A közel négymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően a gyár területe és kapacitása megkétszereződött, amely mintegy százmillió orvosi eszköz gyártását teszi lehetővé. 2013. április 22-én ünnepélyes keretek között a magyarországi cégvezetéssel Balázs József országgyűlési képviselő és Faragó László, Gyöngyös város polgármestere avatta fel a gyáregységet.

 

A közel négymilliárd forintos beruházásnak köszönhetően a gyár területe és kapacitása megkétszereződött, amely mintegy százmillió orvosi eszköz gyártását teszi lehetővé. 2013. április 22-én ünnepélyes keretek között a magyarországi cégvezetéssel Balázs József országgyűlési képviselő és Faragó László, Gyöngyös város polgármestere avatta fel a gyáregységet.

 

A B. Braun magyarországi cégcsoportja tevékenységének fontos mérföldkövéhez érkezett: sikeresen befejeződtek a 2011 júniusában megkezdett gyárbővítési munkálatok. Az 1991-ben alapított gyárban az elmúlt másfél év alatt eddigi fennállásának legnagyobb fejlesztését hajtották végre. A beruházás során az eredeti 2400m2-es tisztatér kibővült egy 2900 m2-es D-osztályú tisztatérrel, a 2700m2-es raktártér mellé pedig egy 2200m2-es fejlett tárolási rendszerrel ellátott logisztikai tér épült.  Az így kétszeresére nőtt terület egyben lehetővé tette a gyártókapacitás növelését, amely a beruházás következtében duplájára bővült.

A beruházás a helyi munkaerőpiacot is megmozgatta. A B. Braun Medical Kft. a térség második legnagyobb munkaadójaként több mint 100 új munkahelyet hozott létre, így jelenleg 755 dolgozónak biztosít stabil, kiszámítható munkahelyet.

 

A beruházás jelentősége a régió számára

Horn Péter, a B. Braun Magyarország vezérigazgatója a cégcsoportot bemutatva elmondta: a B. Braun gyártási tevékenysége mellett orvosiszoftver-fejlesztéssel, értékesítéssel, valamint vesebeteg-ellátással is foglalkozik hazánkban. A vállalatcsoportot a B. Braun Medical Kft. és a B. Braun Avitum Hungary Zrt. képviseli, amely két cég Magyarországon közel 2000 munkatárs számára jelent biztos és kiszámítható munkahelyet. A B. Braun 27 milliárd forintos éves árbevételével a hazai egészségügyi piac egyik legnagyobb szereplője – évente közel 4 milliárd forint adó- és járulékbefizetéssel járul hozzá az ország költségvetéséhez, és az elmúlt 20 évben 60 milliárd forintot meghaladó összeget ruházott be Magyarországon. „A tulajdonosok dolgozóink szaktudásába vetett bizalmát mutatja továbbá az is, hogy az elmúlt évek során számos termék gyártását helyezték Magyarországra, köztük több egyedi megrendelésre készülő speciális orvosi szerelékét, amelyek tekintetében a gyöngyösi gyárat kompetenciaközponttá jelölték ki" – tette hozzá a vezérigazgató.

Balázs József, Gyöngyös és a Mátraalja országgyűlési képviselője kifejtette: „A B. Braun 1991-ben talált otthonra Gyöngyösön. Akkor, amikor az átalakulás miatt az egész közép-európai térség rendkívül képlékeny, bizonytalan hely volt a vállalkozások számára. Köszönet illeti a német befektetőket ezért a megelőlegezett bizalomért, és a legutóbbi évek bizalmáért is, hiszen a B. Braun a gazdasági válság idején kezdett bele a gyár mostani bővítésébe is, akkor, amikor épp a költségek lefaragásáról szólt a világ.

Mások leépítettek, de a B. Braun bátran épített, miközben folyamatosan helyt tudott állni a térség egyik legnagyobb munkáltatójaként. A cég társadalmi szerepvállalása is mutatja bizalmukat a térségben, hiszen ők a város kézilabdacsapatának névadó szponzorai is.

A mai nap igazi üzenete éppen ezért a cég több mint húszéves töretlen bizalma Gyöngyösben. Ez egy olyan elkötelezettség, amely példát mutat más befektetőknek is."

Faragó László polgármester elmondta, hogy Gyöngyös örömmel fogadta a B. Braun munkahelyteremtő kezdeményezését. „A gyár bővítése és a száz új munkalehetőség egy újabb mérföldkő nem csak a város, hanem a kistérség gazdasági életében, hiszen a családokon keresztül több száz ember megélhetését biztosítja majd a cég. Bízunk benne, hogy a társaság gyöngyösi gyárában ezzel nem ért véget a fejlesztés."

 „Gyártási tevékenységünkben bizalommal építünk a hazai beszállítók szakértelmére. Beszállítóink 1/4-ét magyar – köztük számos, a régióban működő – vállalkozás adja, így 755 állandó munkatársunk mellett elmondhatjuk, hogy közvetetten további 1000 munkahely megtartása kötődik tevékenységünkhöz. Az elkövetkező években a magyarországi hozzáadott érték tovább fog emelkedni, mivel a bevezetett új technológiák importot fognak kiváltani" – mondta el Bognár József a B. Braun Medical Kft. termelési divíziójának igazgatója.

 

Világszínvonalú termékek és legkorszerűbb technológia

A gyöngyösi gyártósorról az egyszer használatos orvosi eszközök – infúziós és transzfúziós szerelékek, cyto-szettek, katéterek, vérvonalak, műtéti elszívó berendezések – mellett speciális orvosi terápiáknál felhasznált eszközök kerülnek ki, amelyeknek 98%-át exportálja a vállalat.

Az új létesítmények szerves egységet képeznek a régi épületekkel – az így létrehozott üzemelrendezés hatékony tárolást és optimális anyagáramlást biztosít. A bevezetett standardizált termék-előállítási folyamatok rugalmas termelést, s a piaci igényekre történő gyors reakciót tesznek lehetővé.

A befektetés eredményeként javultak továbbá a munkavállalók munkakörülményei: új közösségi helyiségeket – öltözőket, ebédlőket – alakítottak ki, ezáltal magas színvonalú és kényelmes munkakörnyezetet biztosítva az immáron 755 dolgozó számára.

A beruházás megvalósulását az Új Magyarország Fejlesztési Terv – Észak-Magyarországi Operatív Programja 708 millió forinttal támogatta, amelyről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség – Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága 2011 májusában döntött.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük