2022.november.30. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MARINA ABRAMOVIĆ A MÉLYCSARNOKBAN — 2012. április 22-ig

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58478"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Jankovics%20M%20Vend%C3%A9gl.%20M%C3%BAz.%20Abramovic%20051.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A Műcsarnok újabb kiállítótérrel bővült: a <strong>Mélycsarnokkal</strong>, ahol különleges tárlatokat láthat a közönség. A korábbi raktárak helyét alakították át erre a célra - vezette be a nézőket Gulyás Gábor igazgató. A megnyitón Borbély Miklós szaxofonos variációit és a szerbiai Szombathy Gyula performanszát láthattuk, amivel korábbi honfitársa, Abramović művészete előtt tisztelgett: ötágú csillagot rakott ki rózsaszirmokból, és a közepébe egy meztelen babát helyezett. </p> <p>

jankovics%20m%20vend%c3%a9gl.%20m%c3%baz.%20abramovic%20051.thumbnailA Műcsarnok újabb kiállítótérrel bővült: a Mélycsarnokkal, ahol különleges tárlatokat láthat a közönség. A korábbi raktárak helyét alakították át erre a célra – vezette be a nézőket Gulyás Gábor igazgató. A megnyitón Borbély Miklós szaxofonos variációit és a szerbiai Szombathy Gyula performanszát láthattuk, amivel korábbi honfitársa, Abramović művészete előtt tisztelgett: ötágú csillagot rakott ki rózsaszirmokból, és a közepébe egy meztelen babát helyezett.

jankovics%20m%20vend%c3%a9gl.%20m%c3%baz.%20abramovic%20051.thumbnailA Műcsarnok újabb kiállítótérrel bővült: a Mélycsarnokkal, ahol különleges tárlatokat láthat a közönség. A korábbi raktárak helyét alakították át erre a célra – vezette be a nézőket Gulyás Gábor igazgató. A megnyitón Borbély Miklós szaxofonos variációit és a szerbiai Szombathy Gyula performanszát láthattuk, amivel korábbi honfitársa, Abramović művészete előtt tisztelgett: ötágú csillagot rakott ki rózsaszirmokból, és a közepébe egy meztelen babát helyezett.

 

A nyitó kiállítás is ilyen különlegesség: a performansz, a fotó és a videó egyvelege. A hozzá tartozó vetítőteremben werkfilmen követhetjük nyomon, hogyan készültek az installációk a szerb származású Marina Abramović munkáihoz. Az 1946-os születésű művésznő a hetvenes években az ún. body-art performanszokkal szerzett nemzetközi ismertséget. Önmagát műtárgynak tekintette, és önbántalmazó előadásokkal vonta magára a figyelmet. Ennek előzménye, hogy a szülei szigorú, önsanyargató életet éltek Tito Jugoszláviájában. Gyerekként szeretetlenségben nőtt fel, azután önkínzásban rivalizált a szülőkkel. Gyerekkora szenvedéstörténetek sorozata volt. Ifjan a bécsi akcionizmust követte, amelyben a „művészek" nyilvános önkasztrációval vagy öngyilkosságokkal tűntek ki.

jankovics%20m%20vend%c3%a9gl.%20m%c3%baz.%20abramovic%20052.thumbnail

 

Marina Abramović a feminizmus és az akcionizmus keverékével a saját testébe vörös csillagot vágott, megpróbálta tűrőképességét a nyilvánosság előtt próbára tenni a heideggeri nézet alapján, miszerint a művészet = igazság. A legnagyobb kegyetlenségek után sokszor a nézők mentették meg az életét. A nyugati világban kelet-európai sikertörténetnek számítottak a „művei". Jugoszlávia valóban szabad utat engedett a művészetek minden ágának. 

 

A most látható: Az üresség nyolc leckéje című munkája 2008-ban készült Laoszban. Amit Marina először ott tapasztalt, hogy egy buddhista ünnepség helyszínétől nem messze a gyerekek játékfegyverekkel vívták a filmekből látott csatáikat. Segítőtársaival és két operatőrrel egy nagyobb faházat épített Laosz fővárosában, Luang Prabangban, majd 26 óvodáskorú gyereket öltöztetett be terepszínű katonaruhába, s kínai gyártmányú játékfegyverekkel látta el őket. „Élethű" harci jeleneteket, kivégzést, katonai tárgyalást, közelharcot, házba való behatolást játszatott el velük, amit a gyerekek nagyon élveztek, ráadásul rendes ellátást is kaptak. Nem volt számukra idegen a szerep, szinte megszokták a háborúkat. A kiállítás falain láthatjuk a művésznő rendezési terveit, rajzait, „családi" fotókat és hozzá a döbbenetesen életszerű video-installációkat a felvett jelenetekről.

 

A werkfilm első kockáin a művésznő a laoszi természet idilli képeit örökíti meg: gyönyörű vízesés, hatalmas törzsű szent fa, tengerpart. Mindezek új értelmet nyernek a katonai harcok után, amit a gyerekek és a nézők átélnek. A végén mindenki felsóhajt, hogy nem történt meg. A játékfegyvereket gúlába rakva elégetik. Vigasztaló. Nagy hatású az egész alkotás, amit egy francia galéria tulajdonosnője finanszírozott, mert érezte benne a sikert. A kiállítás kurátora Boros Lili.

 

DOBI ILDIKÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.