2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Márta István nyílt napot tart az Új Színházra pályázóknak!

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53369"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/u_0.thumbnail.jpg" border="0" width="88" height="100" /></a></span>Mint ismert, 2011. augusztus 28-án lejár az Új Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat benyújtásának határideje. Márta István - aki 13 esztendeje vezeti a teátrumot és ezúttal is indul az igazgatói székért - augusztus 25-ére (csütörtökre) „nyílt napot" hirdet meg a további pályázók részére, melynek keretében - ha akad érdeklődő - bemutatja az épületet és válaszol a működtetést érintő kérdésekre.

Mint ismert, 2011. augusztus 28-án lejár az Új Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat benyújtásának határideje. Márta István – aki 13 esztendeje vezeti a teátrumot és ezúttal is indul az igazgatói székért – augusztus 25-ére (csütörtökre) „nyílt napot" hirdet meg a további pályázók részére, melynek keretében – ha akad érdeklődő – bemutatja az épületet és válaszol a működtetést érintő kérdésekre.

Mint ismert, 2011. augusztus 28-án lejár az Új Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat benyújtásának határideje. Márta István – aki 13 esztendeje vezeti a teátrumot és ezúttal is indul az igazgatói székért – augusztus 25-ére (csütörtökre) „nyílt napot" hirdet meg a további pályázók részére, melynek keretében – ha akad érdeklődő – bemutatja az épületet és válaszol a működtetést érintő kérdésekre.

A nyilvánosság szellemében a határidő lejárta utáni napon az internetre is felteszi dolgozatának főbb elemeit. Ezek közül feltétlenül kiemelendő a szomszédos országok nemzeti és magyar színházi kultúrájának bemutatása, együttműködések megerősítése, új kapcsolatok kiépítése. A nyitás már az elmúlt hónapokban megtörtént: szerződést kötöttek a Belgrádi Nemzeti Színházzal, az újvidéki Szerb Nemzeti Színházzal, az eszéki Horvát Nemzeti Színházzal, a Marosvásárhelyi Színiakadémiával és a Szatmárnémeti Északi Színházzal, valamint aláírás előtt áll a megállapodásuk a marosvásárhelyi Nemzeti Színházzal.

 

Az Új Színház először a 2007-2008-as évadban hirdette meg Kőfal-Pálya pályázatát, majd a 2009-10-es és 2010-11-es évadban még két alkalommal. A pályázat célja a struktúrán kívül színházak számára bemutatkozási lehetőség kínálása volt, kőszínházi keretek közt. Most, negyedik alkalommal Kőfal-Pálya IV. – Históriák és életképek a magyar nép „zivataros" és „napfényes" évszázadaiból címmel – történelmi tematikával írták ki a pályázatot a 2011-12-es évadra. Ebből a témaköréből várják a pályaműveket, különösen azokat részesítve előnybe, akik a múlt hagyományát és korunk technikai őrülete közt találnak kapcsolódási pontokat. A jól bevált hagyományaik szerint az Új Színház az infrastruktúrán és a marketingen túl, az esetlegesen keletkező jegybevétel megosztását vállalja.

Az első pályázat még nem volt tematikus, a második esetében gyerekdarabokat vártak, a harmadik pályázatnál zenés, ifjúsági korosztálynak szóló előadásokat. Eddig minden pályázati kiírásban szerepelt, hogy az elbírálásnál előnyt élveznek az Új Színház művészeit is alkalmazó produkciók. A korábbi pályázatokon nyertes előadások rendszerint négynél több előadást éltek meg: A Grönholm-módszer még mindig repertoáron van 2008 januárja óta, a Világszép nádszálkisasszony is 2009 szeptembere óta megy.

Az alábbiakban közöljük Márta István az Új Színház igazgatója által kiadott PÁLYÁZATI KIÍRÁS-t:

Kőfal-Pálya pályázat IV. históriák és életképek a magyar nép „zivataros" és „napfényes" évszázadaiból. Az Új Színház a 2011-2012-es évadra ismét meghirdeti „Kőfal – Pálya IV." pályázatát.

A pályázat célja: az Új Színház profilját meghatározó nyitottság jegyében bemutatkozási és játszási lehetőséget biztosítani független – a kőszínházi struktúrán kívül dolgozó – színházi alkotóknak, csoportoknak. Pályázni olyan új – stúdiószínpadi – produkcióval lehet, amelynek témája a magyar történelem valamely eseménye, és ennek izgalmas, ma is átélhető történetként való feldolgozása. A project vezetője: Lőkös Ildikó dramaturg – Új Színház.

Pályázati föltételek: Csak olyan előadással lehet pályázni, amit eddig még máshol nem mutattak be és kifejezetten az Új Színház Bubik István Stúdiószínpadára készül.

Előnyt jelenthet – de nem kötelező föltétel – ha a produkcióban az Új Színház művészei is közreműködnek. Csak független társulatok pályázhatnak, azok, akik nem állandó (önkormányzati, vagy egyéb) költségvetésből gazdálkodnak. A nyertes pályázat(ok) előadása csak a  kötelező egyeztetések (technika, infrastruktúra, jogdíjak, szponzorok stb.) után valósulhat meg. Egy csapat/személy csak egy pályázatot nyújthat be.

Az Új Színház a következőket biztosítja a nyertesnek:

az előadás helyszíni adaptációjára, vagy megvalósítására korlátozott számú – és a színház munkarendjébe illeszkedő –  próbalehetőséget a Bubik István Stúdiószínpadon (próbadíj nincs) 

a helyszíni próbákra és az előadás(ok)ra  kiegészítő műszaki személyzetet

a produkció technikai igényeinek ismeretében – a színház tárolókapacitásának függvényében – a díszletek, kellékek, jelmezek tárolását és őrzését

a nyertes produkció(k) legalább 3 alkalommal történő előadását a Bubik István Stúdiószínpadon a színház saját produkcióinak játszási tervéhez illeszkedően. (A továbbjátszás a produkció nézettségének, szakmai és közönség sikerének függvénye és további egyeztető tárgyalások kérdése)

az előadások nézettségének – és a később megállapításra kerülő jegyárának – függvényében fellépti díjat a produkcióban részt vevőknek (egyedi megállapodás)

a fentieken kívül a produkció korlátozott pénzügyi támogatását a Budapesti Kulturális Alap által – az Új Színháznak – biztosított forrásból (egyedi megállapodás)

promóciót a színház havi műsorfüzetében, honlapján és más reklámfelületein

a nyertes produkciók – igény szerint – Új színházi ajánlást további pályázatokhoz.

A megvalósuló nyertes pályázatot, pályázatokat az Új Színház kooprodukciónak tekinti, és a nyertessel egyeztetve – lehetőség szerint – a 2011-2012-es évadban bemutatja.

A pályázat beadási határideje: 2011. október 01.

Pályázni kizárólag elektronikus formában lehet az Új Színház honlapján megtalálható adatlap kitöltésével. Cím: kofalpalya@ujszinhaz.hu

A pályázatokat az Új Színház által fölkért szakmai kuratórium bírálja el.

A zsűri tagjai:

Márta István – igazgató (Új Színház)

Szikora János – művészeti vezető (Új Színház)

Hargitai Iván – rendező (Új Színház)

Bagó Bertalan – rendező (Új Színház)

Lőkös Ildikó – dramaturg (Új Színház)

Szűcs Katalin Ágnes – kritikus (Criticai lapok)

Erőss Balázs – igazgató (MU Színház)

A kuratóriumnak nem feladata a pályázatok nyilvános, vagy személyre szóló értékelése. Amennyiben a pályázó mégis igényelné, úgy az Új Színház – lehetősége szerint – biztosítja a konzultációt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.