A Fujitsu Siemens Computers megkezdte az energiatakarékos üzemmódban automatikusan kikapcsolódó tápegységű monitorok szállítását. Európa vezető IT-szállítója házon belül fejlesztette ki az áttörő jelentőségű, új energiatakarékos technológiát, amely elsőként a SCENICVIEW Premium Line ECO monitorcsaládba építve kerül piacra.

 

A Fujitsu Siemens Computers megkezdte az energiatakarékos üzemmódban automatikusan kikapcsolódó tápegységű monitorok szállítását. Európa vezető IT-szállítója házon belül fejlesztette ki az áttörő jelentőségű, új energiatakarékos technológiát, amely elsőként a SCENICVIEW Premium Line ECO monitorcsaládba építve kerül piacra.

A „nulla wattos" monitorkoncepció bejelentése óta előrendelések ezrei érkeztek az új termékre az EMEA-régió minden részéből. Az első „nulla wattos" monitorok a korábbi ütemezésnek megfelelően kerülnek piacra.

A szabadalmaztatás alatt álló „nulla wattos" energiatakarékos technológia azt jelenti, hogy az új SCENICVIEW ECO monitorok használaton kívül egyáltalán nem fogyasztanak villamos áramot – mivel ilyenkor DC-átalakítójuk teljesen kikapcsol. Ez egyedülálló a világon, hiszen a többi monitor rendszerint még készenléti üzemmódban is felvesz 1-6 watt energiát. Az Eco üzemmód alapértelmezett állapotban be van kapcsolva. A kijelző tápegysége tartalmaz egy PC által vezérelt kapcsolót. Amikor a monitor kikapcsol, ez a kapcsoló teljesen leválasztja az egységet az elektromos hálózatról. Amikor a PC újra kimeneti jelet küld a monitornak, egy kis elektromos impulzus visszaállítja a kijelző tápellátását. Ez a funkció analóg és digitális monitorkimenet esetén is működik.

A Német Szövetségi Anyagkutatási- és -vizsgálati Intézet (Bundesanstalt für Materialforschung)* szerint 35 terawatt energiát lehetne megtakarítani évente, ha az Európai Unió minden részén átállnának készenléti üzemmódban nulla watt energiát fogyasztó elektromos eszközökre. Az uniós „Stand-by Initiative" jelentése szerint a készenléti üzemmód teszi ki a háztartások és az irodák villamosenergia-fogyasztásának mintegy 10 százalékát az EU tagállamaiban**.

„Kis változtatásokkal is komoly eredményeket lehet elérni a villamosenergia-igény kezelésében" – véli James Governor, a RedMonk vezető elemzője. „Ezért olyan nagyszerű fejlesztés a Fujitsu Siemens Computers használaton kívül semmit nem fogyasztó monitora."

A Fujitsu Siemens Computers mindkét SCENICVIEW ECO monitora – a 20 hüvelykes P20W-5 ECO és a 22 hüvelykes P22W-5 ECO – a Premium családhoz tartozik, tehát a környezetbarát tulajdonságok mellett gazdag funkcionalitással bír. Mindkét egység továbbfejlesztett, ergonomikus talppal rendelkezik, amivel a felhasználók minden eddiginél szabadabban állíthatják be a monitor magasságát – akár az asztallappal közel egy szintben.

Az ECO monitorok DisplayView AutoBright fényerőszabályozó funkciója automatikusan a fényviszonyokhoz igazítja a monitor fényerejét. Ezzel csökkenti a szem fáradását és akár további 30 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást. A monitorok maximális fényereje 300 cd/m2.

Az ECO monitorok 1680 x 1050 képpont maximális felbontást nyújtanak, és 5 millimásodperces válaszidővel, zavaró képernyőhatások nélkül jelenítik meg az éles, tiszta grafikákat. A HDMI interfész támogatásának köszönhetően a monitorok a nagy felbontású grafikák szerkesztéséhez is ideálisak.

Szeptemberben két újabb modellel egészül ki a „nulla wattos" kínálat: egy 24 és egy 26 hüvelykes monitorral.

A „nulla wattos" technológia kidolgozásában kulcsszerepet játszott Dr Joseph Reger, a Fujitsu Siemens Computers műszaki vezérigazgató-helyettese, aki így nyilatkozik a fejlesztésről. „Az elmúlt év során még a csapból is zöld propaganda folyt: rengeteg megalapozatlan marketingígéret hangzott el az IT-termékek környezetkímélő tulajdonságairól. Két új monitora bemutatásával a Fujitsu Siemens Computers ma túlmegy a puszta ígérgetésnél. A mi termékeink készenléti üzemmódban és működés közben is bizonyíthatóan ‘zöldebbek' a többi monitornál – ráadásul áruk sem magasabb azokénál".

„Az új monitorok iránti óriási érdeklődés és az előrendelések nagy száma is bizonyítja, hogy van igény a piacon a valóban környezetbarát IT-termékek iránt" – teszi hozzá Dr Reger. „A fantasztikus fogadtatás pedig további termékek fejlesztésére ösztönöz minket a ‘Zöld IT' filozófia jegyében".

A SCENICVIEW ECO monitorok már jelenleg is rendelhetők az EMEA‑régió minden országában. A 20 hüvelykes modell már 100.000 forint alatt elérhető.

* BAM, http://www.bam.de/

** Forrás: EU Stand-by Initiative, http://re.jrc.ec.europa.eu/energyefficiency/html/standby_initiative.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük