2008. április 14-étől lehet benyújtani a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által meghirdetett, a lakosság energiahatékonysági beruházásait és a megújuló energiafelhasználás ösztönzését támogató Nemzeti Energiatakarékossági Program pályázatait.

 

 

2008. április 14-étől lehet benyújtani a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által meghirdetett, a lakosság energiahatékonysági beruházásait és a megújuló energiafelhasználás ösztönzését támogató Nemzeti Energiatakarékossági Program pályázatait.

 

Az idei évben rendelkezésre álló 1,6 milliárd forintos keret közel kétszerese a tavaly pályázati úton szétosztott 821 millió forintos keretnek.

A Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) keretében nyílászárók és energetikai berendezések cseréjére, korszerűsítésére, külső hőszigetelésre, komplex energiatakarékossági beruházásokra, valamint a megújuló energiahordozók felhasználását ösztönző fejlesztésekre lehet támogatásért pályázni.

                                                                                                                                       

A 2008-as vissza nem térítendő pályázati keret 1,6 milliárd forint, amely közel kétszerese a tavaly pályázati úton odaítélt mintegy 821 millió forintos támogatási keretnek. A vissza nem térítendő támogatások mellett az érdeklődők 16 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelre is pályázhatnak. A kedvezményes hitel kamata lakóközösség esetén háromhavi EURIBOR + 2,5%, természetes személyek esetén 12 havi EURIBOR + 2,5%.

A GKM a korábbi évek tapasztalatait és a felmerült lakossági igényeket alapul véve évről-évre módosítja a pályázati források elosztási mechanizmusát és felhasználási arányát. A cél egy egyszerűbb, a pályázói igényekhez jobban alkalmazkodó, az energiatakarékossági törekvéseket hatékonyabban szolgáló pályázati rendszer kialakítása.

A 2008-as év legfontosabb változása, hogy míg a 2007-es pályázati kiírások összevontan tartalmazták a lakáskorszerűsítési lehetőségeket és a megújuló energia felhasználását ösztönző beruházásokat, addig 2008-ban a GKM a pályázati rendszert 5 pályázatra bontotta, amelyeknél eltérőek a támogatási intenzitások és az elnyerhető maximális támogatási összegek. A differenciálás alapja, hogy az energetikailag hatékonyabb korszerűsítéseket magasabb támogatásokkal ösztönözze a tárca.

A pályázat beadásához szükség nyomtatványok a minisztérium (http://www.gkm.gov.hu/) és az Energiaközpont Kht. (http://www.energiakozpont.hu/), míg a hitelprogram részletes feltételei és a finanszírozó hitelintézetek elérhetősége a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (http://www.mfb.hu/) honlapjáról tölthető le. A pályázathoz kapcsolódva a tárca szolgáltató jellegű, pontos és érdemi tájékoztatást biztosító fórumot indított a GKM honlapján (http://www.gkm.gov.hu/). Itt a lakosság részéről érkező, az energiatakarékosságra vonatkozó kérdésekre szakemberek válaszolnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük