2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Már Bécsig ér a csatornahálózat

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/46864"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_335.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>A Kecskemét és agglomerációjának csatornaépítési, csapadékcsatorna-felújítási munkálatai véget értek. A projekt során keletkezett megtakarításokból indult ún. kis-ISPA projekt keretén belül 40 km-nyi csatornával egészült ki a hálózat, amely így 350 km hosszú - ez a Kecskemét-Bécs távolságnak felel meg. A Cs-3-0-0 csapadékcsatorna pedig 1460 méter hosszú lett.

A Kecskemét és agglomerációjának csatornaépítési, csapadékcsatorna-felújítási munkálatai véget értek. A projekt során keletkezett megtakarításokból indult ún. kis-ISPA projekt keretén belül 40 km-nyi csatornával egészült ki a hálózat, amely így 350 km hosszú – ez a Kecskemét-Bécs távolságnak felel meg. A Cs-3-0-0 csapadékcsatorna pedig 1460 méter hosszú lett.

A Kecskemét és agglomerációjának csatornaépítési, csapadékcsatorna-felújítási munkálatai véget értek. A projekt során keletkezett megtakarításokból indult ún. kis-ISPA projekt keretén belül 40 km-nyi csatornával egészült ki a hálózat, amely így 350 km hosszú – ez a Kecskemét-Bécs távolságnak felel meg. A Cs-3-0-0 csapadékcsatorna pedig 1460 méter hosszú lett.

„A kecskeméti agglomeráció szennyvízelvezetési és -tisztítási rendszerének fejlesztése" projekt újabb szakaszának átadója zajlik 2011. június 23-án, Kecskeméten. A városon kívül Kerekegyházát, Helvéciát és Ballószöget magába foglaló komplex beruházás egyik utolsó szakasza, a kis-ISPA készült el most, melynek keretében mintegy 40 km-rel növekedett az új csatornahálózat hossza, amely így összesen majdnem 350 km-t tesz ki. Az elmúlt egy évben – többek között – Ballószögben, a Deák Ferenc utcában, Kecskemét külső városrészeiben: Matkón, Ménteleken, a Kossuth-lakótelepen, Kutatóintézet-lakótelepen, illetve Borbáson épült meg a közmű.

A Cs-3-0-0 csapadékcsatorna 1460 méter hosszú, a Batthyány- Magyar utca térségétől a Praktiker túloldaláig, az 5-ös út túloldalán lévő Cs-2-0-0 csatornáig tart. Ezen belül 555 méter 1600-as átmérőjű, 905 méter pedig 1400-as átmérőjű csatornával készült el.

– Rendkívül hosszú munka áll mögöttünk – mondta dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere. – Az ISPA-program 2000-ben már elkezdődött a tervezéssel, pályázati anyag összeállításával, a tényleges kivitelezés 2006-ban vehette kezdetét, melynek során először egy több mint 300 km hosszú csatornahálózat készült el, ez egészült most ki újabb szakaszokkal. Ezek mellett egy teljesen új komposztáló telep átadása történt meg, és a meglévő szennyvíztisztító telepet újítottuk fel. Bátran mondhatom: ez egy hatalmas beruházás, amely jelentősen és érezhetően javította, vagy fogja javítani a településen élők életkörülményeit.

A szennyvízhálózatot kiszolgáló, Bácsvíz Zrt. tulajdonában levő szennyvíztisztító telepen épült üledékiszap-sűrítő és víztelenítő berendezéseket, csökkentik a növekvő mennyiségű üledékiszap szárazanyag-tartalmát; a termelődő biogáz hasznosítására ráadásul egy további gázmotorral is bővítették a telepet, hogy az így termelt villamos energia helyben felhasználható legyen. Az új komposztálótelep napi maximális kapacitása 53 tonna szennyvíz-iszap feldolgozása, ami éves szinten közel 20 ezer tonnát jelent; ezzel a kapacitással a teljes régióban lévő különböző szennyvíztisztító telepekről át tudja venni az iszapot.

– Azt kell, hogy mondjam, eddig rendkívül jól vizsgáztak az átadott létesítmények – tette hozzá dr. Zombor Gábor. – A komposztálótelepen tavaly szeptembere óta, azaz amióta „élesben" működik a telep, mintegy 8400 köbméter iszapot dolgoztak fel, és a projekt által érintett több mint 10 ezer családtól, a felhasználóktól is kedvező visszajelzéseket kaptunk.

 

Az Európai Uniós támogatással megvalósult projektben 6,5 milliárd forintos forrást biztosított az unió, amely a teljes bekerülési költség mintegy 60%-a. A jelenlegi árfolyamon számolva 11 milliárd forint értékű beruházás 30%-át a kormány, míg 10%-ot a négy településen élő lakosság és az önkormányzatok teremtettek elő.

 

Számokban, összefoglaló módon:

–         11 mrd forintos beruházás

–         Európai Unió által támogatott projekt

–         A teljes projekt időtartama: 2006-2011 tavasza

–         350 km hosszú csatornahálózat

–         Érintett települések: Kecskemét, Ballószög, Helvécia, Kerekegyháza

–         mintegy 11 ezer érintett háztartás (56 ezer lakos)

–         csatornázás utáni helyreállító munkákban összesen 200 ezer m2-nyi sávos úthelyreállítás történt; ez összesen 122 utca 41 km hosszú szakasza.

–         megépítésre került egy 20 ezer tonna/év kapacitású zárt cellás központi komposztáló telep, amely víztelenített szennyvíziszapot kap a teljes régióban lévő különböző szennyvíztisztító telepekről. Megépült 2 db, 40 m x 66 m acélszerkezetű, előkészítő, és utóérlelő komposztáló csarnok és 24 db 60 m3-es gyorskomposztáló kamra. Kiépültek az iszapkomposztáló egységekhez kapcsolódó építmények, biofilterek, hídmérleg, gépkocsi mosó, eszközök és folyamatellenőrző egységek is.

–         Megépült az 1460 méter hosszú Cs-3-0-0 csapadékcsatorna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.