A magyarhangya következő filmje a MÁRTÍROK című orosz dráma lesz Kirill Szerebrennyikov rendezésében, mely 2017. január 12-én kerül a hazai mozikba.

 

A magyarhangya következő filmje a MÁRTÍROK című orosz dráma lesz Kirill Szerebrennyikov rendezésében, mely 2017. január 12-én kerül a hazai mozikba.

 

Marius von Mayenburg Mártír című drámájából a neves orosz színházi rendező, Kirill Szerebrennyikov rendezett nagy hatású filmet. A rendező Az áldozatkaszkadőr című 2006-os filmjét számos fesztiválon díjazták, Izmena (Betrayal) című drámáját 2012-ben Arany Oroszlánra jelölték a Velencei Filmfesztiválon. A tanítvány Cannes-ban François Chalais díjat kapott.

 

A tizenéves Veniamin először csak nem akar részt venni az iskolai úszáson, majd egyre furcsábban kezd viselkedni. Anyja azt gyanítja, drogozik, pedig egészen másról van szó: a fiú vallási fanatikussá vált. Hamarosan teljesen felbolygatja anyja, osztálytársai és az egész középiskola életét. Állandóan a Bibliából idéz és annak tanításait fegyverként fordítja mindenki ellen. Egyedül Elena, a biológiatanár veszi fel a kesztyűt.

 

Mayenburg drámáját 2013-ban a Katona József Színház is műsorra tűzte Dömötör András rendezésében, és azóta játsszák a Kamrában.

 

Kirill Szerebrennyikov az orosz kortárs színházi élet meghatározó alkotója, a Moszkvai Egyetem tanára, jelentős nemzetközi színházi fesztiválok ünnepelt rendezője. 1969-ben született Oroszországban, a Don-régió központjában, Rosztov-na-Donuban. Színházi, televíziós és filmrendezőként alkot, a Gogol Központ művészeti igazgatója 2012 óta.

Első színdarabját diákként állította színpadra. 1992-ben szerzett diplomát a Rosztovi Állami Egyetemen fizika szakon. 2008-ban kísérleti színész-rendező osztályt indított a Moszkvai Művész Színház színitanodájában. 2012-ben az osztály átalakult és a Stúdió Hét nevet kapta, mely ma a Gogol Központ részeként működik. 2011 és 2014 között Kirill a Winzavod Kortárs Művészeti Központ Platform projektjének művészeti igazgatója volt. A rendező jelenleg Moszkvában él.

2015-ben a Gogol Központ a Lars von Trier által inspirált Idióták című színdarab átiratával lépett fel az Avignoni Fesztiválon, Szerebrennyikov rendezésében.

2016-ban Gogol művét, a Holt lelkeket viszik színre.

 

MÁRTÍROK – színes, feliratos, orosz dráma

eredeti cím: (M)uchenik / The Student

Rendező: Kirill Szerebrennyikov

Tervezett bemutató: 2017. január 12.

Forgalmazó: magyarhangya

 

http://magyarhangya.hu

https://www.facebook.com/magyarhangya

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük