2009. november 26-án ötödik alkalommal adott otthont a Mecénás Nap rendezvényének a budapesti Műcsarnok. Itt adták át az idei Summa Artium Díjakat, azoknak a vállalatoknak és magánszemélyeknek, akik az elmúlt két évben a legtöbbet tettek az üzleti élet és a kultúra közelebb hozásáért.

 

 

2009. november 26-án ötödik alkalommal adott otthont a Mecénás Nap rendezvényének a budapesti Műcsarnok. Itt adták át az idei Summa Artium Díjakat, azoknak a vállalatoknak és magánszemélyeknek, akik az elmúlt két évben a legtöbbet tettek az üzleti élet és a kultúra közelebb hozásáért.

 

Lakatos GyörgyLakatos GyörgyA magyar kulturális életnek elemi érdeke, hogy az üzleti élet mindinkább megtérülő befektetésként – nem pedig adományként – tekintsen a művészetek támogatására. A fő cél a kultúrával és a művészetekkel való együttműködéssel társadalmunk gazdagítása és segíteni a művészeti mecenatúra újult megerősödését és kiteljesedését Magyarországon.  A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet arra is, hogy milyen sokféle kulturális kezdeményezés keresi támogatóját, és ezért támogatói árverésre került nyolc különleges kulturális projekt.

Az idei Summa Artium díjasok:

„A kortárs művészetért" kategóriában: AEGON Magyarország Zrt.

Summa Artium díjasokSumma Artium díjasokA cég 2006-ban a Művészeti Díj és a Társdíj megalapításával gondosan felépített, komplex támogatási projektet indított, azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi és kortárs művészeti teljesítményeket, felhívva a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A vállalat irodalmi-művészeti sorozatot is indított Képzett társítások – AEGON-estek címmel, segítve az irodalom, az olvasás népszerűsítését.

„Kis és középvállalatok" kategóriában: Symbol Bt. (Barna Sándor)

Barna Sándor a közelmúltban nyitotta meg új vendéglátó komplexumát egy több mint 220 éves, mintaszerűen felújított, Óbuda-Újlakon található épületben. Ennek szinte minden aspektusa kapcsolódik a kultúrához: létrehozta és működteti a Symbol Art Galériát, az étteremben művészasztalokat hozott létre, minden asztalnak más-más művész a témája, valamint az épület folyosóját Haraszty mobilok díszítik. A Somogy megyei Törekin művésztelepet tart fenn és maga is műgyűjtő. (régi és kortárs képeket egyaránt)

„Patrónus" kategóriában: Lakatos György és Offenbacher Ferenc

Lakatos György fagottművész 1992-ben hozta létre, és azóta szervezi a kalocsai Kék Madár Fesztivált, ami az évek során jelentős kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát. A Fesztiválon mindenki ingyen lép fel, minden bevételt a beteg gyermekek megsegítésére fordítanak. Mindent megtesz, hogy forrásokat teremtsen a helyi kórház gyermekosztálya és a Kalocsa környékén élő hátrányos helyzetű családok gyermekei számára. Ezzel a modell értékű, eredeti módszerrel példát mutat a művészvilágnak a magánember társadalmi felelősségvállalásából.

Offenbacher Ferenc műgyűjtő nagy érdemeket szerzett a Miskolcon megnyílt Nagy Kunszt elnevezésű tanulmányi múzeum létrehozásában, amely az általa tartós letétbe helyezett kortárs képzőművészeti gyűjteményre épülve nyílt meg 2008 szeptemberében. Jelentős szerepet vállalt ismert vagy elfelejtett művészek felkutatásában, számos jelentős kiállítás és kiadvány támogatója. Alapítóként hívta életre a Kepes György Közhasznú Művészeti Alapítványt, és jelenleg Egerben dolgozik egy Kepesnek szentelt művészeti múzeum létrehozásán.

„Projekt" kategóriában: MOM Park/Molnár Ani Galéria

Mom Park és Molnar Ani GalériaMom Park és Molnar Ani GalériaA MOM Park 2007-ben határozta el a Park Galéria létrehozását, a Park kulturális imázsának erősítésére és a kortárs művészet népszerűsítésére. A kurátori feladatokat egy nagyszerű partnerre, a közismert Molnár Ani Galériára bízták. A MOM Park sajtó- és online megjelenési lehetőséget is biztosít a kiállító művészeknek. Állásfoglalásuk szerint a bevásárlóközpont nem csupán a fogyasztás szentélye, a kortárs művészet pedig nem távoli és érthetetlen passzió.

A zsűri – Szauer Péter, a zsűri elnöke (HVG Zrt., elnök-vezérigazgató), Balaton Anita (Café PR, ügyvezető), Dr. Kádár Gabriella (marketing tanácsadó), Kutvölgyi Pál (Brokernet Holding Zrt., alelnök), Dr. Polgár András (üzletember, alapítványtevő), és Szabó Gyula (Ökoszolgálat Alapítvány, igazgató) – a díjazottakon kívül hét további kiemelkedő teljesítményt vett figyelembe, akik szintén méltóak lettek volna az elismerésre, ezek megtekinthetők a http://www.summa-artium.hu/content/index.php/32  linken.

Az árverésre ajánlott projektek a következők voltak: 

Fogyatékos művészek az örök értékekért – 11 Parancsolat plakátkampány

A Hagyományok Háza újszerű kampánya – Folk bábuk Budapest-szerte

El Kazovszkij írott hagyatéka – Egy ismeretlen vers-életmű

Színház iskolákban, nevelőintézetekben – A Manna Egyesület De jajj! Produkciója

Egy legendás filmkincs végre dvd-n – Az ötvenéves BBS hagyatéka

A Tünet együttes kalandos vállalkozása – Kortárs tánc beavató iskola

Ősrégi Budapest-kuplék, érthetően – A mikrofon előtti világ, dvd-n

A HoppArt társulat az Atrium moziban – A "Chicago" Zsótér Sándor szerint

A projektekről és az árverésről részletesebb információ olvasható:

http://www.summa-artium.hu/content/index.php/34

 „Üzlet és kultúra egymásra vannak utalva: csak együtt képesek megteremteni a gazdagabb társadalmat."

Forrás: Summa Artium

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük