-zene-vilagnapja-memory 

https://www.google.hu/search?q=boldog+sz%C3%BClet%C3%A9snapot&oq=boldog+sz%C3%BClet%C3%A9snapot&aqs=chrome..69i57.6987j0j4&sourceid=chrome&es_sm=122&ie=UTF-8

https://hu.wikipedia.org/wiki/Makk_K%C3%A1roly

www.muosz.hu

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.