Már a TOP 10-nél tart az Aranykönyv szavazás

 

A Libri Aranykönyv szavazás a TOP 10 fordulóhoz érkezett, közel 460 000 szavazattal. A kategóriánként meghatározott legnépszerűbb 10 könyv alapján már lassan kirajzolódik, hogy idén melyek lesznek a legnépszerűbb alkotások mind a hazai, mind a külföldi szerzők között.  Az ebben a fordulóban szereplő művekre egészen 2012. május 6-ig lehet majd szavazni, ami után már valóban csak a hajrá és a végső visszaszámlálás lesz hátra.

 

 

A Libri Aranykönyv szavazás a TOP 10 fordulóhoz érkezett, közel 460 000 szavazattal. A kategóriánként meghatározott legnépszerűbb 10 könyv alapján már lassan kirajzolódik, hogy idén melyek lesznek a legnépszerűbb alkotások mind a hazai, mind a külföldi szerzők között.  Az ebben a fordulóban szereplő művekre egészen 2012. május 6-ig lehet majd szavazni, ami után már valóban csak a hajrá és a végső visszaszámlálás lesz hátra.

 

Ahogy a végső fordulóhoz közeledik az idei Libri Aranykönyv szavazás, egyre inkább bebizonyosodik, hogy hazánkban valóban minden olvas. Az olvasási szokások, a kedvelt irodalmak listája és a motiváció azonban mindenkinél más és más, és ez tökéletesen megmutatkozik a rendezvényt népszerűsítő ismert arcok, többek között Gubás Gabi, Ördög Nóra és Rácz Zsuzsa között is. Rácz Zsuzsa írónő szerint, – aki 2010-ben Aranykönyv díjat nyert a szórakoztató irodalom kategóriában „Állítsátok meg Terézanyut!" című nagysikerű könyvével – olvasás nélkül nem lehet boldogulni a mai világban, és ami a legvonzóbb benne, hogy nemes egyszerűséggel jobbá teszi mindenki életét. „Ha valaki nem tud jól értelmezni egy szöveget, akkor később nem fogja megérteni, hogy mit kérnek tőle a munkahelyén, tehát nem fog tudni boldogulni." Az írónő szerint a gyermekek számára is fontos, hogy minél előbb megszerettessék velük az olvasást, mert ezt nem lehet elég korán kezdeni és ebben nagyon fontos szerepet játszik az, hogy otthon a családban a szülőktől milyen példát lát. „Egy gyermekem van, valószínűleg azzal, hogy könyveket cipel be az oviba, valamiféle tekintélyt szerez magának az óvodástársai között. A legkedvesebb közös játékunk, ezt nem én találtam ki egyébként, hogy ő lepakolja a könyveket, és én meg megvehetem tőle azokat, de a legviccesebb benne az, hogy én bármelyik könyvre mutatok rá, arra azt mondja, hogy azt most nem adhatja el nekem. Hát nyilván ezt is tőlem látja, nagyon meg kell bíznom valakiben ahhoz, hogy kölcsönadjak neki egy könyvet, de ajándékozni, azt bármennyit!" Ezzel Gubás Gabi színésznő is egyetért, és nagyon izgalmasnak és lélekemelőnek tartja, hogy ez a szavazás a könyv és az olvasás szeretetére buzdít. „Ez nekem szakmabeliként is és anyaként is fontos, én is erre nevelem a gyerekeimet." – mondta.

 

Ördög Nóra műsorvezető, szerkesztő más oldalról közelíti meg az olvasást, hiszen nap, mint nap a kereskedelmi televízió világa veszi körül és pont ezért örül annak, hogy részt vehet a program népszerűsítésében. „Az én személyem egy kissé pikáns ebben a történetben, szeretném azt hinni, hogy tényleg én lehetek a híd, az összekötő kapocs a kereskedelmi televíziózás és a könyvolvasás között, ezért is vállaltam el, hogy ennek a kezdeményezésnek az egyik arca legyek."

Nóra imád kádban olvasni, és rendkívül hiányolja azt az időszakot, amikor még több ideje volt és metróval járkált a városban, és utazás közben rengeteg ideje jutott a művelődésre. A műsorvezető szerint mindenkinek különböző korszakai vannak az életében, amikor valamiért egy adott író vagy regényfajta határozza meg az olvasási szokásait. „Volt egy nagyon meghatározó Márquez korszakom, amikor az összes Márquez könyvet el kellett olvasnom, aztán ugyanezt végigcsináltam Coelhóval. Most éppen Steve Jobs életrajzát olvasom, ami tényleg nagyon inspiráló, és az ember a saját életére vonatkozóan egy csomó tanulságot megpróbál levonni belőle."

 

Egy másik szavazás is a véghajrájához közeledik az Aranykönyv mellett, mely az Aranytanár nevet viseli. Ezen a szavazáson nem könyveket kellett nevezni és a nyertes sem író vagy írónő lesz, hanem olyan magyar nyelv és irodalom tanárokat lehetett jelölni, akiknek nagy szerepe volt abban, hogy az irodalmat és az olvasást megszeretették diákjaikkal és sokat tettek azért, hogy tanulóik személyisége az irodalom segítségével fejlődhessen.

 

Az olvasás élményére rá kell érezni, rá kell kapni, ezért nagyon fontos, hogy itt most a pedagógusok kiemeléséről és kitüntetéséről is szó van, mert igenis van olyan tanár, aki úgy tudja tálalni a kötelezőket, hogy nem kötelezőnek érzed, hogy ki kell olvasnod egy könyvet, akkor ott valami bekattan, és ezt viszed tovább felnőtt korodra." – mondta Ördög Nóri az Aranytanár szavazás kapcsán, aki legszívesebben saját tanárnőjét is elindította volna a pályázaton. A 3 fordulós verseny az utolsó fordulójánál jár és szintén május 17-én lesz a végső eredményhirdetése az Aranykönyv szavazással egyidejűleg.

 

Tehát itt a TOP 10! Sok meglepetéssel, de természetesen sok várható címmel és szerzővel is. A külföldi szakácskönyvek között ismét sok az olasz és a görög recepteket bemutató könyv, de persze Jamie Olivert sem hanyagolták a szavazók. A magyar gasztronómia nagyasszonyai, Horváth Ilona és Frank Júlia mellé most meglepetésvendégként érkezett sokak kedvence, Hegyi Barbara Abraka Babra címmel, gyönyörű fotókkal illusztrált szakácskönyve. Sok-sok klasszikus mese mellett nagy kedvenc külföldi kategóriában a Vándorsólyom kisasszony gyermekei, a magyar tinik pedig minden bizonnyal a Szent Johanna gimi kalandjaiért rajonganak, a szerző ugyanis két könyvvel is jelen van a 10-es listán. Ismeretterjesztő kategóriában várható volt Steve Jobs könyvének sikere, persze ott van a csodálatos kutyadoki, Cesar Millan új könyve is, a magyarok között pedig még mindig kedvenc és mértékadó Popper Péter, Ranschburg Jenő és természetesen Müller Péter is. Szépirodalmi kedvenceink között még mindig ott van Coelho, Marquez, Kerouac és Ulickaja, meg persze nagy filmélmények olvasmányai, mint a Király beszéde vagy a Katedrális. Szabó Magda és Márai Sándor népszerűsége is állandó, de azért ott van Grecsó Krisztián, Kepes András és sokak televíziós kedvence, D.Tóth Kriszta is. És persze a szórakoztató irodalom rajongói sem maradtak tétlenek! Továbbra is nagy kedvenc Leslie L.Lawrence, Vavyan Fable, még mindig imádják az olvasók Fejős Éva könyveit, hisz két címmel is szerepel a 10-es listán, és a nagy kérdés: vajon sikerül-e Frei Tamásnak a duplázás? Tavaly A Megmentő című regény aratott győzelmet, vajon idén A Bankár is hozza ezt az eredményt? Május 17-én kiderül! Tessék szavazni, bizonyítsuk be, hogy valóban mindenki olvas!

 

www.aranykonyvszavazas.hu

www.facebook.com/aranykonyv

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük