2023.szeptember.26. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

MDF: EGYSZERŰSÍTÉSNEK ÁLCÁZOTT ADÓNÖVELÉS

4 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/6784"></a></span><span class="inline left"><a href="/node/6786"><img class="image thumbnail" src="/files/images/burokracia.thumbnail.gif" border="0" width="100" height="65" /></a></span>A Magyar Demokrata Fórum most kiadott közleményében felszólítja a kormányt, hogy vegye figyelembe a gazdasági szereplők egybehangzó kérését, és hagyja változatlanul a szakképzési hozzájárulást, illetve az innovációs járulékot. Az Országos Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén a munkavállalók és a munkaadók egyértelműen jelezték, nem értenek egyet a kisadók egyszerűsítése mögé bújtatott emeléssel. </p><p>

 

burokracia.thumbnailA Magyar Demokrata Fórum most kiadott közleményében felszólítja a kormányt, hogy vegye figyelembe a gazdasági szereplők egybehangzó kérését, és hagyja változatlanul a szakképzési hozzájárulást, illetve az innovációs járulékot. Az Országos Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén a munkavállalók és a munkaadók egyértelműen jelezték, nem értenek egyet a kisadók egyszerűsítése mögé bújtatott emeléssel.

 

burokracia.thumbnailA Magyar Demokrata Fórum most kiadott közleményében felszólítja a kormányt, hogy vegye figyelembe a gazdasági szereplők egybehangzó kérését, és hagyja változatlanul a szakképzési hozzájárulást, illetve az innovációs járulékot. Az Országos Érdekegyeztető Tanács legutóbbi ülésén a munkavállalók és a munkaadók egyértelműen jelezték, nem értenek egyet a kisadók egyszerűsítése mögé bújtatott emeléssel.

Az MDF elutasítja a kormány által tervezett erőforrás fejlesztési hozzájárulás (EFEHO) bevezetését, mert ez a látszat ellenére a vállalkozások adóterheinek növekedésével járna.  A kormány folyamatosan adóegyszerűsítésről beszél, miközben újabb és újabb adókat vet ki a terhek nagy részét viselő középosztályra. Az MDF kormányzati PR-fogások helyett valódi adóreformot, az egykulcsos adó mielőbbi bevezetését sürgeti.

A kormány legújabb adóreform-tervezete erőforrás-fejlesztési hozzájárulás (EFEHO) néven vonná össze a szakképzési, a rehabilitációs és az innovációs járulékot. A vállalkozások ezeket jelenleg külön-külön, eltérő bázis alapján fizetik; a szakképzési hozzájárulás esetében a bruttó munkabér 1,5 százalékát érinti, az innovációs hozzájárulás pedig az iparűzési adó alapjának 0,3 százaléka. Az EFEHO alapja megegyezne ugyan az iparűzési adóéval, azaz a nettó árbevétellel, azonban az új szabályozás minden gazdálkodó szervezetet érintene. Ez az 1-19 főt foglalkoztató vállalkozások esetében az adóalap 0,3, a 20-50 közötti foglalkoztatott esetében  az adóalap 0,35, 51-főtől pedig az adóalap 0,6 százalékát jelentené.  

Az új rendelkezés az egyszerűsítés címszava alatt mindenki számára adófizetést tenne kötelezővé; vagyis a jövőben az EVA-soknak és azoknak a mikro-vállalkozásoknak is fizetniük kellene, akik nem foglalkoztatnak senkit, és eddig mentesültek a szakképzési hozzájárulás alól. A reformtervezet alapján az 50 főnél több alkalmazottal rendelkező cégeknek is többet kellene fizetniük, hiszen az új adóalap miatt nőni fognak a befizetéseik. A vállalkozások adóterheinek növekedését támasztja alá a költségvetési törvény is, hiszen az innovációs alap az eddigi 20,3 milliárd forinttal szemben 23,3 milliárd forint befolyt vállalkozási befizetéssel számol, holott ezt a 15 százalékos többletbevételt nem támasztja alá a várható gazdasági növekedés. A tervezet további aránytalanságokat is tartalmaz, hiszen az 1 vagy 19 főt foglalkoztató cégek esetében ugyanazt az adóalap számítási módszert határozza meg, amely hátrányos helyzetbe hozza azokat a vállalkozókat, akik több munkahelyet teremtenek.

A kormányzat az adóegyszerűsítés szükségességével magyarázza EFEHO bevezetését, holott az nem szolgálná a rendszer átláthatóságát. A kormányzat makacssága különösen érthetetlen, hiszen a gazdasági szereplők többször nyilvánvalóvá tették, hogy elfogadják a szakképzési hozzájárulást és az innovációs járulékot, sőt elismerik a két adónem gazdasági növekedésre gyakorolt serkentő hatását.

A Magyar Demokrata Fórum szerint a PR-fogások helyett valódi adóegyszerűsítésre van szükség, ezért javasolja, hogy a kormányzat szüntesse meg a párhuzamos adminisztrációt, és támogassa azokat a vállalkozásokat, melyek elektronikusan töltik ki bevallásaikat. Továbbá ameddig a kormányzat nem szánja el magát az MDF által egyedüliként szorgalmazott, több uniós országban már sikerrel alkalmazott egykulcsos adó bevezetésére, addig nem beszélhetünk valódi adóreformról, és továbbra is egy helyben fog toporogni a gazdaság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.