2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MÁR AZ OKOSTÉVÉNKET IS MEGTÁMADHATJÁK

7 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97055"><img class="image image-preview" src="/files/images/Symantec_TV_ransomware.preview.jpg" border="0" width="486" height="317" /></a></span>Az ünnepek közeledtével és a boltok év végi akcióinak köszönhetően egyre több okostévé kerül a háztartásokba. Ezek a készülékek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy az interneten böngésszenek, streamelt tartalmakat nézzenek, illetve alkalmazásokat töltsenek le és telepítsenek a készülékekre. Az eszközök ugyanakkor lehetőséget nyújtanak a kiberbűnözők számára is, hogy többféle módon támadják a felhasználókat. A Syman<a name="_GoBack" title="_GoBack"></a>tec szakemberei összegyűjtötték a leggyakoribb módszereket, és tanácsot adnak a hatékony védekezéshez is.</p> <p> 

Az ünnepek közeledtével és a boltok év végi akcióinak köszönhetően egyre több okostévé kerül a háztartásokba. Ezek a készülékek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy az interneten böngésszenek, streamelt tartalmakat nézzenek, illetve alkalmazásokat töltsenek le és telepítsenek a készülékekre. Az eszközök ugyanakkor lehetőséget nyújtanak a kiberbűnözők számára is, hogy többféle módon támadják a felhasználókat. A Symantec szakemberei összegyűjtötték a leggyakoribb módszereket, és tanácsot adnak a hatékony védekezéshez is.

 

Az ünnepek közeledtével és a boltok év végi akcióinak köszönhetően egyre több okostévé kerül a háztartásokba. Ezek a készülékek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy az interneten böngésszenek, streamelt tartalmakat nézzenek, illetve alkalmazásokat töltsenek le és telepítsenek a készülékekre. Az eszközök ugyanakkor lehetőséget nyújtanak a kiberbűnözők számára is, hogy többféle módon támadják a felhasználókat. A Symantec szakemberei összegyűjtötték a leggyakoribb módszereket, és tanácsot adnak a hatékony védekezéshez is.

 

A számos kényelmi és szórakoztató funkcióval rendelkező okostévék hamar elterjedtek a háztartásokban és a vállalatoknál. Egyes előrejelzések szerint csak Észak-Amerikában és Nyugat-Európában 2016-ra százmillió internetre kapcsolódó TV-készülék lesz. Ez remek lehetőségeket kínál az internetes bűnözőknek is, akik különféle célok érdekében, sokféle módon támadhatják az okostévéket és használhatják fel ezeket a tulajdonos tudta nélkül.

 

A támadások leggyakoribb okai általában a zsarolás (ransomware), a hirdetések lekattintását szolgáló klikkeléses csalások, a botnetek futtatása, a digitális fizetőeszközök (bitcoin) bányászata, hozzáférés a hálózaton lévő más eszközökhöz, illetve a zsaroláshoz vagy későbbi támadáshoz felhasználható adatok ellopása.

 

A támadások leggyakoribb módszerei

 

MitM támadások

 

Az okostévék nagy többségén jelenleg négy operációs rendszer fut: Tizen, WebOS 2.0, Firefox OS, és Android TV (az Android 5 Lollipop egy verziója). A támadások leggyakoribb formája a kártevők telepítése a készülékre. Az USB portról feltelepülő kártevő vagy a hivatalos oldalról letöltött fertőzött alkalmazás mellett más módszereket is használhatnak a támadók. Ezek egyike a közbeékelődéses támadás (man-in-the-middle – MitM). Ennek során a támadónak ugyanazon a hálózati útvonalon kell elhelyezkednie, mint a célpont, ami megoldható a Wi-Fi jelszó ellopásával vagy a DNS kérések eltérítésével.

 

A készülék által létesített hálózati kapcsolatok közül nem mindegyik használ SSL titkosítást, vagy ha igen, akkor nem minden esetben ellenőrzi teljesen az azonosítók valódiságát. Amikor a felhasználó letölt egy alkalmazást, a támadó a közbeékelődéses támadás segítségével másik szerverre irányítja a kérést, így a készülék nem a kívánt alkalmazást tölti le a hivatalos szerverről, hanem a kártevővel fertőzöttet a támadó szerveréről.

 

Zsarolóvírusok (ransomware)

 

A Symantec munkatársai saját eszközeiken próbálták ki a zsarolóvírusok (ransomware) működését. Az Android rendszert használó készülékre olyan zsarolóvírus telepítése volt a cél, amely a mobileszközöket is képes megfertőzni. A szakemberek által használt készüléken egy előre telepített játékportál volt található. Ez a portál nem használt titkosítást a szerverrel való kommunikálás közben, így a szakemberek az MiTM módszer segítségével egy játékprogram helyett zsarolóvírust telepítettek a készülékre. A kártevő szinte azonnal működésbe is lépett, és blokkolta a készülékhez való hozzáférést. Megjelent a képernyőn a váltságdíjat követelő üzenet, és a készülék használhatatlanná vált. Ezt a blokkolást csak bizonyos összeg kifizetése után szüntetik meg a bűnözők, de némely esetben a fizetés után sem oldják fel a korlátozásokat és a titkosítást.

 

Sebezhetőségek kihasználása

 

A támadók a tévékészülékek sérülékenységeit is kihasználják. Az okostévéket gyakran használják az interneten való böngészésre, a támadóknak csupán egy fertőzött weboldalra kell irányítaniuk az eszközöket, amely felméri a tévék sebezhetőségeit, és kihasználva a hiányosságokat kártevőket telepít a készülékekre.

 

Frissítések, vagy azok hiánya

 

A legtöbb okostévé automatikusan ellenőrzi, letölti és telepíti a frissítéseket, mikor a készülék nincs használatban. Azonban hiába ad ki a fejlesztő rendszeres frissítéseket a tévén futó operációs rendszerekhez, a készülék gyártója juttatja el ezeket a felhasználókhoz, így a köztes időben a tévé sebezhető marad. Például bizonyos készülékek még hónapokkal a Stagefright bug javítása után is sebezhetőek maradtak.

 

Egyes készülékek SSL titkosítás nélküli kapcsolaton keresztül töltik le a frissítéseket, így ez a hálózati forgalom is átirányítható egy MitM támadó által.

 

Távoli kezelést biztosító alkalmazások

 

A távoli elérést biztosító alkalmazások általában mobileszközökre telepíthetők, és az úgynevezett challenge-response PIN segítségével történik ezek engedélyezése. A hálózaton lévő támadó betekinthet az alkalmazásba és reprodukálhatja a kiadott utasításokat (csatornaváltás, hangerő, kikapcsolás), illetve a bűnözők számára is irányíthatóvá válnak a hálózaton lévő eszközök, amelyik így DoS támadások vagy távoli kódtelepítésre is felhasználhatók.

 

Hogyan védekezhetünk a támadók ellen

 

Még nem jelentek meg széles körben az okostévéket célzó támadások, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben nem kell számolnunk ilyen akciókkal. Ahogy a Smart TV készülékek terjednek, a bűnözők számára is egyre vonzóbb célpontot jelentenek, a tulajdonosoknak ezért érdemes megfontolni az alábbiakat a kockázatok csökkentésének érdekében:

 • A vásárlások és a beállítások során olvassuk el az adatvédelmi nyilatkozatot, hogy megértsük, milyen adatokat adunk ki magunkról. Sok vállalat megosztja vagy eladja adatainkat egy külső cégnek, így érdemes alaposan megvizsgálni ezeket a szabályokat és hatásukat a személyes adatainkra.
 • Legyünk körültekintőek az ismeretlen forrásból származó és/vagy ellenőrizetlen alkalmazások telepítése során.
 • Engedélyezzük a hitelesítést az eszközeinken.
 • Változtassuk meg a személyes és a biztonsági beállításokat.
 • Blokkoljuk azokat a funkciókat, amelyeket nem használunk (kamera, mikrofon), és ha a készülék kamerával is rendelkezik, akkor fontoljuk meg annak letakarását.
 • Blokkoljuk vagy védjük jelszóval az eszköz távoli irányítását.
 • Használjunk erős titkosító algoritmusokat (WPA2) a Wi-Fi hálózat beállításához.
 • Használjunk vezetékes kapcsolatokat a vezeték nélküli helyett.
 • Otthon külön hálózatra állítsuk be a készülékünket (pl. vendég hozzáférés), amelynek segítségével csökkenthetjük a fertőzött eszközök esetleges hatásait a többi mobileszközünkre.
 • Legyünk óvatosak használt készülék vásárlásakor, ellenőrizzük, hogy az eszköz nincs-e megfertőzve már valamilyen kártevővel.
 • Nézzünk utána a gyártó vagy alkalmazásfejlesztő biztonsági előírásainak és a frissítések gyakoriságának.
 • A megjelenés után azonnal telepítsük a frissítéseket, lehetőleg állítsunk be automatikus frissítést.

Az internetre kapcsolódó eszközük (IoT) biztonságának javításáért a Symantec támogatja az Online Trust Alliance nonprofit szervezetet, amely biztonsági és adatvédelmi szabványokat fejleszt az okoseszközök számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.