2022.05.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MÁV Szimfonikusok 2016-ban is

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97870"><img class="image image-preview" src="/files/images/strauss.preview.jpg" border="0" width="479" height="470" /></a></span>Strauss esttel köszöntötte az újévet január 2-án a MÁV Szimfonikusok Kaposváron, a Csiky Gergely Színházban. Januárban emellett négy bérletsorozat indul, összesen három helyszínen (Művészetek Palotája, Olasz Kultúrintézet, Festetics Palota). A bérletes koncerteken túl természetesen folytatódnak a zenekar nagy sikerű családi programjai is.</p> <p> 

Strauss esttel köszöntötte az újévet január 2-án a MÁV Szimfonikusok Kaposváron, a Csiky Gergely Színházban. Januárban emellett négy bérletsorozat indul, összesen három helyszínen (Művészetek Palotája, Olasz Kultúrintézet, Festetics Palota). A bérletes koncerteken túl természetesen folytatódnak a zenekar nagy sikerű családi programjai is.

 

Strauss esttel köszöntötte az újévet január 2-án a MÁV Szimfonikusok Kaposváron, a Csiky Gergely Színházban. Januárban emellett négy bérletsorozat indul, összesen három helyszínen (Művészetek Palotája, Olasz Kultúrintézet, Festetics Palota). A bérletes koncerteken túl természetesen folytatódnak a zenekar nagy sikerű családi programjai is.

 

2016. Január 15. 18.00

Festetics Palota, (Festetics-bérlet 1.)

A Festetics-koncertek szép hagyománya, hogy egy-egy kiemelkedő hangszeres művész időnként szólistaként és karmesterként is bemutatkozik. A bérletsorozat vendége ezúttal a világhírű fuvolaművész, Adorján András. Hetvenedik évén túl is aktív, tele energiával és elképzelhetetlenül gazdag tapasztalatokkal. A világ legnagyobb fuvolaművészeitől, Aurél Nicolet-től és Jean-Pierre Rampaltól tanult; elismert zenekarok tagja volt, játszott a legnevesebb karmesterekkel.

Ezúttal két pompás Mozart művet szólaltat meg: a G-dúr fuvolaverseny után a komponista egyik legnagyszerűbb kamarazenei művét, melynek címe Szerenád 13 hangszerre (Gran Partita). Ez a hét tételes darab Mozart csodálatos életművéből is kiemelkedik; a dallamalkotás, a zenei kifejezés és a hangszínek csodája. Adorján választása azért is figyelemre méltó, mert a műben nincs is fuvola: a két oboán kívül csupa sötét, de bensőséges hangú hangszerből áll. Egy ilyen mű előadását vezetni nem karmesteri feladat, sokkal inkább a hangszínek keverésének művészete.

 

2016. Január 21. 19.30

Művészetek Palotája, / Szimfonikus felfedezések (Szőke Tibor-mesterbérlet 1.)

A mesterbérlet-sorozat első hangversenye egy monumentális, nagy létszámú zenekari apparátust igénylő művel indul: Gustav Mahler X. szimfóniájával. A hattyúdalnak tervezett, öt tételes alkotásból csak három készült el; ezúttal a híres Adagio tétel hangzik el a MÁV Szimfonikusok vezető karmesterének vezényletével. Csaba Péter nagy tisztelője Mahler munkásságának – 2014 januárjában az első, 2015-ben a ritkán hallható második szimfóniát osztotta meg a közönséggel. Az estet a méltán népszerű, megunhatatlan mű, Carl Orff Carmina Buranája zárja Ihring Anna (szoprán), Kristofori Ferenc (tenor), az I. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen feltűnt Alexandru Aghenie (bariton), valamint a Nyíregyházi Cantemus Kórus közreműködésével.

 

2016. Január 28. 19.00

Zeneakadémia, (Lukács Miklós-bérlet 3.)

2016. Január 30. 11.00

Olasz Kultúrintézet, (Varga László-bérlet 1.)

Csaba Péter vezető karmester előszeretettel mutat be közönségének francia műveket, hisz évtizedek óta Franciaországban él. A januári est középpontjában Hector Berlioz áll. Bámulatos az a gazdag fantázia, formaalkotó- és hangszerelő készség, valamint az a bátor újító kedv, amelyet az ő műveiben megtapasztalhatunk. Harold Itáliában c. szimfóniája is programzene, amely remek szólófeladatot ad a szólórepertoárral amúgy nem nagyon elkényeztetett brácsának (Szűcs Máté). Színgazdagság terén utolérhetetlen az est másik két komponistája, Debussy és Ravel is. Ez utóbbi Perrault által könyvbe szerkesztett régi francia meséket tolmácsol a zene nyelvén, érzékletesen lefestve a történetek helyszínét, illetve a benne szereplő karaktereket. Debussy pedig teljes egészében, illataival, hangulataival, az ott élők temperamentumával együtt tár elénk képet az Ibériai félszigetről, azaz Spanyolországról.

 

2016. Január 30.

Olasz Kultúrintézet, 17.00 (Kamarazenei bérlet 1.)

Az idei évadban is folytatódik a MÁV Szimfonikusok kamarazenei koncertsorozata Tarkó-Nagymengyi Dóra, a zenekar hegedűművészének vezetésével. Január folyamán Schubert Quartettsatz c. művét és "Rosamunda" kvartettjét, valamint Telemann fuvolára és fagottra írt concertóját hallgathatják meg.

 

www.mavzenekar.hu

www.facebook.com/mavzenekar

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.