Révay András: Champagne-tól Dél-Afrikáig

A cím láttán gondolhatnánk akár egy utazás leírására is, ám a gyanakvóbb természetűek az első szóra már bizonyosan felfigyeltek. Nekik van igazuk! Nem valós, csak képzelt utazásról lehet szó, igaz roppant kellemesről. Útitársuk ugyanis egy szépen formált pezsgőspohár.

A cím láttán gondolhatnánk akár egy utazás leírására is, ám a gyanakvóbb természetűek az első szóra már bizonyosan felfigyeltek. Nekik van igazuk! Nem valós, csak képzelt utazásról lehet szó, igaz roppant kellemesről. Útitársuk ugyanis egy szépen formált pezsgőspohár.

Húsznál is több pezsgő – részben gyöngyözőbor – kóstolására hívott meg szakembereket a VERITAS borkereskedés. Az érdeklődést jól jelzi, hogy a terem már a kezdetekkor igen csak megtelt. Az asztalokon ugyanis olyan pezsgők várakoztak a hűtőtálakban, melyek többsége még az igazán hozzáértők számára is újdonság volt. Mindjárt az első ilyen a Furlan Conegliano Valdobbiande Prosecco Spumante. A szép hosszú nevű ital valóban érdemes a figyelemre. A Prosecco eredetvédett olasz habzóbor, melynek sajátossága, hogy Olaszországban is csak a hegyekben, két tartományban, mindössze tizenöt településen készítik és azt is meghatározták, hogy milyen szőlőkből készülhet. A Palackon a D.O.C.G. jelzés mutatja, hogy dűlőszelektált, a legmagasabb, superior kategóriának felel meg. Az ital világos, szalmasárga színű, nagyon elegáns szénsavszerkezetű, gyönyörű almás, körtés jegyek uralkodnak az ízében. Illata enyhén „gyógynövényes", az igazi ínyenc szakértők számára az összhatásból az ánizs, kamilla is kivehető. Az alkohol inkább visszafogott benne.

Dél-Afrikában több mint 350 éve művelnek szőlőt és készítenek bort. Ez a világ nyolcadik legtöbb bort készítő országa. A Simonsig Estate a nevét a fenséges látványt nyújtó Simonsberg-hegyről kapta. A birtok 1688 óta folyamatosan a francia hugenotta ősöktől származó Malan család kezében van. Az ő nevükhöz fűződik Dél-Afrikában az első methode traditionelle eljárással készült pezsgő, 1971-ből. A Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2012 három fajta, a Pinot Noir (50 %), a Chardonnay (46 %) és a Pinot Meunier (4%) házasításával jött létre. Viszonylag nehezebb, krémesebb ital. A Chardonnay alapbor egy részét hordóban is érlelték, a pezsgő pedig másfél év palackos érlelés után kerül csak a fogyasztóhoz. Gyöngyözése a pohárban energikus, mégis elegáns, aromáiban a fehér húsú őszibarack almával és másodlagos élesztős jegyekkel kísérten van jelen.

A bemutatóról természetesen nem hiányozhatott „minden pezsgők atyja", a kizárólag a névadó Champagne vidékén készült pezsgő sem. Rózsaszín címkéje ellenére nem csak női italnak szánták a Chardonnay és Pinot Noir házasításával készült Duval-Leroy Rose Sec Lady Rose Sleeve pezsgőt. Ám a palack inkább a hölgyek számára lesz vonzó. A címke azt is elárulja, hogy ez a pezsgő a Duval-Leroy, családi kézben lévő birtokról származik. Nemcsak a palack színes, a maga a pezsgő is kellemes lazac-színű, melyet a kékszőlő rövid ideig tartó héjon áztatásával nyernek. Félszáraz karakterű, epres utóízzel. Aperetifnek, de halételek, rizottó mellé is bátran ajánlható, ugyanakkor desszertekhez epres tortához, fagylalthoz is kitűnő lehet.

Ugyancsak a híres francia vidék szülötte az Ay városából származó Brimoncourt Blanc de Blanc, mely tökéletes aperitif az ünnepi asztalhoz. A pincészet fiatal, csak nyolc éves, és ez a fiatalság tükröződik a száz százalék Chardonnayből készült pezsgőben is. Kitűnő egyensúly, frissesség, halvány szalmasárga szín és arany korona teszi egyedülállóvá. Illatában friss gyümölcsösség, fehér virágok: akác és galagonya jellemzik. Ízében a virágos jegyek mellé citrusosság társul: sárga citrom és grapefruit. Kiválóan illik füstölt lazac, sushi, tengeri kagyló, grillezett hal mellé.

A Mátrai Borvidéken, Gyöngyösön dolgozik a több mint száz éves múltra visszatekintő Dubicz Borászat és Szőlőbirtok. Tevékenységükkel igazolják, hogy ezt a vidéket méltatlanul hanyagolták el az elmúlt évtizedekben. Az emberek egy része még mindig nehezen hisz el, hogy errefelé kiemelkedő minőségű borok is találhatók. Ez a pincészet többségében reduktív eljárással, acéltartályban készíti borait, de a prémium kategóriában hordós boraik is vannak. Főleg a borvidékre jellemző illatos, gyümölcsös fajták, Irsai Olivér, Muscat Ottonel, Cserszegi Fűszeres alkotják a kínálatot. Sok Sauvignon Blanc-t s telepítettek, mert ennek kedvező az itteni, kicsit hűvösebb éghajlat. Elhatározták, hogy rendszeresen egy cuvée is színesíti majd a választékot. Jelenleg egy gyöngyözőborral, a Muscat Ottonel – Cserszegi Fűszeres 90 : 10 arányú párosításával jelentek meg a Veritas bemutatóján. Elkészítésénél a cél az volt, hogy a könnyed, illatos, gyümölcsös bort, széndioxid hozzáadásával tegyék még frissítőbbé. A muskotályra jellemző pici édesség jól egyensúlyban tartja széndioxidot. Úgy tervezik, hogy minden évben megjelennek majd egy hasonlóval.

A Törley gyárat a Törley Francois Rose Brut Nature Nyerspezsgő is képviselte a bemutatón. A Francois testvérpárt még Törley József hívta magával Franciaországból, de az együttműködésük néhány év után megszűnt és a franciák 1887-ben önálló céget alapítottak. Ez a pezsgő – amint a neve is mutatja – teljesen száraz, tehát mindössze 0 és 1 gramm közötti cukormennyiséget tartalmaz, a gyártás során nem adnak hozzá úgynevezett likőrt. Az alapbor itt Pinot Noir. A héjtól gyorsan elválasztják a levet, így a bor halvány marad. Ezt a pezsgőt igazán letisztult ízek jellemzik. Nem a Champagne-t kívánják utánozni, hanem a hazai ízvilágot, a gyümölcsösséget, fiatalosságot jelenítik meg benne. Éppen ezért aperetifnek, érkezéskor fogadó italnak tökéletesen alkalmas, minden étkezést lehet ezzel kezdeni vagy zárni.

www.borkereskedes.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük