Az Irsai Olivér átment a próbaszüret vizsgáján. A Bujdosó Pincészet a napokban végezte el az Irsai Olivér próbaszüretét, hogy meghatározhassa a szüret időpontját.

 

Az Irsai Olivér átment a próbaszüret vizsgáján. A Bujdosó Pincészet a napokban végezte el az Irsai Olivér próbaszüretét, hogy meghatározhassa a szüret időpontját.

 

A próbaszüret során – amelyet augusztus elejétől minden héten elvégeznek – a szőlő több szempontból analizálható, így megállapítható többek között a cukor- és savtartalma illetve pH-értéke is. A kapott adatok és a várható időjárás határozzák meg elsősorban a szüret időpontját, amely idén várhatóan augusztus 18-án kezdetét veszi a dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetnél.

 

A Dél-Balatoni Borvidéken idén egyébként átlagosan 25-30 százalékkal kisebb terméshozamra számíthatnak a boros gazdák, ahogy a balatoni régió valamennyi területén. A termésmennyiség csökkenését elsősorban a tavaszi fagy okozta, a virágzás alatti hűvös idő pedig a kötődést érintette hátrányosan, mert sok magvatlan bogyó keletkezett. Mindez csak a fürtzáródásnál, azaz a mostani időszakban mutatható ki.

 

A Bujdosó Pincészet a tavalyi termésmennyiségükhöz képest idén a balatoni borvidékek átlagánál jobb eredményekre számíthat, 20 százalékos terméshozam-csökkenéssel kalkulálnak. Jelenleg a rendezvények mellett a szőlőmunkálatok finomhangolására összpontosítanak, folyamatosan végzik a hajtások és fürtök válogatását, így semmi akadályát nem látják az Irsai Olivér szőlőjük augusztus közepi szüretének.

 

A Bujdosó Pincészet az elmúlt időszak eredményeként újabb elismeréssel büszkélkedhet, ugyanis a Horgony '15, a Nemere '13 valamint a Mentőöv Rosé '15 boruk bekerült a Nemzeti Borkiválóságok válogatásába, ezzel együtt a legjobb magyar borok közé.

Bujdosó Ferenc a pincészete honlapján található saját blogbejegyzéseiben hétről hétre beszámol az aktuális teendőkről, eseményekről, hétköznapokról.

 

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort.  Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Így termékpalettájukon ma már a prémium szegmensbe tartozó borok is megtalálhatók.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a tramini, a királyleányka, a szürkebarát és az olaszrizling, de jelentős területen termesztenek chardonnay, Irsai Olivér és sauvignon blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a merlot, a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a pinot noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

 

www.bujdoso.com

www.facebook.com/bujdoso.szolobirtok.pinceszet

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük