2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mangold nyerte a Red Bull Air Race Világfutamok bajnokságát

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/6909"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Perth.thumbnail.jpg" border="0" alt="1. Perth" title="1. Perth" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>1. Perth</strong></span></span> <p>Az amerikai Mike Mangold (Team Cobra) lett a 2007. évi Red Bull Air Race Világfutamok bajnoka, miután november 4-én, vasárnap, Perth-ben, kétszázezer fős ünneplő nézősereg előtt izgalmas versenyen nyert fő riválisa, Paul Bonhomme (Nagy Britannia/Matador) ellen. Ezzel a nemzetközi motorsport bajnokság tizedik, és egyben utolsó állomásán a bajnokság addig minden nyitott kérdése eldőlt.</p><p>

 1. perth1. Perth

Az amerikai Mike Mangold (Team Cobra) lett a 2007. évi Red Bull Air Race Világfutamok bajnoka, miután november 4-én, vasárnap, Perth-ben, kétszázezer fős ünneplő nézősereg előtt izgalmas versenyen nyert fő riválisa, Paul Bonhomme (Nagy Britannia/Matador) ellen. Ezzel a nemzetközi motorsport bajnokság tizedik, és egyben utolsó állomásán a bajnokság addig minden nyitott kérdése eldőlt.

 1. perth1. Perth

Az amerikai Mike Mangold (Team Cobra) lett a 2007. évi Red Bull Air Race Világfutamok bajnoka, miután november 4-én, vasárnap, Perth-ben, kétszázezer fős ünneplő nézősereg előtt izgalmas versenyen nyert fő riválisa, Paul Bonhomme (Nagy Britannia/Matador) ellen. Ezzel a nemzetközi motorsport bajnokság tizedik, és egyben utolsó állomásán a bajnokság addig minden nyitott kérdése eldőlt.

Az 52 éves kaliforniai pilóta hihetetlen visszatéréssel nyert, miután ledolgozta kétpontos hátrányát a Perth-ben megszerzett harmadik hellyel. A bajnokságot vezető Bonhomme-nak be kellett érnie az ötödik helyezéssel – amely számára a 2007-es év legrosszabb eredménye, amikor a brit pilóta első ízben nem állhatott dobogóra – illetve a 2007. évi bajnokság második helyezésével, bár Mangold-dal azonos pontszámot, 47 pontot szerzett. Bonhomme azt követően kényszerült a második helyre, hogy a döntetlen eldöntésére a pilóták hat korábbi eredményét összehasonlították.

2.Nicolas Ivanoff (Franciaország/Team M.R.T.) kihasználta a Bonhomme és Mangold feszült küzdelme révén számára megnyíló lehetőséget, és ezzel a szezonban először nyert. Miután a lüktető nyugat-ausztráliai város fölötti szikrázó égen megrendezett döntőben diadalmaskodott az amerikai Michael Goulian felett, Ivanoff lett az ötödik pilóta, aki futamot tudott nyerni a Red Bull Air Race idei, rendkívül izgalmas idényében. Ivanoff nagy meglepetést szerzett a mezőnynek azáltal, hogy a nap legjobb idejét repülte a döntőben 1:15.15 eredménnyel.

3. mangold3. MangoldA perth-i futam elsősorban mégis a befejeződő bajnokságról szólt. A 2005-ös év bajnokának, Mangold-nak diadalmaskodnia kellett Bonhomme felett a negyeddöntőben. Jól tudta, hogy a bajnokság megnyeréséhez fűzött reménye ezen múlik. A brit pilóta repült elsőnek, és bár jó időt ért el, Mangold még ennél is gyorsabb volt.

4.Mangoldra változatlanul nagy nyomás nehezedett. Tisztában volt azzal, hogy mindenképp dobogóra kell kerülnie. Mégis, a középdöntőben, egy elég bizonytalan futamot követően, ahol a hőmérséklet 30 fokig emelkedett, komoly vereséget szenvedett Ivanofftól. Viszont a harmadik helyért vívott vigaszfutamban sikerült legyőznie Alejandro Macleant és ezzel 47 pontra növelte a szezon során szerzett saját pontjai számát, ami megegyezett Bonhomme pontszámával. Mindketten azonos számú első, második, harmadik és negyedik helyezést értek el, továbbá azonos számú első helyezést értek el a selejtező futamokban is. Csak a szabálykönyvben meghatározott, a következő döntetlent eldöntő esemény során – a selejtezőfutamokban elért második helyezések számában – sikerült Mangoldnak (2) Bonhomme (1) elé kerülni.

perth4.thumbnailBesenyei Peter (Magyarország/Team Red Bull) a 2005. és 2006. évi második helyezése után most harmadik helyezést ér el a bajnokságban. Bonhomme és Matadorbeli csapattársa, Steve Jones ünnepelhették a bajnokság megnyerését (64 ponttal), őket követte a Red Bull csapat (59 ponttal) Besenyeivel és az amerikai Kirby Chambliss-szel, míg a  Cobra csapata (50 ponttal) az osztrák Mangold és Hannes Arch-al harmadikként végzett.

6.„Hihetetlenül boldog vagyok", mondta Mangold. „Ez a cím az utolsó pillanatban hullott az ölembe. Egyáltalán nem számítottam rá. Ez egy hosszú, és rendkívül nehéz év volt. Voltak bizonyos problémáink szezon közben, de a csapat nem dugta homokba a fejét. keményen dolgoztunk azért, hogy újból sikeresek legyünk." Bonhomme, aki hatalmas tapsot kapott az óriási tömegtől, keményen tartotta magát. „Az egész szezon állandó harcot jelentetett Mike-kal, és a végén ő volt a szerencsésebb pilóta. Ennél szorosabb már nem is lehetett volna a verseny."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.