Márciusi programcsicsergő

Ébredj új tavasz, jégtörő, sugaras, gallyat lombosító, rügyet rojtosító, mindenféle madarakat víg versre tanító! (Csanádi Imre)

Ébredj új tavasz, jégtörő, sugaras, gallyat lombosító, rügyet rojtosító, mindenféle madarakat víg versre tanító! (Csanádi Imre)

De nem csupán verset, hanem programokat is hoztunk. Nem is egyet, nem is csak húsvétit, időben, térben, témában változatosat.

 

50. Kodály Hangverseny, március 5., Balatonfüred, Anna Grand Hotel, www.balatonfured.hu, Szép hagyomány Balatonfüreden a városban működő, kórusok, iskolák, közreműködésével, immár 50. alkalommal megrendezésre kerülő Kodály Zoltán Emlékhangverseny.

 

Borbarangolás Badacsonyban, június 1.-ig, www.badacsony.com, A badacsonyi borászok szombat esténként mutatják be a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé.

 

Nők Hete, március 7-12., Keszthely, Balaton Színház, www.balatonszinhaz.hu, Március második hetében, a nemzetközi nőnaphoz kapcsolódva a Balaton Színház is megpróbál számos érdekes programmal kedveskedni a szebbik nemnek. Egy héten keresztül várják – leginkább hölgyek érdeklődésére számot tartó programokkal – a látogatókat. Női alkotóművészek kiállításai, közönségtalálkozók író- és költőnőkkel, szépségápolási tanácsadások, különböző női tornák bemutatója, ismeretterjesztő előadások, egészségügyi állapotfelmérések és „nőies" koncertek kínálnak napról napra érdekes és tartalmas kikapcsolódást 2016-ban is.

 

IV. Füredi Tavaszi Fesztivál, március 11-15.,        Balatonfüred, Jókai Villa, Anna Grand Hotel, Kisfaludy Színpad, www.balatonfured.hu, A március 15-éhez kapcsolódó tavaszi fesztivál sok kulturális programmal várja az ide látogatókat. Bütykölde várja a gyerekeket, amíg a Kisfaludy Színpadon néptánc és vásári bábjáték lesz.

 

Víz Világnapja a Kis-Balatonon, március 19., Keszthely-Fenékpuszta, Vönöczky Schnek Jakab kutatóház., www.bfnp.hu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Kis-Balatonra. A Kutatóházunkban tartott előadások keretein belül ismerkedhetnek meg látogatóink hazánk édesvizeinek világával, majd testközelből barátkozhatunk a Kis-Balaton a makrogerinctelen lakóival. Szitakötő- és bogárlárvák, poloskák és más vízi rovarok, puhatestűek, halak kerülhetnek a hálóba. Előzetes bejelentkezés szükséges! A programon való részvétel ingyenes. Helyszín: Keszthely, Fenékpuszta, Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház

GPS: 46.700841, 17.23867

 

Ünnepváró játszóház, március 19., Tihany, Levendula Ház, www.bfnp.hu; www.levendulahaz.eu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.  A húsvétváró foglakozáson a látogatók kifújt tojásokat díszíthetnek.  A foglalkozáson a látogatók részére a részvétel ingyenes.

 

Víz Világnapi túra március 19., Zalaszántó, Turul parkoló, www.bfnp.hu, A Kovácsi-patakot kísérő túra során a résztvevők megismerkedhetnek a Kovácsi-hegy kialakulásával (egy felhagyott kőbányában), forrásokkal, lápokkal és azok élővilágával. Meglátogatják a Bazaltutca rejtélyes barlangját, körbenéznek a Hollókő sziklaormáról, körbesétálják a Békesztúpát végül a Kotsy-malomban ismerkednek régmúlt idők lisztporos emlékeivel. Időpont: 10.00 óra

Találkozás helye: Zalaszántó, Turul parkoló, GPS: 46,892876° 17,229670° A túra hossza 18 km, időtartam: 7-8 óra, szintkülönbség kb. 390 m. Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet és lábbeli, ennivaló, meleg ital. A részvétel térítésmentes. Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

 

Tavaszi Szünidei Matiné, március 24-29., Keszthely, Balaton Színház, www.balatonszinhaz.hu, A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan a kicsiket játszóházakba és olyan népszokásokat felelevenítő bemutatókra várják, mint a húsvéti tojásdobálás. Az ünnepkörhöz kapcsolódó ismeretterjesztő előadás, vagy a hagyományos húsvéti táncház inkább a felnőtt korosztályt célozza meg.

 

Húsvéti tavaszvárás a Bivalyrezervátumban, március 26-27., Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum, www.bfnp.hu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság húsvétkor is szeretettel várja az érdeklődőket a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba. A kézműves játszóházban természetközeli, tavaszváró húsvéti dekorációk készülnek, húsvéthoz kötődő hagyományok elevenednek meg. Megtekinthetők lesznek a múlt évben készült tavaszi-húsvéti témájú gyermekrajzok. Tojásvadászatot hirdetünk gyermekeknek: az eredményes „vadászokat" lovaskocsizással jutalmazzuk!   Helyszín: Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum GPS: 46.580862, 17.200438

Időpont: szombat – vasárnap 10.00 – 16 00 óra. A foglalkozáson való részvétel ingyenes. Előzetes jelentkezés szükséges.

 

Várkapunyitó, március 27., Szigliget, Vár, www.szigliget.hu, Várkapunyitó rendezvényünk nem hiába kapta nevét, hiszen ez a programunk tulajdonképpen a vár szezonnyitója, és most már évek óta színesíti a szigligeti programok sorát. Valamennyi korosztály számára tartogatunk különleges programot, melynek helyszínéül az alsó várban található színpad szolgál. Zenés előadások, bábjátékok, apródavatás várja a gyerekeket, de a felnőttek számára is remek kikapcsolódást biztosítunk. A rendezvényre meghívunk különböző hagyományőrző csoportokat, néptánc együtteseket, régizenei együtteseket, vásári komédiásokat, velük szeretnénk színvonalas szórakozást biztosítani kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

Húsvéti tavaszvárás, március 28., Vörs, Tájház, www.bfnp.hu, A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság húsvétkor is szeretettel várja az érdeklődőket a Vörsre, a tájházba. Hétfőn kézműves játszóház, tavaszi-húsvéti témájú gyermekrajzok kiállítása várja a gyermekeket. A Tájház ezen a napon kedvezményes jeggyel látogatható. Helyszín: Vörs, Tájház GPS: 46°39,594'; 17°15,915' Időpont: 10.00 – 16.00 óra A foglalkozáson való részvétel ingyenes!

 

Orosz Bál 2016., március 5., Budapest Marriott Hotel bálterme, http://oroszbal.hu/orosz-bal-2016/program-2016-2/, Nyolcadik alkalommal rendezzük meg a Budapesti Orosz Bált, amelyet hagyományosan a Nőnap jegyében szervezünk.  Az elmúlt hét alkalom egyértelműen bebizonyította, hogy ez a rendezvény a legelegánsabb magyarországi orosz rendezvény – ezt a színvonalat meg kívánjuk tartani 2016-ben is. A Budapesti Orosz Bál szervezői egyértelműsíteni szeretnék: ez egy multikulturális művészeti esemény, ahol a tánc, az ének, a kulináris élvezetek alapján találkoznak egymással a vendégek.

2016-ban helyszínt váltunk, hogy a több mint 140 négyzetméteres üvegfalon keresztül a vendégek közvetlenül a bálteremből gyönyörködhessenek a kivilágított budai vár szépségében. Természetesen pezsgővel és kaviárral fogadjuk a vendégeket. Az előtérben harmonika szól, majd következik a Gálavacsora. Ezúttal kifejezetten orosz menüsort állít össze a szálloda főszakácsa. A program fénypontja az orosz balettművészek bemutatója: Maja Balasova (orosz és nemzetközi énekversenyek díjazott művésze és együttese), valamint az orosz néptáncosok előadása (Gzhel – Moszkvai Állami Táncszínház). A vacsorazenét és a vacsorát időnként egy-egy rövid program szakítja meg, majd a vendégek veszik birtokba a táncparkettet. Éjfélkor tombola, utána következik a vacsora következő fogása és hajnalig tánc.

 

Húsvét a Skanzenben, március 27-28, Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum., http://skanzen.hu,  A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum minden évben tavasszal nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Első rendezvénye a Húsvét, amely hosszú idők óta a leglátogatottabb program és Magyarország legnépszerűbb tavaszköszöntő eseménye. Tavaly a két napos fesztivál alkalmával 17 ezer ember kereste fel a múzeumot. A nagyszámú érdeklődés egyrészt annak a színes programnak köszönhető, amellyel a múzeum várja vendégeit, másrészt igazolja, hogy a húsvéti hagyományok felelevenítésének hiteles helyszíne a Skanzen. A Húsvétot három tájegységben a tojásfestéssel, tavaszköszöntő és húsvéti népszokások bemutatásával, tavaszi dekorálással, tojásjátékokkal, locsolóversíró versennyel, ünnepelik. A kézműves foglalkozások elsőszámú kedvence várhatóan a vesszőnyuszi-készítés lesz, de biztosan sokan választják majd a vesszőkoszorú-fonást is, hogy szép húsvéti dekorációt vihessenek haza emlékbe. Romantikus beállítottságúak rozmaringból fonhatnak koszorút, és persze nem fognak hiányozni a palettáról a húsvéti locsolás kellékei sem; szagosvíz készül a boszorkánykonyhán, vidám menyecskék tojásberzselést és írókázást tanítanak, és a látogatók lélegzetüket visszafojtva figyelhetik a tojáspatkoló óvatos mozdulatait is.

A hosszú téli bezártság után a gyerekek végre kedvükre virgonckodhatnak a játékudvarokban és a szalmabála-ugrálóban, kiereszthetik a torkukat a népdaltanítás alatt, rophatják a táncot a táncházban, pöröghetnek a körhintán, hogy aztán a bábelőadásokon, és a meseházban megpihenjenek. A legapróbbak a bárányka-hívogatóban játszhatnak, anyukák pedig régi idők szépítőszereivel ismerkedhetnek. A rendezvényekre mindenkit szeretettel várnak március 27-én és 28-án – szombaton és vasárnap -, 9-től 17 óráig.          

 

Szegedi Toros Pálinkafesztivál, március 11 – 15., Széchenyi tér, http://www.torosfesztival.hu/, Mindenkit vár egy igazi magyar eszem-iszom fesztivál 2016. március 11-15. között Szegeden! Immáron hetedik alkalommal kerül megrendezésre a magyar hagyományokat őrző Toros és Pálinkafesztivál, a Tisza Expo Zrt. szervezésében. A már öt naposra bővült rendezvénnyel az igazi falusi disznótoros hangulatot hozzuk Szeged szívébe, a Széchenyi térre.

 

Thermál Tour Futóverseny a Gyógyvizek Völgyében, március 13., Egerszalók, Demjén A két település utcái, , www.gyogyvizekvolgye.hu, A családi hétvége keretében a szombati napon benépesülnek az egerszalóki barlanglakások, piaci jelenetbe csöppennek a látogatók, a házakban kézműves mesterektől leshetik el a fogásokat, akár saját maguk is beöltözhetnek és beköltözhetnek. Ezen a napon többféle távot teljesíthetnek a futók végig a Gyógyvizek Völgyén.

 

Szalóki Húsvétoló, március 26., Egerszalók Faluház ( Kossuth u. 17.), www.gyogyvizekvolgye.hu, Felelevenítjük a húsvéti szokásokat, a népi locsolás, tojásfestés hagyományait, de megismerhetik a tojásírás és egyéb népi kismesterségek fortélyait. Lesz néptánc és népzene, kisállat simogató, népi játékok.

 

Hollókői Húsvéti Fesztivál, március 27-28., www.holloko.hu, A Hollókői Húsvéti Fesztivál a falu leghíresebb és a legnagyobb rendezvénye, melyen a látogatók élményeket gyűjtve megtapasztalhatják az igazi paraszti élet hagyományait és élő tradícióit.

 

Matyó Húsvét, március 27-28., Mezőkövesd, Hadas Városrész, www.mezokovesd.hu, "A nagyszombati szertartást követően Húsvét vasárnap és hétfőn a régi településszerkezetet megőrző Hadas városrészben húsvéti szokások és népi mesterségek bemutatója, húsvéti ételszentelés, kóstolás, folklórprogramok, állatsimogató, kovácsbemutató szórakoztatja az ünneplőket. "

 

Tóth Tibor és Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük