Az uj 200 Ft-os előlapjaAz uj 200 Ft-os előlapja

Ma 2009. június 15.-én bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank az új kétszáz forintos érmét. A kétszáz forintos érme és a bankjegy öt hónapig párhuzamosan marad a forgalomban, de november 16-ától már csak az érme lesz törvényes fizetőeszköz.

 Az uj 200 Ft-os előlapjaAz uj 200 Ft-os előlapja

Ma 2009. június 15.-én bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank az új kétszáz forintos érmét. A kétszáz forintos érme és a bankjegy öt hónapig párhuzamosan marad a forgalomban, de november 16-ától már csak az érme lesz törvényes fizetőeszköz.

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa – a forint történetében először – széles körű társadalmi egyeztetés után úgy határozott, hogy a kétszázforintos bankjegyet érme váltja fel. A tavalyi döntést követően a jegybank tovább folytatta a párbeszédet: szakmai és civil szervezeteket – például automatákat működtető, illetve pénzfeldolgozó szervezeteket, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét — vont be a kétszázas érme műszaki paraméterei kialakításának folyamatába. Szintén újdonság, hogy a pénzen szereplő motívumot azok választották ki, akik nap mint nap kézbe veszik majd; az érme a lakosság által megszavazott Lánchidat ábrázolja.

Az új 200 Ft-os - hátlapAz új 200 Ft-os – hátlapAz MNB annak érdekében, hogy az új érme hétfő reggel már nyitáskor ott legyen az ország számtalan pontján – postákon, bankokban, takarékszövetkezetekben, áruházakban stb. – széles körű, a pénzügyi és a kereskedelmi szféra nagy részét felölelő együttműködést kezdeményezett.

A Magyar Nemzeti Bank szintén először szervez árverést 2009. június 17-én, így hasznosítva az új fémpénz próbavereteit. Az árverés bevételét az MNB jótékonysági célra fordítja, a befolyó összeg kedvezményezettjei a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége.

Az érme kezelése biztonságosabb, illetve használata számos készpénzfizetési helyzetben (automaták, parkolás stb.) praktikusabb is, mint a bankjegyé. A fémpénz tartósabb, s így milliárdos megtakarítást jelent az országnak a könnyen elhasználódó papírpénz helyett. Már három év után megtérül a pénzcsere költsége, és onnantól számítva évente további kb. 1-1,5 milliárd forinttal növekszik a társadalmi megtakarítás.

A kétszáz forintos érme a kétszázforintos bankjeggyel öt hónapig párhuzamosan lesz forgalomban. A kétszázforintos bankjeggyel utoljára november 15-én lehet fizetni, ugyanakkor még 20 évig beváltható lesz az MNB pénztárában.

Végül egy érdekesség: amikor olyan pénz jelenik meg, amelyik a Lánchidat ábrázolta, minden esetben rövid ideig maradt forgalomban a magyar pénztörténelemben. Reméljük a sor ebben az esetben is folytatódik, és felváltja az euro. De akkor jo lenne ha az egyik címlet hatoldalára a Magyarok Nagyasszonya kerülne, hiszen a „Máriások" viszont a leghosszabb ideig forgalomban maradó pénzeink voltak..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük