Az Alkotmánybíróság elfogadhatatlan ítélete ellen szerettek volna tiltakozni az országgyűlési képviselők elszámoltatása miatt indított népszavazási kezdeményezés támogatói. Élőlánccal, gyertyával a kézben akarták kifejezni nemtetszésüket a Civil Mozgalom szimpatizánsai. A helyszín a Kossuth tér lett volna.

 

 

Az Alkotmánybíróság elfogadhatatlan ítélete ellen szerettek volna tiltakozni az országgyűlési képviselők elszámoltatása miatt indított népszavazási kezdeményezés támogatói. Élőlánccal, gyertyával a kézben akarták kifejezni nemtetszésüket a Civil Mozgalom szimpatizánsai. A helyszín a Kossuth tér lett volna.

 

  
    Mint ismeretes Seres Mária magánszemélyként kezdett aláírásgyűjtésbe tavaly októberben. Kezdeményezését több mint 600 ezren támogatták. A parlament áprilisban már döntött a népszavazásról, ám négy személy megtámadta az országgyűlés határozatát. Ezeket az indítványokat bírálta el az Alkotmánybíróság a múlt héten, továbbá figyelembe vette, hogy időközben a parlamentben elfogadtak egy törvénymódosítást, amely szintén rendezni akarta a képviselői javadalmakat. A négy indítványt ugyan elutasította, de az új törvény miatt okafogyottá nyilvánította a népszavazási kezdeményezést.

Seres Mária szerint az új törvény továbbra sem teszi kötelezővé a számlával való elszámolást, viszont megemeli a képviselők fizetését – így ciklusonként kb. 3 milliárd forinttal kerül többe az adófizetőknek a 386 honatya. Az sem elfogadható, hogy akkor kezdtek hozzá a törvényalkotáshoz, amikor már határozatot hoztak arról, hogy legyen népszavazás. A népszavazásokat alkotmányos védelem illeti meg. Semmiféle beavatkozás nem megengedett még az országgyűlésnek sem, hisz könnyen hozhatnak olyan törvényt, ami értelmetlenné tesz egy népszavazást, de aztán a törvényt bármikor módosíthatják, visszavonhatják. Az, hogy törölték a költségtérítés fogalmát, egyértelmű beavatkozás, és mind a Köztársasági elnöknek, mind az Alkotmánybíróságnak ezt a ténykedést el kellett volna utasítani, ám egyikük sem tette.

A szelíd élőláncos tiltakozást július 23-án, csütörtök estére tervezték, de kérésüket a rendőrség elutasította arra hivatkozva, hogy akadályoznák(!) a forgalmat.
A szervezők 300 főt vártak – ám a rendőrség szerint a tömeg felduzzadhat, és akkor elállná a villamos útját, vagy az úttestet. A közlekedésrendészeti szakvélemény szerint a tervezett demonstráció 3 órája alatt akár tízezres nagyságrendű ember közlekedése hiúsulhatna meg. Az ő mozgásszabadságuk a gyülekezési jognál előrébbvaló – ezért megtiltották a rendezvényt.

– Nem értem hogyan akadályozhatnánk a forgalmat egy Parlament körüli élőlánccal? Ez nem nagygyűlés – nem lett volna színpad, se szónokok, se hangosítás – mondja Seres Mária, aki egyben a Civil Mozgalom vezetője. – Egymás mellett álltunk volna közvetlenül a Parlament épülete körül. Ám ha nem gyülekezhetünk Budapesten a Kossuth téren, akkor majd gyülekezünk a vidéki falvakban és városokban. Építjük a Civil Mozgalom országos hálózatát, és határozott szándékunk, hogy elindulunk tavasszal az országgyűlési választáson. Végre felelős képviselőkre lenne szüksége az országnak, nem pedig anyagias politikusokra!

A rendőrség tiltó határozatára Seres Mária így reagált: — Nem tudom, meddig lehet még feszíteni a húrt Nem keserített el a hozzáállásuk – viszont a tanulságot levontam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük